Τι ειπώθηκε στους αναλυτές για ίδια κεφάλαια, IPO στις ΗΠΑ και νέες συμβάσεις
Intralot

Τι ειπώθηκε στους αναλυτές για ίδια κεφάλαια, IPO στις ΗΠΑ και νέες συμβάσεις

Τα νέα συμβόλαια λοταρίας στις ΗΠΑ,  οι συζητήσεις για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024 με ανεξόφλητο υπόλοιπο 356 εκατ. ευρώ με συνδυασμό δανεισμού και ομολογιακού δανείου, αλλά και η καθυστέρηση λόγω αρνητικού momentum στις αγορές, καθώς και ο αγώνας για την επαναφορά των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων της μητρικής σε  θετικό πρόσημο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημέρωσης αναλυτών από την διοίκηση της Intralot.

Η διοίκηση της Intralot στην γενική τοποθέτηση σχετικά με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, εμφανίστηκε ικανοποιημένη και εκτίμησε πως στο τέλος της χρήσης τα ebitda θα ξεπεράσουν τα 110 εκατ. ευρώ του 2021, αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά στις ισοτιμίες των νομισμάτων.

Η ικανοποίηση αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι στο 9μηνο η εταιρεία εμφάνισε θετικό cash flow 25 εκατ. ευρώ, τα ebitda ανήλθαν στα 88 εκατ. ευρώ από 82,6 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2021, ενώ η θυγατρική στις ΗΠΑ εμφάνισε πωλήσεις 117 εκατ ευρώ και ebitda 46,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 64% των εσόδων του ομίλου προήλθε από τα παιχνίδια λοταρίας, το 14,4% από τον αθλητικό στοιχηματισμό, το 11,8% από τα VLTs και το 9% από συμβόλαια τεχνολογίας.

Αναφερόμενη δε στις αγορές που είχαν υψηλότερα έσοδα σε αυτές κατατάσσονται η Αργεντινή (€+12,6 εκατ. ή +49,2% σε ετήσια βάση), η Αυστραλία (€+4,6 εκατ. ή +41,2% σε ετήσια βάση) με έσοδα 18,6 εκατ. ευρώ και ebitda 13,3 εκατ. ευρώ, και η Κροατία (€+1,7 εκατ. ή +45,0% σε ετήσια βάση). Σταθερή δε είναι η δεσπόζουσα συμβολή της αμερικανικής θυγατρικής από την οποία η μητρική Intralot εισέπραξε και μέρισμα 10 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. 

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο διευθύνων σύμβουλος της Intralol κ. Χρυσόστομος Σφάτος, ανέφερε πως η θυγατρική στην Αμερική είναι προ των υπογραφών ενός συμβολαίου επέκτασης στη διαχείριση λοταρίας στις ΗΠΑ που αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα, ενώ σημείωσε πως έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024 με ανεξόφλητο υπόλοιπο 356 εκατ. ευρώ και κουπόνι 5,25%. Μάλιστα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναλυτή, ο κ. Σφάτος έδωσε και το στίγμα των επαφών της διοίκησης από την συμμετοχή τους στο Road Show της Morgan Stanley στο Λονδίνο, όπου όπως σημείωσε οι συζητήσεις σχετικά με το ομόλογο κινήθηκαν σε πολύ θετικό έδαφος. Διευκρίνισε δε πως η αναχρηματοδότηση του ομολογιακού μπορεί να γίνει είτε με νέο ομόλογο, είτε με τραπεζικό δανεισμό καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «και τα δύο σενάρια είναι στο τραπέζι».

Οι ερωτήσεις των αναλυτών εστιάστηκαν στην αρχή της τηλεδιάσκεψης μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης στα αρνητικά ίδια κεφάλαια που παρουσιάζει η μητρική ύψους 101,8 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση εμφανίστηκε καθησυχαστική αποδίδοντας την καθυστέρηση στο γύρισμα σε θετικό έδαφος σε λογιστικούς καθαρά λόγους που αφορούν στα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία εμφάνιζε αρνητικά ίδια κεφάλαια περίπου 100 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και η αγορά περίμενε ότι με την αύξηση των 129 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο στο εννεάμηνο αυτά θα γύριζαν θετικά. Επιπρόσθετα επειδή η νομοθεσία προβλέπει οι αλλαγές στην καθαρή θέση να πιστοποιούνται με τον ισολογισμό ολόκληρης της χρήσης, η διοίκηση είχε προϊδεάσει στην προηγούμενη συνάντηση με τους αναλυτές ότι με τη δημοσίευση του ισολογισμού του 2022 η μετοχή θα επανέρχονταν σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης, γυρω δηλαδή στον Μάρτιο.

Η εξήγηση της διοίκησης γιατί τα ίδια κεφάλαια παραμένουν αρνητικά στο εννεάμηνο ήταν ότι τα κεφάλαια της αύξησης κατευθύνθηκαν στο σύνολό τους σχεδόν για την εξαγορά του 34% της αμερικανικής θυγατρικής ώστε η μητρική Intralot να ελέγχει το 100%. Πριν την εξαγορά η μητρική ήδη ενοποιούσε την αμερικανική θυγατρική με αποτέλεσμα αυτή η υπεραξία να μην μπορεί να αποτυπωθεί καθώς σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα η αξία της θυγατρικής στις ΗΠΑ πρέπει να αποτυπώνεται στην ιστορική αξία και όχι στην τρέχουσα.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το πώς μπορεί να λυθεί η συγκεκριμένη δυσκολία, η διοίκηση αναφέρθηκε σε λογιστικούς χειρισμούς που μπορεί να αποδώσουν την πραγματική αξία της θυγατρικής η οποία αποτυπώνεται ως υποαξία αυτή τη στιγμή. 

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν περισσότερα, ενώ δεν έγινε λόγος και για το IPO της θυγατρικής στο Nasdaq, το οποίο έχει καθυστερήσει λόγω των τριγμών που βιώνουν παγκοσμίως οι χρηματαγορές και ο Nasdaq ειδικά.