IDEAL Συμμετοχών: Το εγχείρημα αποδίδει καρπούς

IDEAL Συμμετοχών: Το εγχείρημα αποδίδει καρπούς

Με την αγορά να έχει φθάσει σε υψηλά 8ετίας το κυνήγι των φθηνών εταιρειών έχει γίνει πιο απαιτητικό με πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για δεδομένα και λεπτομέρεια στην εκτίμηση της μελλοντικής κερδοφορίας. Όχι όμως για την περίπτωση της IDEAL Συμμετοχών. Ο μετασχηματισμός από μια νοικοκυρεμένη μεν αλλά όχι επενδυτικά θελκτική εισηγμένη εταιρεία σε ένα εισηγμένο υβριδικό επενδυτικό κεφάλαιο συμμετοχών φαίνεται ότι δουλεύει δημιουργώντας αξία για τον μέτοχο. 

Το εγχείρημα της IDEAL δεν είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Η προσπάθεια δημιουργίας αξίας από τη διαχείριση διαφορετικών εταιρειών δεν έχει και τις καλύτερες δυνατές αναφορές στο ΧΑ, ειδικά αν ανατρέξει κανείς στο πρόσφατο παρελθόν. Το εγχείρημα απέτυχε τότε διότι η φιλοσοφία της διαχείρισης ήταν από την αρχή λάθος: Οι εξαγορές για την απόκτηση των εταιρειών γινόντουσαν με μια λογική απόκτησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά σε τμήματα μάλλον εκτός οικονομικής λογικής ενώ η αποεπένδυση υπό την πίεση της μείωσης της μόχλευσης γεγονός που λειτουργούσε ανασταλτικά στην επίτευξη ενός ικανοποιητικού τιμήματος πώλησης. 

Στην περίπτωση της IDEAL οι κανόνες που μπήκαν από την αρχή πάνω στο τραπέζι έχουν σαν στόχο να προφυλάξουν από τέτοιες κακοτοπιές: Τα κεφάλαια που επενδύονται ανά εταιρεία, είναι μεταξύ €30 – €70εκατ. με σκοπό να δημιουργήσουν τουλάχιστον διψήφιους βαθμούς απόδοσης και σε 3 - 5 χρόνια να δίνουν δυνατότητα εξόδου σε ένα τίμημα που να έχει οφέλη (βλ. απόδοση) για τους μετόχους.

Μέχρι στιγμής οι τρεις κινήσεις που έχουν γίνει (Coleus, Byte, Τhree Cents) κινούνται μέσα σε αυτό το αυστηρό πλαίσιο. Ο ισολογισμός έχει εξαιρετικά χαμηλή δανειακή θέση (0,7x EBITDA) και επιτρέπει οι κινήσεις εμπλουτισμού του χαρτοφυλακίου εταιρειών να συνεχιστούν διατηρώντας παράλληλα το μέρισμα σε ικανοποιητικά επίπεδα. 

Τι να περιμένουμε για τη συνέχεια: Υπάρχει ουρά στις εξαγορές καθώς εξετάζονται 2 περιπτώσεις στη βιομηχανία (συσκευασία), τρεις στην πληροφορική και μία σε ένα νέο κλάδο. Ακόμα όμως και αν δεν σημειωθεί κάποιου είδους δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών η χρονιά δεν θα είναι αδιάφορη: Η προσθήκη της Byte και τα νέα έργα πληροφορικής που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης αναμένεται να αυξήσουν τις ενοποιημένες πωλήσεις κατά 7% του 2023 το οποίο ωστόσο μεταφράζεται σε 13,7% περισσότερα λειτουργικά κέρδη (31,2 εκατ. ευρώ) ή 15% περισσότερα κέρδη προ φόρων.

Η σχέση της επιχειρηματικής αξίας βρίσκεται στις 5,5 φορές το ΡΕ στις 8,6 φορές και μερισματική απόδοση στο 5,1%. Η εσωτερική αξία της μετοχής με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης βρίσκεται στα 5,64 ευρώ ανά μετοχή το οποίο ακόμα και με τις πιο συντηρητικές προσεγγίσεις δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 5 ευρώ παρουσιάζοντας σημαντική απόκλιση (discount) από την τρέχουσα τιμή στο χρηματιστήριο.

Ακόμα η IDEAL έχει βελτιώσει την εμπορευσιμότητα της, το αποτύπωμα της στους θεσμικούς επενδυτές είναι υψηλό (32%) και η αποτίμηση μπορεί να θεωρηθεί φθηνή. 

Σε μια συγκυρία ανοδικών προσδοκιών η IDEAL μπορεί να δυσκολευτεί να βρει εύκολα φθηνές εταιρείες στόχους. Θα μπορεί ωστόσο να πουλάει σε καλά τιμήματα τις θυγατρικές της.