Χρηματιστήριο Αθηνών: Το ράλι παίρνει σάρκα και οστά στην ελληνική αγορά

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το ράλι παίρνει σάρκα και οστά στην ελληνική αγορά

Μπορεί να περιμέναμε την εξέλιξη στη χρηματιστηριακή αγορά, παρόλα αυτά άλλο να το περιμένεις και άλλο να το βλέπεις να παίρνει σάρκα και οστά. Η αγορά μετά από 20 μέρες συσσώρευσης κατάφερε να κατοχυρώσει το επίπεδο των 913 μονάδων (ΓΔ) και των 2.207 (FTSE 25) δίνοντας ανοδική έξαρση με αύξηση τζίρου και μάλιστα χωρίς την ιδιαίτερη συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου στην παρούσα φάση.

Και όλο αυτό χωρίς ακόμα να αποδεσμευτούν τα χρήματα από τα αδιάθετα της ΔΕΗ και χωρίς να εισαχθούν τα νέα κομμάτια. Ουσιαστικά στις 11 Νοεμβρίου θα έχουμε αποδέσμευση των χρημάτων και γνώση της διανομής των αδιάθετων, ενώ στις 16 θα έχουμε και την εικόνα του MSCI με την ολοκλήρωση να λαμβάνει μέρος στις 30 Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα ο τραπεζικός κλάδος, που «έτρεχε» όλο το προηγούμενο διάστημα με λοκομοτίβα την Εθνική και τη Eurobank, δίνει τη σκυτάλη σε άλλους κλάδους και δεικτοβαρείς τίτλους. Η ΔΕΗ που ουσιαστικά είναι οδηγητής της κίνησης, τράβηξε μαζί της και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με τους ψιθύρους στην αγορά να λένε ότι μπορεί να υπάρχει μεταξύ τους deal, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται. 

Από την άλλη, η πληροφορική δεν αλλάζει τους ρυθμούς της συνεχίζοντας να υπεραποδίδει χωρίς να κοιτάει την υπόλοιπη αγορά, ενώ και ο όμιλος Ιντρακόμ κάνει τη διαφορά στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Είναι δεδομένο ότι μέρα με τη μέρα θα ακολουθήσουν και άλλοι τίτλοι, μιας και όσο η αγορά ανεβαίνει η ρευστότητα θα μεγαλώνει σταδιακά με αποκορύφωμα την 30η του μήνα όπου θα δούμε και τις τελικές αλλαγές στον MSCI. 

Να σχολιάσουμε, δε, πως κάποιες άλλοτε κραταιές εταιρείες που είναι στην επιτήρηση εδώ και χρόνια φαίνεται ότι πάνε για ένα turnaround story, κάτι που συμβαίνει σπάνια τα τελευταία 10 χρόνια. Οι τίτλοι τόσο της Ιντραλότ όσο και της Frigoglass έχουν ξυπνήσει χρηματιστηριακά, έχοντας δώσει πίσω ένα σημαντικό κομμάτι απωλειών των τελευταίων ετών.

Δεν είναι τόσο οι αποδόσεις που έχουν σημασία αλλά το ότι κάποιες εταιρείες με σημαντικά προβλήματα δείχνουν ότι μπορεί να εξυγιανθούν ξανά σε μία οικονομία που τόσο τις έχει ανάγκη.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης σε πρώτη φάση στοχεύει τη ζώνη των 930 μονάδων και σε δεύτερη των 960. Θυμίζουμε ότι τέλος του μήνα κλείνουν βιβλία οι ξένοι θεσμικοί που κόπτονται για αποδόσεις. Το θέμα είναι ότι η αγορά όσο ανεβαίνει θα προσελκύει  και νέα κεφάλαια, μιας και αυτό συμβαίνει κάθε φορά που αλλάζει ένα σοβαρό επίπεδο. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2021 δεν θα τελειώσει χωρίς να δώσει συγκινήσεις, ενώ το 2022 έρχεται με φόρα πολλά υποσχόμενο τόσο για την  πραγματική οικονομία όσο και για το χρηματιστήριο.

Αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, η αγορά θα πάρει φωτιά μετά και το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων που από το 2014 και μετά δεν έχει κατοχυρώσει ποτέ. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.