Η νέα μετάλλαξη, το sell off στις αγορές και το λάθος της παγκόσμιας κοινότητας

Η νέα μετάλλαξη, το sell off στις αγορές και το λάθος της παγκόσμιας κοινότητας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι θέλει να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη Νότια Αφρική, ώστε να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής της COVID-19. 

Πρότεινε να υπάρξει στενός συντονισμός με τα κράτη μέλη προκειμένου να ενεργοποιηθεί ένα φρένο έκτακτης ανάγκης όσον αφορά τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.

Αν και η επιστημονική κοινότητα θα έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα για το συγκεκριμένο τις επόμενες εβδομάδες, εντούτοις προκαλεί ήδη ανησυχία λόγω του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων και της ταχείας εξάπλωσής του στους νέους στο Γκαουτένγκ, την πολυπληθέστερη επαρχία της χώρας. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προγραμματίζει έκτακτη σύσκεψη σήμερα Παρασκευή για να καθορίσει εάν το στέλεχος Β.11.529, θα χαρακτηριστεί ως στέλεχος «ενδιαφέροντος» ή «ανησυχίας». 

Ήδη πάντως κάποιες χώρες προτιμούν να προνοήσουν για κάθε περίπτωση, σηκώνοντας τείχη προστασίας με ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Η Αγγλία ανέστειλε προσωρινά της πτήσεις από Ν. Αφρική, Ναμίμπια, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Λεσότο και Εσουατίνη.

Το Ισραήλ επίσης απαγόρευσε τα ταξίδια στη Ν. Αφρική ενώ στην Ινδία προς το παρόν έχουν ενισχύσει τους ελέγχους των ταξιδιωτών από τη Ν. Αφρική και το Χονγκ Κονγκ.

Στον απόηχο αυτών των ειδήσεων οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν με έντονη πτώση πάνω από  3% και τα παράγωγα του S&P500 κοντά στο -2%. Το πετρέλαιο ξεκίνησε με πτώση -5% και ο χρυσός διαπραγματεύεται με θετικό πρόσημο πέριξ του 0,90%.

Προφανώς και όσο και αν είναι νωρίς να γνωρίζει κανείς το αν ξεκινάει μια νέα επιδιημιολογική περιπέτεια ή όχι, άλλο τόσο είναι νωρίς να γνωρίζει αν ξεκινάει ένα μεγάλο sell off στις αγορές.

Είναι άλλωστε πολύ πιθανό σε αυστηρά βραχυπρόθεσμο πλαίσιο - γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και άλλη ορατότητα - να δούμε οι επενδυτές - ειδικά το retail - να ακολουθήσουν το γνωστό μοτίβο στο οποίο μας έχει συνηθίσει η αγορά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο: Aγοράζουμε στο -3,5% έως -5% και απολαμβάνουμε τα κέρδη μας. 

Τι θα γίνει όμως αν δεν επαναληφθεί αυτό το μοτίβο και το -5% γίνει -15%. Τι αντανακλαστικά θα επιδείξουν οι επενδυτές και κατά πόσο θα χαρακτηρίζονται από ορθολογισμό και ψυχραιμία, ειδικά όσον αφορά το πιο νεαρό δυναμικό της επενδυτικής κοινότητας; 

Θα βασιστούν για άλλη μια φορά στην πλάτη που θα δώσουν οι Κεντρικές Τράπεζες; Αλήθεια όμως, πόση πλάτη μπορούν να δώσουν αυτή τη φορά οι φορείς νομισματικής πολιτικής όταν η εκκολαπτόμενη κρίση μας βρίσκει αυτή τη φορά σε ένα ιδιαίτερα υψηλό σκαλί πληθωρισμού;

Αυτές είναι κάποιες από τις σκέψεις της στήλης που προφανώς θα απαντηθούν και από την τεχνική απάντηση των αγορών όταν και αν αγγίξουν τα πρώτα κρίσιμα επίπεδα για τη διατήρηση του momentum.

Το τεστάρισμα αυτό λοιπόν τοποθετείται στις 4.400 μονάδες για τη μητέρα των αγορών τον S&P500 και στις 15.100 μονάδες για τον ευρωπαίο αντίζηλό του, DAX, όπως φαίνεται από τα παρακάτω εβδομαδιαία διαγράμματα. Όπως βλέπετε, δεν είναι πλέον και τόσο μακριά.

S&P500

DAX

Επειδή όμως στο τέλος της ημέρας δεν είναι όλα συνδεδεμένα με τις αγορές, η στήλη θα ήθελε να μοιραστεί και άλλη μια σκέψη.

Πριν μήνες μιλήσαμε για το πόσο σημαντικό είναι συντονιστεί ο εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να καλυφθεί και ο αναπτυσσόμενος κόσμος.

Ειδικά η Αφρική έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα καθότι ειδικά η υποσαχάρια Αφρική παραμένει μια περιοχή με ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού να έχει προσβληθεί  από HIV. 

Περίπου 200.000 άνθρωποι στη δυτική και κεντρική Αφρική προσβλήθηκαν από τον ιό HIV πέρυσι έναντι 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων παγκοσμίως  σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS. Αν και τα ποσοστά των φορέων του ιού HIV και των θανάτων από AIDS σημειώνουν σταθερά μείωση την τελευταία δεκαετία, εντούτοις στη Δυτική και Κεντρική Αφρική αναλογούσε το 22% των θανάτων από AIDS το 2020.

Το 2021 μάλιστα οι δύο αυτές περιοχές ήρθαν αντιμέτωπες  μια αύξηση των προσβληθέντων από HIV και των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS, λόγω των διαταραχών στις υπηρεσίες υγείας που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Όποιος γνωρίζει βιολογία καταλαβαίνει το ρίσκο που έχει αναλάβει η παγκόσμια κοινότητα με το να μη βάλει προτεραιότητα τον εμβολιασμό και τον άμεσο έλεγχο της πανδημίας στις αφρικανικές χώρες, καθότι αποτελεί μια «μαγική μηχανή» μεταλλάξεων για τον Sars CoV 2. 

Ας ελπίσουμε να έχουμε την τύχη με το μέρος μας και να μας δοθεί χρόνος να διορθώσουμε αυτό το λάθος άμεσα, συντονισμένα και με αρωγό την επιστημονική κοινότητα.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης 

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.