Καμία ώθηση στην άμυνα χωρίς τα μέταλλα - Στο επίκεντρο οι εκτιμήσεις ζήτησης
AP Newsroom
AP Newsroom
Investing

Καμία ώθηση στην άμυνα χωρίς τα μέταλλα - Στο επίκεντρο οι εκτιμήσεις ζήτησης

Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται παγκοσμίως, όπως και η ζήτηση για κρίσιμα μέταλλα. Με τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να δαπανά το 5% του ΑΕΠ για την άμυνα έως το 2035 - 3,5% για βασικές δυνατότητες και 1,5% για υποδομές - τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε αμυντικά συστήματα βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της προσοχής.

Οι δαπάνες για εξοπλισμό και υποδομές είναι πολύ πιο εντατικές σε χρήση μετάλλων από τις δαπάνες για προσωπικό, γεγονός που ενισχύει άμεσα τη ζήτηση για υλικά όπως αλουμίνιο και χαλκός.

Ήδη παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης αυτών των μετάλλων λόγω αμυντικών αναγκών. Η παγκόσμια ζήτηση από τον αμυντικό τομέα προβλέπεται να φτάσει έως το 2030 στους 1,6 εκατ. τόνους αλουμινίου και 553.000 τόνους χαλκού, από 510.000 και 200.000 τόνους αντίστοιχα το 2009.

Η αύξηση αυτή είναι σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παγκόσμια προσφορά για το 2025 ανέρχεται σε 74 εκατ. τόνους για το αλουμίνιο και 27 εκατ. τόνους για τον χαλκό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2024, ο αμυντικός τομέας αντιπροσώπευε το 9,6% της εθνικής ζήτησης για χαλκό και το 7,1% για αλουμίνιο.

Αντίστοιχα, στον υπόλοιπο κόσμο τα ποσοστά αυτά ήταν 1,1% και 1%, με πρόβλεψη να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

Τα αμυντικά συστήματα έχουν εξαιρετική ανάγκη σε μέταλλα. Ένα άρμα μάχης περιέχει έως και 45.000 κιλά χάλυβα, 1.000 κιλά αλουμινίου και 500 κιλά χαλκού.

Ένα μαχητικό αεροσκάφος φέρει περίπου 6.500 κιλά αλουμινίου και σχεδόν 400 κιλά χαλκού. Τα ναυτικά σκάφη, όπως αντιτορπιλικά και αεροπλανοφόρα, χρησιμοποιούν από 5.000 έως και 100.000 τόνους χάλυβα, καθώς και σημαντικές ποσότητες χαλκού και αλουμινίου.

Οι σπάνιες γαίες (REEs) είναι επίσης κρίσιμες: Ένα μαχητικό F-35 χρησιμοποιεί πάνω από 900 λίβρες (περίπου 410 κιλά) σπάνιων γαιών, ενώ ένα υποβρύχιο κλάσης Virginia απαιτεί πάνω από 9.000 λίβρες (περίπου 4.000 κιλά).

Αυτά τα υλικά είναι απαραίτητα για την καθοδήγηση πυραύλων, τα ραντάρ, τα συστήματα πρόωσης και τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Η Κίνα ελέγχει το 69% της παγκόσμιας παραγωγής σπανίων γαιών (REEs) και το 99% της επεξεργασίας των βαρέων σπανίων γαιών, γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση της Δύσης από τις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Η Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαντήσει με προεδρικά διατάγματα που ενισχύουν την εγχώρια εξόρυξη και επεξεργασία, παρέχοντας ιδιαίτερη στήριξη στην MP Materials, τη μοναδική παραγωγό σπανίων γαιών στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη έχει ξεκινήσει το Ταμείο SAFE ύψους 150 δισ. ευρώ, με στόχο τη χρηματοδότηση κρίσιμων υποδομών και τεχνολογιών στον τομέα της άμυνας. Και οι δύο περιοχές επιχειρούν να εξασφαλίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να μειώσουν την έκθεση σε γεωπολιτικούς κινδύνους.

Τελικά, παρότι ο αμυντικός τομέας σήμερα αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης μετάλλων, η συμμετοχή του αυξάνεται συνεχώς.

Καθώς οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες πλησιάζουν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, η ζήτηση από τον αμυντικό τομέα αναμένεται να ενταθεί. Το ζήτημα δεν είναι αν τα μέταλλα είναι απαραίτητα για την άμυνα αλλά αν οι αλυσίδες εφοδιασμού μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες και στη στρατηγική πίεση.