Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, μπορεί και όχι
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Χρηματιστήριο Αθηνών

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, μπορεί και όχι

Είναι αυτή η περίοδος του χρόνου που τα γυμναστήρια σφύζουν από αγκομαχούντες που προσπαθούν να χάσουν τα εορταστικά κιλά, οι υποψήφιοι βουλευτές στις προσεχείς εκλογές (όποτε αυτές γίνουν) ετοιμάζουν τον προεκλογικό τους αγώνα, οι επιχειρήσεις καταστρώνουν σχέδια για τους επόμενους 12 μήνες και στο Χρηματιστήριο τοποθετούνται κεφάλαια που προεξοφλούν τις προσδοκίες της χρονιάς. Υπάρχει ένας κοινός τόπος σε όλα αυτά που λέγεται «στόχος ως το τέλος του έτους». 

Από το ξεκίνημα της χρονιάς παρακολουθούμε το φαινόμενο των αλκυονίδων ημερών ή σε απλά ελληνικά το January Effect. Το φαινόμενο προσφέρεται για στατιστική παρατήρηση καθώς στο εξωτερικό υπάρχουν διάφορα μοτίβα που με πιθανότητες προσπαθούν να εξηγήσουν τι θα γίνει έως το τέλος της χρονιάς. Μια παράδοση λέει ότι το πρόσημο στο οποίο θα κλείσει ο Ιανουάριος είναι αυτό που θα δούμε και στο τέλος του έτους. Η πρόσφατη εμπειρία των τελευταίων 32 ετών στο ελληνικό χρηματιστήριο δικαιώνει μόνο το θετικό κλείσιμο. 

Από τα στατιστικά που είναι διαθέσιμα προκύπτει ότι το θετικό κλείσιμο του Ιανουαρίου 63,2% πιθανότατα να μας δώσει θετική χρονιά. Πέρυσι ο Ιανουάριος αποδείχθηκε συνεπής κλείνοντας με κέρδη 4,86% ενώ στο κλείσιμο της χρονιάς του 2022 ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,08%. Στον αντίποδα όταν ο Ιανουάριος κλείνει με απώλειες η χρονιά έχει πιθανότητα 53,8% να ακολουθήσει το πρόσημο. Οι πιθανότητες δηλαδή του μοτίβου είναι οριακά καλύτερες από το στρίψιμο του νομίσματος. 

Η κατανομή των κλεισιμάτων της αγοράς σε αυτή την περίοδο έχει περισσότερες εμφανίσεις σε θετικό έδαφος μεταξύ +1 και +40%. Σε αντίθεση με άλλα διαγράμματα κατανομών αποδόσεων η Ελληνική αγορά δείχνει ότι στην πτώση… του δίνει και καταλαβαίνει: Οι περισσότερες παρατηρήσεις εντοπίζονται από 20% και πάνω, με την δεκαετία 2008 -2018 να έχει την τιμητική της. Σε αυτή την δεκαετία το ΧΑ είχε ξεχάσει σχεδόν πως είναι το θετικό πρόσημο αφού καταγράφονται 8 έτη απωλειών.

Ένα επίσης ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι αυτό που αφορά στις εκλογές. Σε εκλογικές χρονιές όπου η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει τις εκλογές μόνο μία φορά η αγορά έχει υποχωρήσει, όταν αυτές έλαβαν χώρα το 1974. Το 1977, 1989, 1990, 2004, 2007, 2012 και 2019 η αγορά έκλεισε θετική με χειρότερη επίδοση το 14,7% του 1977 και καλύτερη το 1990 με το Γενικό Δείκτη να κλείνει την χρονιά με κέρδη 102,9%. 

Ως γνωστόν στις αγορές οι προηγούμενες αποδόσεις δεν καθορίζουν τις μελλοντικές. Αν μη τι άλλο η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι οι απρόβλεπτοι παράγοντες είναι ικανοί να χαλάσουν κάθε ωραίο στατιστικό μοτίβο και να βάλουν στο τραπέζι καινούργιες αβεβαιότητες. Ίσως το μόνο πράγμα για το οποίο ο Ιανουάριος να έχει κάποια αξιόλογη προβλεπτική ικανότητα είναι η μείωση του βάρους στα γυμναστήρια. Και για αυτό δεν είμαι και πολύ σίγουρος…