Καλπάζουν στις αγορές τα ελληνικά assets
Shutterstock
Shutterstock

Καλπάζουν στις αγορές τα ελληνικά assets

Εορταστικό είναι το κλίμα στην αγορά ομολόγων και δικαιολογημένα, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν τις μειώσεις επιτοκίων που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στο 2024. Όσο τα βασικά επιτόκια υποχωρούν, τόσο υποχωρούν και οι αποδόσεις των ομολόγων και ταυτόχρονα ανεβαίνουν οι τιμές τους.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει ανάρπαστα διότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη πτώση απόδοσης και κατ’ επέκταση άνοδο τιμής, μέσα στο 2024 και σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ομόλογα της περιφέρειας. 

Χθες, το spread μεταξύ του ελληνικού και του ισπανικού 10ετούς υποχώρησε σε μονοψήφιο επίπεδο και στις 9 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,95% και του ισπανικού στο 2,86%, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή σκηνικού.

Μέσα στον τελευταίο μήνα το spread έχει μειωθεί κατά 20 μ.β., ενώ τον τελευταίο χρόνο η σύγκλιση είναι της τάξης των 91 μονάδων. Να πούμε εδώ ότι το spread ελληνικών-ισπανικών ομολόγων διαμορφωνόταν κοντά στις 200 μονάδες βάσης πριν αποφασίσει η ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο QE Πανδημίας (PEPP) και στις 400 μ.β. το 2017.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προβλέπουν ότι μετά την Ιταλία, σύντομα η Ελλάδα θα απολαμβάνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού και από την Ισπανία. Στηρίζουν την εκτίμηση αυτή στο γεγονός ότι μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια συμπεριλαμβάνουν τα ελληνικά ομόλογα στις κορυφαίες επενδύσεις των επόμενων μηνών. 

Σημειώνεται ότι το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, όπως αυτό αντανακλάται στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου, βρίσκεται στο 3,54%. Επόμενος… σταθμός για τα ελληνικά ομόλογα είναι η Πορτογαλία, της οποίας το 10ετές αποδίδει 2,65%, αν και η σύγκλιση με τους πορτογαλικούς τίτλους αποτελεί πολύ πιο δύσκολο στόχο.

Το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα αποδεικνύει ότι τα ελληνικά assets επιστρέφουν για τα καλά στα ραντάρ των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο. Παράλληλα, οι πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα επόμενα χρόνια και η συνεχής υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων, συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος.

Η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για όσους αντλούν κεφάλαια από τις αγορές αλλά και γενικότερα για την οικονομία, καθώς ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Συνεπάγεται, επίσης, ότι θα είναι το πιο ομαλή η υλοποίηση του σχεδίου χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου, μέσω του οποίου ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει να «σηκώσει» 10 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσα στο 2024.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, οι συνολικές δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2024 τοποθετούνται στα 18,9 δισ. ευρώ. Από αυτά, θα αντληθούν 10 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 4,1 δισ. ευρώ, από την πώληση μετοχών και τη ρευστοποίηση άλλων assets 5,2 δισ. ευρώ.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η Ελλάδα ξεπερνάει σε ενδιαφέρον την Ισπανία γιατί η οικονομία της επιστρέφει δυναμικά από την κρίση της περασμένης δεκαετίας και οι θετικές εξελίξεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Ταυτόχρονα, εμφανίζει μία σταθερότητα που έλειπε στο παρελθόν. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αν υλοποιηθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, τα ελληνικά assets μπορούν να φτάσουν ακόμη υψηλότερα.