Σαφή πρόθεση να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τις 9 Ιουλίου εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν μέσω εντατικών επαφών σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για το ζήτημα των εμπορικών δασμών.
Όπως έκανε γνωστό σήμερα η Κομισιόν σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η τηλεφωνική επικοινωνία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για το ζήτημα.
«Στόχος μας παραμένει η επίτευξη συμφωνίας πριν από τις 9 Ιουλίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα Εμπορίου, Όλαφ Γκιλ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη νέα ημερομηνία που προτείνει η αμερικανική πλευρά — την 1η Αυγούστου.
Ο ίδιος σημείωσε πως την περασμένη Παρασκευή έγιναν διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία των συνομιλιών και η υφιστάμενη κατάσταση.
Αναφερόμενος στις φήμες για επιστολές των ΗΠΑ προς εμπορικούς εταίρους και στο φερόμενο τελεσίγραφο για δασμούς έως και 50% από 1ης Αυγούστου, ο κ. Γκιλ αρνήθηκε να σχολιάσει και δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με στόχο την προθεσμία της 9ης Ιουλίου».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως η ΕΕ επιδιώκει μια ισορροπημένη συμφωνία που θα αποφύγει την επιβολή δασμών.
«Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ. Θέλουμε να αποφύγουμε τους δασμούς. Πιστεύουμε ότι προκαλούν αρνητικές συνέπειες. Θέλουμε μια επιτυχημένη λύση και για τις δυο πλευρές.Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο στις συνομιλίες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δασμοί: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τις επιστολές Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του είναι κοντά στην οριστικοποίηση αρκετών εμπορικών συμφωνιών τις επόμενες ημέρες και θα ενημερώσει τις άλλες χώρες για την αύξηση των δασμολογικών συντελεστών έως τις 9 Ιουλίου, με την εφαρμογή των υψηλότερων συντελεστών να προβλέπεται για την 1η Αυγούστου.
Σημειώνεται πως ο Τραμπ απείλησε με επιπλέον δασμούς 10% όσους τάσσονται υπέρ των «αντιαμερικανικών πολιτικών» της BRICS.
Παρά τις υποσχέσεις να εργαστούν για 90 συμφωνίες σε 90 ημέρες, ο Τραμπ και η ομάδα του κατάφεραν να ολοκληρώσουν μόνο μια περιορισμένη συμφωνία με τη Βρετανία και μια ασαφή συμφωνία με το Βιετνάμ. Παράλληλα Μια συμφωνία με την Ινδία, που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό, παραμένει ακαθόριστη.
Ακολουθεί η κατάσταση για αρκετούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν προθεσμίες αυτή την εβδομάδα:
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σημειώνουν ικανοποιητική πρόοδο με την Ευρώπη των 27, μετά τη συνάντηση του κορυφαίου εμπορικού διαπραγματευτή της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, με στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ την περασμένη εβδομάδα. Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, αλλά μέχρι την Παρασκευή δεν είχε επιτευχθεί καμία σημαντική πρόοδος.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι οι κανονισμοί της Ένωσης για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίοι είναι αυστηρότεροι από τους αντίστοιχους των ΗΠΑ, δεν υπόκεινται σε διαπραγμάτευση, ενώ ο δασμός 17% που προτείνει η αμερικανική πλευρά για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων παραμένει σημαντικό εμπόδιο.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα εφαρμόζει έναν καθολικό δασμό 10% σε πολλές από τις εξαγωγές της, αλλά θέλουν να εξασφαλίσουν εξαιρέσεις από τους τομεακούς δασμούς που ήδη ισχύουν ή έχουν προγραμματιστεί για τα φαρμακευτικά προϊόντα, το αλκοόλ, τους ημιαγωγούς και τα εμπορικά αεροσκάφη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η ΕΕ πιέζει επίσης για ποσοστώσεις και εξαιρέσεις από τις ΗΠΑ, προκειμένου να μετριαστεί αποτελεσματικά ο δασμός 25% που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, καθώς και ο δασμός 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές που είναι εξοικειωμένες με το θέμα.
Ιαπωνία
Η Ιαπωνία δηλώνει ότι συνεχίζει να επιδιώκει συμφωνία με τις ΗΠΑ, υπερασπιζόμενη τα εθνικά της συμφέροντα. Ο διαπραγματευτής της Ιαπωνίας για τους δασμούς, Ριοσέι Ακαζάγουα, πραγματοποίησε «ενδελεχείς ανταλλαγές απόψεων» μέσω τηλεφώνου με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Howard Lutnick, την Πέμπτη και το Σάββατο, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση.
Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την επίθεση του Τραμπ αυτή την εβδομάδα κατά της Ιαπωνίας για την, όπως είπε, απροθυμία της να εισάγει ρύζι από τις ΗΠΑ και την κατηγορία ότι η Ιαπωνία εμπλέκεται σε «αθέμιτο» εμπόριο αυτοκινήτων. Ζήτησε επίσης από την Ιαπωνία να εισάγει περισσότερο πετρέλαιο από τις ΗΠΑ.
Τη Δευτέρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε να είναι μεταξύ των χωρών που θα λάβουν επιστολή για την επιβολή δασμών και υπονόησε ότι θα μπορούσε να επιβληθούν δασμοί έως και 35%.
Ινδία
Ο Τραμπ έχει από καιρό υποσχεθεί μια εμπορική συμφωνία με την Ινδία, αλλά οι συνομιλίες έχουν σταματήσει λόγω διαφωνιών σχετικά με τους αμερικανικούς δασμούς σε εξαρτήματα αυτοκινήτων, χάλυβα και γεωργικά προϊόντα.
Η Ινδία, η οποία αντιμετωπίζει δασμούς 26% στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να μειώσει τους υψηλούς δασμούς της για τις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για το άνοιγμα των τομέων της γεωργίας και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Την Παρασκευή, το Νέο Δελχί πρότεινε επίσης αντίποινα κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, λέγοντας ότι ο ξεχωριστός δασμός 25% της Ουάσιγκτον στα αυτοκίνητα και σε ορισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων θα επηρεάσει 2,89 δισεκατομμύρια δολάρια των εξαγωγών της Ινδίας.
Ινδονησία
Η Ινδονησία προσφέρθηκε να μειώσει τους δασμούς σε βασικά εισαγόμενα προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε «σχεδόν μηδέν» και να αγοράσει αμερικανικό σιτάρι αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αποφυγή της επιβολής δασμού 32%. Η κρατική αεροπορική εταιρεία Garuda Indonesia GIAA.JK σχεδιάζει επίσης να αγοράσει περισσότερα αεροσκάφη Boeing, στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αμερικανούς εταίρους, η οποία αναμένεται να υπογραφεί αυτή την εβδομάδα.
Κατηγορούμενη από ορισμένες άλλες χώρες για υπερβολική γραφειοκρατία, η Ινδονησία χαλάρωσε τις απαιτήσεις για την έκδοση αδειών εισαγωγής για ορισμένα προϊόντα και κατάργησε τους περιορισμούς στις εισαγωγές πλαστικών, χημικών προϊόντων και άλλων βιομηχανικών πρώτων υλών στις 30 Ιουνίου, σε μια κίνηση καλής θέλησης πριν από την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Η Ινδονησία κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να επενδύσουν από κοινού σε ένα κρατικό επιχείρημα εξόρυξης ως μέρος των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς.
Νότια Κορέα
Παρά τις συχνές γύρους συνομιλιών και ορισμένες προκαταρκτικές συμφωνίες, η Νότια Κορέα είχε δηλώσει ότι θα ζητήσει παράταση της προθεσμίας του Τραμπ στις 9 Ιουλίου, αν και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα.
Ο Γουί Σουνγκ-Λακ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Λι Τζάε Μιούνγκ, σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στις 6-8 Ιουλίου για να συζητήσει μια σειρά διμερών θεμάτων. Ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Γέο Χαν-Κου, επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο Jamieson Greer και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Η Νότια Κορέα δεν επιβάλλει ήδη σχεδόν κανένα δασμό στα εισαγόμενα προϊόντα των ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, και έτσι οι ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί σε άλλα ζητήματα, όπως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα έξοδα άμυνας. Ο Τραμπ διαμαρτύρεται συχνά για τη συμφωνία κατανομής των εξόδων για τα 28.500 μέλη των αμερικανικών στρατευμάτων που είναι σταθμευμένα στη Νότια Κορέα.
Ταϊλάνδη
Η Ταϊλάνδη καταβάλλει τελευταία προσπάθεια για να αποφύγει την επιβολή δασμών 36%, προσφέροντας μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά για τα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα των ΗΠΑ, καθώς και αυξημένες αγορές ενέργειας και αεροσκαφών Boeing BA.N από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πιτσάι Τσουνχαβατζίρα στο Bloomberg News την Κυριακή.
Οι προτάσεις της Ταϊλάνδης περιλαμβάνουν τη μείωση των δικών της δασμών, την αγορά περισσότερων αμερικανικών προϊόντων και την αύξηση των επενδύσεων.
Η αρχική πρόταση της Ταϊλάνδης περιελάμβανε μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης των αμερικανικών εξαγωγών στην αγορά και την αντιμετώπιση των παραβάσεων μεταφόρτωσης, καθώς και επενδύσεις της Ταϊλάνδης που θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Η Μπανγκόκ δήλωσε επίσης ότι δεσμεύεται να εισαγάγει περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές καλαμποκιού από τις ΗΠΑ.
Ελβετία
Η Ελβετία εξετάζει τις παραχωρήσεις που μπορεί να κάνει για να αποφύγει την επιβολή δασμού 31% στα προϊόντα που εξάγει στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης μεγαλύτερης πρόσβασης στις ΗΠΑ για προϊόντα όπως τα θαλασσινά και τα εσπεριδοειδή.
Ωστόσο, ως έδρα των φαρμακευτικών κολοσσών Roche και Novartis, δύο μεγάλων αμερικανικών επενδυτών, η Ελβετία θέλει επίσης διαβεβαιώσεις ότι θα αποφύγει τους δασμούς στα φαρμακευτικά προϊόντα που ο Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει σε μεταγενέστερη ημερομηνία.