Η νέα εποχή του αμυντικού κλάδου και οι ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές

Η νέα εποχή του αμυντικού κλάδου και οι ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές

Τη Δευτέρα το πρωί ξεκινούν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους στη Λευκορωσία, με τον Ζελένσκι να διαμηνύει ότι δεν πιστεύει πως θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό από τις συνομιλίες , εντούτοις θεωρεί ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αποκλιμάκωσης.

Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας σήμερα είναι ότι η Ουκρανία φαίνεται πλέον αποφασισμένη να προστατέψει μέχρι τέλους την εδαφική της ακεραιότητα και ότι οι διπλωμάτες της μεταβαίνουν στην περιοχή όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες χωρίς προκαταρτική συμφωνία, με ξεκάθαρη επίσημη δήλωση ότι δεν θα δεχτούν συζητήσεις υπό όρους τελεσιγράφων.

Η ΕΕ με τη σειρά της, μετά από τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου αλλά και τις ασύλληπτες δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή η Μαρία Ζαχάροβα σε περίπτωση ένταξης της Φιλανδίας ή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, βρέθηκε στην κυριολεξία μπροστά σε ένα μεγάλο σημείο καμπής: Η EE θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση.

Ταυτόχρονα, αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της ΕΕ για όλα τα αεροσκάφη που ανήκουν στη Ρωσία, είναι νηολογημένα στη Ρωσία ή ελέγχονται από τη Ρωσία η πρόσωπα σχετικά με τη Ρωσία.

Άλλη μια κίνηση σταθμός για τα δεδομένα της ΕΕ είναι η απαγόρευση των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου. Τα κρατικά Russia Today και Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους δεν θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ.

Οι κινήσεις αυτές υπόψιν ότι διαδέχθηκαν την αιφνίδια απόφαση του Σαββάτου μετά τις ρωσικές επιθέσεις εντός αστικών ιστών με άμαχο πληθυσμό, για αποκλεισμό κάποιων εκ των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT.

Πρόκειται για το μεγάλο όπλο στην φαρέτρα της ΕΕ, ένα όπλο όμως που «πονάει» και την ίδια, καθώς όπως έχουμε εξηγήσει πολλάκις οι ενεργειακοί δεσμοί με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά σημαντικοί και ο αποκλεισμός έχει ως στόχο να μη μεταφέρονται χρήματα από τη Δύση στη Ρωσία και αντίστροφα. Βέβαια μέχρι στιγμής τουλάχιστον, εξαιρούνται κάποιες τράπεζες και για ορισμένες συναλλαγές, οι οποίες φανταζόμαστε αφορούν την προμήθεια αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία.

Το γεγονός όμως ότι η ΕΕ έφτασε στο σημείο να αποκλείσει τη Ρωσία ως ένα σημείο έστω από το SWIFT, δείχνει και την αποφασιστικότητα της να μην παραμείνει πλέον αμέτοχη σε όλα όσα εξελίσσονται στην Ουκρανία.

Η ΕΕ αποφάσισε επίσης να απαγορεύσει τις συναλλαγές της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και να «παγώσει» όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, προκειμένου να μπει ένα φρένο στην χρηματοδότηση του πολέμου. Με το ίδιο πνεύμα πάρθηκε η απόφαση να μπουν στο στόχαστρο τα περουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών.

Σχεδόν ακαριαία με τις ανακοινώσεις της ΕΕ οι Ρώσοι άρχισαν να συνωστίζονται στα ATM της πόλης προκειμένου να σηκώσουν χρήματα σύμφωνα με φωτογραφίες που ανέβηκαν στα social media, τόσο από ξένους αναποκριτές όσοα και από τους ίδιους τους Μοσχοβίτες.

Τέλος, η ΕΕ δήλωσε επίσημα ότι θεωρεί το καθεστώς του Λουκασένκο συνένοχο στην επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και εως εκ τούτου θα πλήξει τη Λευκορωσία με ένα νέο πακέτο κυρώσεων, που θα περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα στις εξαγωγές της σε ορυκτά καύσιμα, καπνό, ξυλεία, τσιμέντο, σίδηρο και χάλυβα, ήτοι τους πιο σημαντικούς τομείς της.

Τέλος η ΕΕ προκειμένου η Ρωσία να μη βρει έναν πρόσφορο μπαλαντέρ προκειμένου να καταστρατηγήσει τις δυτικές κυρώσεις, θα επεκτείνει στη Λευκορωσία τους εξαγωγικούς περιορισμούς για τα αγαθά διπλής χρήσης.

Την αντίδραση της Δύσης ο πρόεδρος της Ρωσίας την εξέλεβε ως «επιθετικές κινήσεις» των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και σύμφωνα με διεθνή ειδησιογραφικά πρακτορεία αλλά και το Sputnik, έδωσε εντολή να τεθούν οι πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού σε ειδική κατάσταση μάχης.

Άμεση ήταν η απάντηση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, η οποία μίλησε για «απαράδεκτη κλιμάκωση» από την πλευρά της Ρωσίας.

Πέραν όμως των θεσμικών φορέων θέση αρχίζει να λαμβάνει και ο επιχειρηματικός κόσμος. Την αρχή έκανε η BP η οποία χθες ανακοίνωσε την έξοδο της από τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, μέσω της πώλησης του 20% που κατέχει από το 2013.

Eκτός από μια σαφή αντίδραση στις εξελίξεις στην Ουκρανία, η στήλη εκτιμά ότι η κίνηση αυτή υποδηλώνει και την πίεση που δέχονται και θα δεχθούν πολλές δυτικές εταιρείες προκειμένου να ακολουθήσουν τις εκάστοτε κυβερνητικές γραμμές για διεθνή απομόνωση της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, αναμένουμε τις επόμενες ημέρες και άλλες παρεμφερείς ειδήσεις.

Ο πληθωρισμός ετοιμάζεται για νέο ανοδικό ξέσπασμα - Ο γόρδιος δεσμός της ΕΚΤ

Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος ήδη έχει απογειώσει τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος είναι θέμα χρόνου να μεταγγιστεί σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, τα οποία ήδη ακολουθούν υψηλές πτήσεις μιας και ο πληθωρισμός μας συνοδεύει τους τελευταίους έξι μήνες.

Δεν είναι όμως μόνο ο πληθωρισμός ο πονοκέφαλος της Ευρώπης. Το είπε και ο Μακρόν το Σάββατο: Η ρωσοουκρανική κρίση θα έχει παρατεταμένη διάρκεια. H οικονομική αναταραχή λοιπόν για την Ευρωζώνη δεν θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων.

Καταρχήν σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν τη μερίδα του λέοντος από την έκθεση των σχεδόν 30 δισ. δολαρίων των ξένων τραπεζών στη Ρωσία.

Κατανοούμε λοιπόν ότι ο αποκλεισμός κάποιων εκ των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, πέραν ότι δυσχεραίνει τις συναλλαγές της Ευρώπης με τη Gazprom –η οποία ενδεχομένως να προσπεραστεί με την εξαίρεση κάποιων- έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις. Σε αυτές τις προεκτάσεις ας συμπληρώσουμε την αύξηση του κόστους όχι μόνο στις τιμές της ενέργειας αλλά και σε όλα τα προϊόντα που εισάγουμε από τη Ρωσία και την Ουκρανία, από το πετρέλαιο, το ουράνιο ή τα σιδηροκράματα, έως το σιτάρι τα έλαια και τα λιπάσματα.

Εν συνεχεία, δείτε ένα ένα τα μέτρα που παρέθεσε την Κυριακή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και επεξήγησε αναλυτικά ο Ανώτατος Εκπρόσωπος Μπορέλ. Από τη στήριξη της Ουκρανίας με οπλισμό και είδη πρώτης ανάγκης αλλά και τη στήριξη των ανατολικών χωρών της Ευρώπης προκειμένου να στηρίξουν το κύμα των προσφύγων από την Ουκρανία, έως τη νέα εποχή εξοπλισμών που εγκαινίασε χθες ο Σολτς, όλα έχουν ένα σημαντικό κόστος.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία λοιπόν δημιουργεί ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον αποφάσεων για την ΕΚΤ και ως εκ τούτου είναι διττό το στοίχημα όσον αφορά τις πιθανές αποφάσεις της για τον ρυθμό απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας και το τακτικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Από την άλλη, το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα άνοιγε τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από μια ολόκληρη δεκαετία, ώστε να αντιμετωπιστεί η άνοδος του πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει να μεγαλώνει. Μπρος γκρεμός λοιπόν και πίσω ρέμα στην κυριολεξία για τη Κριστίν Λαγκάρντ και τους λοιπούς αξιωματούχους.

Η ιστορική στροφή της Ευρώπης προς μια νέα εποχή άμυνας

Οι αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ τις δύο τελευταίες ημέρες προήλθαν από τη συνειδητοποίηση ότι πλέον μπορεί να χτυπηθούν μέλη της, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να μένει αμέτοχη απέναντι σε όλα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία. 

Κάτω από αυτό το πρίσμα η ομιλία του Σολτς στην Bundestag θα καταταχθεί στις ιστορικές στιγμές, καθώς σηματοδότησε την εντυπωσιακή μεταστροφή των Γερμανών σε επιθετικές επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας.

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προέβει στην τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2022 σε ειδική συνεδρίαση της Bundestag, προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για τη δημιουργία ενός ταμείου εμβέλειας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στον αμυντικό τομέα.

Χαρακτηριστικά ανακοίνωσε ότι «Από εδώ και στο εξής, χρόνο με τον χρόνο, θα επενδύουμε περισσότερο από το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην άμυνά μας. Στόχος είναι μια αποτελεσματική, άκρως σύγχρονη και προοδευτική Bundeswehr. (σ.σ: Bundeswehr είναι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις).

Αναμφίβολα η 24η Φεβρουαρίου του 2022 είναι η ημερομηνία που σηματοδότησε ένα μεγάλο σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρώπης, καθώς δεν υπήρχε άλλη δυνατή απάντηση στην επιθετικότητα του Πούτιν από την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, όπως υποστήριξε ο Σολτς στην ομιλία του. Μόνο η Γερμανία θα στείλει 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους εδάφους-αέρος στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.

Επίσης εξαιρετικά σημαντικά γιατί εγκαινιάζουν το νέο ευρωπαϊκό status quo είναι τα κάτωθι λόγια του Σολτς: «Με την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν δεν θέλει απλώς να εξαλείψει μια χώρα από τον παγκόσμιο χάρτη. Καταστρέφει την ευρωπαϊκή δομή ασφάλειας που είχαμε από το Ελσίνκι...Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Απειλεί ολόκληρη τη μεταπολεμική τάξη μας. Σε αυτήν την κατάσταση, είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, να αμυνθούμε ενάντια στον στρατό εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Γερμανία στέκεται στενά στο πλευρό της Ουκρανίας».

Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα ωριμάζουν οι συνθήκες για τις οποίες είχαμε μιλήσει στις 24 Μαρτίου του 2019.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, η εισαγωγή εκείνου του άρθρου είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

«Η διαμάχη για την προτεραιότητα στην ενεργειακή σκακιέρα, η κλιματική αστάθεια, οι τεράστιες δημογραφικές διαφορές ανά ήπειρο και οι μεταναστευτικές πιέσεις, έχουν δημιουργήσει μια οξεία κριτική όχι μόνο για την πολιτική σκηνή, αλλά και για το παλιό διεθνές γεωπολιτικό σύστημα.

Οι ενδείξεις αυτής της αμφισβήτησης είναι διάχυτες, όπως οι εντάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κινέζικη επεκτατική πολιτική, η οποία προ πολλού δεν εκτονώνεται μόνο στο επίπεδο της θαλάσσιας επιρροής, η πολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο -απόρροια της ψηφιοποίησης και των τεχνολογικών εξελίξεων-με πρωταγωνίστρια τη Ρωσία, που κατηγορείται για cyberattacks, παραπληροφόρηση ακόμα και παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες.

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία λαϊκίστικων καθεστώτων ανά τον κόσμο, πολλά από τα οποία υιοθετούν μια ρητορική έντονης στρατιωτικοποίησης, αλλά και η τάση πολλών χωρών να βασίζονται περισσότερο στις δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα όλοι στοχεύουν στην ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων, ώστε να διαχειριστούν τόσο τις παραδοσιακές, όσο και τις ψηφιακές απειλές.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία ενήργησε ως έκκληση για αφύπνιση και έθεσε τις αμυντικές δαπάνες εκ νέου στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών χωρών».

Από ότι φαίνεται, μόλις ολοκληρώθηκε το πλήρωμα του χρόνου.

Αρκεί να δει κανείς όχι μόνο την αντίδραση των τελευταίων ημερών αλλά και την υπόλοιπη πορεία των Airbus, Safran, Thales, Raytheon Technologies Corporation, Lockheed Martin. Οι δυο γερμανικές εταιρείες δε Rheinmetall και MTU Aero Engines σημείωσαν έντονο ανοδικό ξέσπασμα ήδη από την Παρασκευή.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.