Η Wall Street «προβλέπει» νικητή Μπάιντεν μετά από ντέρμπι

Η Wall Street «προβλέπει» νικητή Μπάιντεν μετά από ντέρμπι

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση, όμως οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Τι από τα δύο θα δούμε να συμβαίνει το βράδυ της Τρίτης 3 Νοεμβρίου; Βρισκόμαστε λίγα μέτρα πριν τη γραμμή του τερματισμού της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ με τον Τζο Μπάιντεν να προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις και τον Ντόναλντ Τραμπ να ποντάρει στο πολυσύνθετο εκλογικό σύστημα για να «κλέψει» τη νίκη.

Όπως γράψαμε προς εβδομάδας, κανένας πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ δεν έχει επανεκλεγεί σε περίοδο ύφεσης και αύξησης της ανεργίας. Αυτό είναι ένα στατιστικό στοιχείο που ενισχύει σημαντικά το προβάδισμα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στον Μπάιντεν. Αν υπολογίσουμε ως πρόδρομο δείκτη μόνο αυτό το στοιχείο τότε οι Δημοκρατικοί θα σαρώσουν σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο και θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας.

Ένα άλλο στατιστικό στοιχείο λέει ότι ο πρόεδρος (ή το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία) επανεκλέγεται όταν η Wall Street εμφανίζει κέρδη στο τρίμηνο που ολοκληρώνεται το βράδυ των εκλογών (για φέτος 3/8-3/11) ή το τρίμηνο 31 Ιουλίου – 31 Οκτωβρίου. Μέχρι πριν από δέκα περίπου ημέρες, όταν νέο ξέσπασμα της πανδημίας επιδείνωσε το κλίμα παγκοσμίως, ο S&P 500 εμφάνιζε, σε σύγκριση με το κλείσιμο της 31ης Ιουλίου, κέρδη άνω του 5% «δείχνοντας» νίκη Τραμπ.

Την περασμένη, ωστόσο, εβδομάδα ο βασικός δείκτης της Wall έχασε περίπου 6% και σήμερα είναι στις 3.269 μονάδες, οριακά κάτω από τις 3.271 μονάδες της 31ης Ιουλίου. Άρα στο εν λόγω τρίμηνο είχαμε πτώση της Wall που σημαίνει ότι νικητής θα βγει ο Μπάιντεν. Αν όμως εξετάσουμε το τρίμηνο μεταξύ 3/8 – 3/11, τότε ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,75% και φαίνεται ότι πάμε για μεγάλο ντέρμπι, ενώ θα χρειαστούν αρκετές μέρες για να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Ντέρμπι «βλέπει» και η Goldman Sachs, σημειώνοντας πως ενώ με βάση τις δημοσκοπήσεις οι πιθανότητες επικράτησης του Μπάιντεν ξεπερνούν το 80%, οι προβλέψεις με βάση το πώς λειτουργεί το Εκλεκτορικό Κολλέγιο μειώνουν τις πιθανότητες αυτές στο 60%. Και αυτό γιατί οι μεγαλύτερες πολιτείες έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και σε κάποιες από αυτές το προβάδισμα του Μπάιντεν είναι πολύ μικρότερο από το συνολικό. Μάλιστα, η Goldman Sachs πιστεύει ότι ο Τραμπ θα τα πάει καλύτερα από τις δημοσκοπήσεις έως και 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Ας δούμε τους νικητές των εκλογών σε σύγκριση με την επίδοση της Wall. Το μοτίβο πηγαίνει ως εξής:

Κέρδη στη Wall = παραμένει το ίδιο κόμμα στην εξουσία

Απώλειες στη Wall = αλλάζει το κόμμα που κυβερνά

2016: Στο τρίμηνο πριν τις εκλογές, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,2%, με αποτέλεσμα οι Δημοκρατικοί να χάσουν μετά από δύο θητείες του Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον να υποστεί ήττα από τον Τραμπ.

2012: Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει τον Μιτ Ρόμνεϊ, με τη Wall να το έχει… προβλέψει, γράφοντας κέρδη 2,4% στο τρίμηνο πριν τις εκλογές.

2008: Μετά από δύο θητείες του Τζωρτζ Μπους, οι Ρεπουμπλικάνοι χάνουν τις εκλογές και στον Λευκό Οίκο μετακομίζει ο Ομπάμα. Ο S&P 500 σημείωσε ιστορική πτώση 23,6% στο τρίμηνο πριν τις εκλογές, δείχνοντας… την έξοδο στους Ρεπουμπλικάνους, όμως θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ήταν η περίοδος που κατέρρευσε η Lehman Brothers.

2004: Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι ανανεώνουν τη θητεία του Τζωρτζ Μπους. Η Wall Street ήταν και πάλι σωστή αφού είχε σημειώσει κέρδη 2,6% στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

2000: Μετά από δύο θητείες του Μπιλ Κλίντον, οι Δημοκρατικοί χάνουν με τον Τζωρτζ Μπους να κερδίζει τον Αλ Γκορ. Ξανά σωστή η Wall με τον S&P 500 να υποχωρεί έστω οριακά (-0,1%) στο τρίμηνο πριν τις εκλογές.

1996: Η Wall Street κερδίσει 10,2% στο δρόμο προς την κάλπη με… αποτέλεσμα ο Μπιλ Κλίντον να επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ

1992: Ο Τζωρτζ Μπους ο πρεσβύτερος χάνει από τον Μπιλ Κλίντον, κάτι που είχε προβλέψει η Wall, σημειώνοντας πτώση 1,3%.

1988: Η δεύτερη θητεία του Ρόναλντ Ρίγκαν ολοκληρώνεται όμως οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν ξανά τις εκλογές με τον Τζωρτζ Μπους να επικρατεί του Μάικλ Δουκάκης. Η Wall και πάλι σωστή με κέρδη 2%.

1984: Με κέρδη 10,2% στη Wall, ο Ρίγκαν έφτασε σε μία πολύ εύκολη νίκη με ποσοστό 58,8% με αντίπαλο τον Γουόλτερ Μοντέιλ.

1980: Η μοναδική φορά τα τελευταία 40 χρόνια που η Wall δεν προέβλεψε σωστά. Παρά το γεγονός ότι ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 4,8%, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ έχασε από τον Ρίγκαν.