Η δύσκολη σχέση της G7 με τον κινεζικό «δράκο»
Οικονομία

Η δύσκολη σχέση της G7 με τον κινεζικό «δράκο»

Η Κίνα επιβραδύνει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά πρόκειται να γίνει η κορυφαία οικονομία στον κόσμο μέσα σε λίγα χρόνια. Πάνω από όλα, δεν σταματά να εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο. Από την άλλη, έτσι έχει στήσει την αξιοσημείωτη εξέλιξή της τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Το 2000, το εμπορικό ισοζύγιο της παρουσίασε πλεόνασμα 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο σε αγαθά. Το 2020, ο αριθμός αυξήθηκε στα 1.100 δισεκατομμύρια. Και οι οικονομίες της G7 (Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Καναδάς) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για το Πεκίνο. Χρωστούν στην Κίνα 103 δισεκατομμύρια δολάρια. Είκοσι χρόνια αργότερα, το αρνητικό αποτέλεσμα εκτινάχθηκε στα 465,8 δις.

Τα στοιχεία του ΟΕΚ είναι σαφή ως προς αυτό. Το έτος 2000, όλες αυτές οι οικονομίες παρουσίασαν εμπορικό έλλειμμα
Αναλυτικά, η Γερμανία κατάφερε να διατηρήσει το εμπορικό της έλλειμμα ουσιαστικά σταθερό στα 6 δισεκατομμύρια περίπου, ενώ η Ιαπωνία το μείωσε ελαφρά από σχεδόν 20 σε 18 δισεκατομμύρια.

Η Ιταλία και η Γαλλία τα πήγαν άσχημα, με επιδείνωση από 3,6 και 4,5 δισεκατομμύρια σε 21 και 19,7 δισεκατομμύρια αντίστοιχα. Χειρότερα έκαναν ο Καναδάς (από -3 σε -30 δισεκατομμύρια), το Ηνωμένο Βασίλειο (από -10 έως -55 δισεκατομμύρια περίπου) και, κυρίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες από -57,1 έως -316 δισεκατομμύρια. Αν κοιτάξαμε το ποτήρι μισογεμάτο, τα στοιχεία μας λένε επίσης ότι το εμπορικό έλλειμμα των οικονομιών της G7 με την Κίνα αντιπροσώπευε το 42,3% του συνολικού πλεονάσματος του Πεκίνου το 2020, απότομα από 63,6% το 2000.

Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα έχει διαφοροποιήσει τις τελικές αγορές της, αν και οι πλούσιες οικονομίες του πλανήτη συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν τους καλύτερους πελάτες της συνολικά. Συνολικά, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 703% μεταξύ 2000 και 2020, δηλαδή με μέσο ετήσιο ρυθμό 11%.

Παράλληλα, οι εισαγωγές της αυξήθηκαν κατά 823%, ή 11,75% ετησίως. Αυτά τα στοιχεία μετριάζονται σε σύγκριση με τις οικονομίες της G7: εξαγωγές στο +431%, ίσες με +8,7% ετησίως. Εισαγωγές στο +554%, +9,8% ετησίως.

Διασύνδεση μεταξύ των οικονομιών της G7 και της αναπτυσσόμενης Κίνας

Με άλλα λόγια, η Κίνα έχει δει τις εισαγωγές της να αυξάνονται τόσο συνολικά όσο και προς τις οικονομίες της G7 με ταχύτερο ρυθμό από τις εξαγωγές της. Ωστόσο, σε απόλυτη τιμή το δεύτερο αυξήθηκε περισσότερο από το πρώτο. Εάν υποθέταμε ότι αυτοί οι ρυθμοί διατηρούνταν για τα επόμενα δέκα χρόνια, το κινεζικό εμπορικό πλεόνασμα όχι μόνο θα ισορροπούσε εκ νέου, αλλά θα αυξανόταν στο επίπεδο  των 3.000 δισεκατομμυρίων ετησίως. 

Έτσι, οι οικονομίες της G7 θα δουν την «τρύπα» να διευρύνεται σε σχεδόν 1.000 δισεκατομμύρια. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη για τον υπόλοιπο κόσμο να αυξήσει τις εξαγωγές του προς την Κίνα με πολύ υψηλότερο ρυθμό από τον τρέχοντα σε σχέση με τις εισαγωγές, προκειμένου να εξισορροπήσει το εμπορικό του ισοζύγιο.

Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα μας λένε πολλά περισσότερα. Η αύξηση του εμπορίου έκανε τις οικονομίες της G7 πολύ πιο συνδεδεμένες με τον Δράκο στις αρχές της χιλιετίας. Τότε, οι εισαγωγές - εξαγωγές με την Κίνα αντιστοιχούσαν μόλις στο 1% του ΑΕΠ τους κατά μέσο όρο. Μέχρι το 2020, η επίπτωση είχε αυξηθεί στο 3,4%. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, από το 1,15% έφτασε στο 5,6%. Αυτό εξηγεί γιατί το να μιλάμε για το τέλος της παγκοσμιοποίησης ή ακόμα και να υποθέτουμε απλώς μια χαλάρωση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο νομίζουμε.