JP Morgan: Θετική μακροπρόθεσμα αλλά stop out στο long για τα ελληνικά ομόλογα

JP Morgan: Θετική μακροπρόθεσμα αλλά stop out στο long για τα ελληνικά ομόλογα

Η απότομη πτώση των τιμών στα ελληνικά ομόλογα ωθεί την JP Morgan σε stop out στις θέσεις long στα 10ετη ελληνικά ομόλογα έναντι των πορτογαλικών. Όπως επισημαίνει, η πτώση δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη και την προσφορά και πιθανότατα να ήταν αποτέλεσμα υπερβολικών εκτιμήσεων για τις ροές λόγω της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς.

Παρόλο που όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης πιέστηκαν πρόσφατα μετά την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα ελληνικά παρατηρήθηκε μεγαλύτερο selloff καθώς η Ελλάδα με υψηλό δημόσιο χρέος είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Αυτό επηρεάζει την επανατιμολόγηση ρίσκου μετά την αλλαγή τόνου από την ΕΚΤ και τις προσδοκίες για ταχύτερη απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης και αύξησης επιτοκίων αργότερα φέτος.

Το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς επίσης μπορεί να έχει επηρεάσει την πτώση των τιμών καθώς μικρές κινήσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις τιμές των ομολόγων. Από τα 85 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία μόνο τα 10 δις περίπου είναι διαπραγματεύσιμα στην αγορά.

Παρά την δύσκολη συγκυρία, η JP Morgan διατηρεί εποικοδομητική στάση για τα ελληνικά ομόλογα μεσοπρόθεσμα, εκτιμώντας οτι η αγορά τιμολογεί υπερβολικές προσδοκίες για το tapering της ΕΚΤ, ενώ οι επανεπενδύσεις των ομολογιακών λήξεων στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ θα προσφέρουν στήριξη στα ελληνικά ομόλογα μετά τον Μάρτιο του 2022.

Με την απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου κοντά στο 2,6%, το spread με τα αντίστοιχα γερμανικά έχει ανοίξει στις 238 μονάδες βάσης. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η διεύρυνση θα υποχωρήσει στις 180 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, στις 170 μβ τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές της προβλέψεις, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης φέτος εκτιμάται στο 5,2%, το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4% του ΑΕΠ, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 4% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 197% του ΑΕΠ. Η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος θα είναι η ισχυρότερη στη ζώνη του ευρώ μετά την Ισπανία (5,5%) και την Πορτογαλία (5,3%).