Η ύφεση που πλέον όλοι βλέπουν να πλησιάζει και το μοναδικό αισιόδοξο σενάριο

Η ύφεση που πλέον όλοι βλέπουν να πλησιάζει και το μοναδικό αισιόδοξο σενάριο

Αν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται όπως το τελευταίο διάστημα, κυρίως στο μέτωπο της ακρίβειας, τότε είναι δεδομένο ότι οδεύουμε σε μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση που θα μπορούσε να αποδειχθεί χειρότερη και από του 2008, κυρίως για την Ευρώπη, προκαλώντας πολύ πόνο και φτώχεια. Υπάρχει όμως και ένα αισιόδοξο σενάριο που θέλει τόσο την οικονομία να ανακάμπτει προς το τέλος του έτους, όσο και τα χρηματιστήρια να επιστρέφουν στην αγαπημένη τους bull market και σε νέα ιστορικά υψηλά.

Πριν δούμε το μοναδικό αισιόδοξο σενάριο για αυτά που έρχονται, να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη και ο ίδιος ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο άνθρωπος δηλαδή που αποφασίζει για τη στρατηγική αντιμετώπισης του πληθωρισμού, παραδέχτηκε την εβδομάδα που μας πέρασε, όταν κατέθεσε στην Επιτροπή της Γερουσίας για τις τράπεζες, ότι τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να προκαλέσουν ύφεση. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που μόνο μέσα στην περασμένη εβδομάδα αναλυτές πέντε επενδυτικών οίκων, των JPMorgan, Wells Fargo, ING, Citi και Goldman Sachs, έδωσαν περισσότερες πιθανότητες στο σενάριο της ύφεσης.

Όμως οι απόψεις για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες συνεχίζουν να διίστανται. Οι ειδικοί είναι μοιρασμένοι σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Fed θα καταφέρει την περίφημη «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας και σε αυτούς που βλέπουν από ήπια ύφεση και στασιμοπληθωρισμό μέχρι βαθιά οικονομική κρίση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της… ποικιλίας των προβλέψεων η JPMorgan, οι αναλυτές της οποίας έδωσαν την περασμένη Παρασκευή δύο πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους χρησμούς. Ο Μάρκο Κολάνοβιτς επανέλαβε την αισιοδοξία του για σημαντική άνοδο των αγορών και ανάπτυξη της οικονομίας από το β’ εξάμηνο του 2022.

Στις αρχές Ιουνίου, ο παγκόσμιος επικεφαλής ανάλυσης αγορών της μεγαλύτερης τράπεζας του κόσμου, είχε προχωρήσει στην εκτίμηση ότι ακόμα και στο δυσμενές σενάριο που το πετρέλαιο εκτιναχθεί στα 150 δολάρια το βαρέλι, οι μετοχές όχι μόνο θα ανακάμψουν αλλά θα δοκιμάσουν ξανά τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν στις πρώτες συνεδριάσεις του 2022.

Η αισιοδοξία του Κολάνοβιτς βασίζεται στην εκτίμηση ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μέσα στο β’ εξάμηνο του 2022 και όλα θα αρχίσουν να επανέρχονται σταδιακά στην κανονικότητα, ένα σενάριο που πολύ λίγοι θεωρούν ότι είναι το βασικό. Η ευοίωνη πρόβλεψη του Κολάνοβιτς αποτελεί και το μοναδικό αισιόδοξο σενάριο σήμερα καθώς οι περισσότεροι αναλυτές μιλούν για συνέχιση του πολέμου και αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στον αντίποδα, ο Τζέιμς Μανουκιάν, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της JPMorgan στις ΗΠΑ, σε σχόλιό του για την κατάσταση στις αγορές έκανε λόγο για «μία ύφεση που όλοι βλέπουν να έρχεται» και ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευτούν οι επενδυτές. Σύμφωνα με τον Μανουκιάν, οι ενδείξεις σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας πυκνώνουν.

Η αγορά κατοικίας εξασθενεί πολύ απότομα λόγω των υψηλότερων επιτοκίων στα στεγαστικά και οι δείκτες PMI, οι οποίοι βασίζονται σε ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν διευθυντές της εφοδιαστικής αλυσίδας και έχουν πολύ αξιόπιστη συσχέτιση με την ανάπτυξη, εμφανίστηκαν πολύ χαμηλότεροι από τις προσδοκίες τον Ιούνιο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία δείχνουν, τονίζει ο Μανουκιάν, ότι η ύφεση που εμείς προκαλούμε μπορεί ήδη να συμβαίνει, ενώ έχει τη σημασία του ότι όλοι πλέον μιλούν για ύφεση. Aπό τη Fed και τους New York Times μέχρι διάσημους, σχετικούς ή μη με τα οικονομικά, όπως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Ίλον Μασκ που προέβλεψε επιχειρηματικά λουκέτα και η ράπερ Cardi B η οποία στις αρχές του μήνα, αναρωτήθηκε μέσω Twitter, πότε θα ανακοινωθεί από τις αρχές ότι βρισκόμαστε σε ύφεση.

Το tweet της Cardi B μάλιστα, προκάλεσε τους New York Times να ρωτήσουν ευθέως την Τζάνετ Γελεν τι θα απαντούσε στην ράπερ. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της Fed, χαρακτήρισε τις ανησυχίες για ύφεση «υπερβολικές» και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχει ύφεση στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως τόσο η καταναλωτική δαπάνη όσο και οι επενδύσεις είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.