Η Κομισιόν φέρνει νέο φόρο για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη - Το σχέδιο των Βρυξελλών
shutterstock
shutterstock
Financial Times

Η Κομισιόν φέρνει νέο φόρο για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη - Το σχέδιο των Βρυξελλών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο φόρο  στις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας δημιουργίας νέων πηγών ανεξάρτητης χρηματοδότησης για τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ, μετέδωσαν την Παρασκευή οι Financial Times.

To δημοσίευμα αναφέρει πως ο  λεγόμενος «εταιρικός πόρος για την Ευρώπη», που περιγράφεται σε σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά για να τεθεί σε ισχύ απαιτείται η ομόφωνη υποστήριξη των κρατών μελών.

Ο ετήσιος φόρος θα ισχύει για όλες τις εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων και των φόρων, που ορίζεται από την ΕΕ ως «καθαρός κύκλος εργασιών».

Σύμφωνα με το σχέδιο, όλες οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη θα υπόκεινται στον φόρο, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους, ενώ ένα «σύστημα κλιμάκων» θα απαιτεί υψηλότερες εισφορές από τους ομίλους με τα υψηλότερα καθαρά έσοδα.

Άλλα μέτρα αύξησης των εσόδων που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της ΕΕ στα υψηλότερα ειδικά φόρους κατανάλωσης καπνού, μια χρέωση για τα μη ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά απόβλητα και ένα τέλος χειρισμού για τα πακέτα ηλεκτρονικού εμπορίου μεγάλων αποστάσεων — ένας φόρος που θα επιβαρύνει κυρίως τις εισαγωγές από την Κίνα.

Η Επιτροπή προτείνει τακτικά νέους φόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο όταν υποβάλλει τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά τα μέτρα -όπως ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών συχνά δεν έχουν εξασφαλίσει υποστήριξη.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι ο άνευ προηγουμένου χαρακτήρας των νέων απαιτήσεων για δαπάνες της ΕΕ -από την κάλυψη των αμυντικών φιλοδοξιών έως την αύξηση των τόκων του χρέους απαιτεί μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση.

Ωστόσο, οι φιλοδοξίες της για μεγαλύτερο προϋπολογισμό αντιμετωπίζουν από καιρό την αντίσταση των καθαρών συνεισφερόντων, ιδίως της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας.

Τα σχέδια για την επιβολή ενός φόρου είναι πιθανό να εξοργίσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που οι εταιρείες ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και του υψηλού κόστους της ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους επιχειρηματικούς ηγέτες την Πέμπτη ότι οι εταιρείες τους «χάνουν» έναντι των ανταγωνιστών τους από τις ΗΠΑ και την Κίνα.