Χρηματιστήριο Αθηνών: Πλησιάζει η ώρα των τραπεζικών τίτλων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πλησιάζει η ώρα των τραπεζικών τίτλων

Μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με στόχο την κατάκτηση των 830 μονάδων, το Χρηματιστήριο της Αθήνας «έσκασε» από τη ζέστη και σταμάτησε λίγο πιο κάτω στις 828,89 μονάδες, με πολύ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα (31 εκατ. ευρώ) και απώλειες -0,13% στην πρώτη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου.

Η τρέχουσα εβδομάδα χαρακτηρίζεται από τις σημαντικές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές αγορές βαδίζουν στα χνάρια της αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζες και του νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού (ΤΙP) με την Κριστίν Λαγκάρντ να επιβεβαιώνει το στόχο για τον πληθωρισμό στο 2%.

Εξαιρετική η χθεσινή ημέρα με το ελληνικό 10ετές ομόλογο, η απόδοση του οποίου έφτασε το 3,08% από 4,71% της 15ης Ιουνίου διευρύνοντας το spread έναντι του αντίστοιχου Ιταλικού (3,38%) στις 30 μονάδες βάσης, καθώς η πτώση της κυβέρνησης Draghi και η διενέργεια εκλογών στις 25 Σεπτεμβρίου, έφερε μεγάλες πιέσεις στα Ιταλικά κυβερνητικά ομόλογα.

Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τα Ρωσικά «κόλπα» με τη συντήρηση του αγωγού Νord Stream προκειμένου να κρατά τις τιμές του φυσικού αερίου ψηλά, το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους παραμένει κυρίαρχο στην ατζέντα των ευρωπαϊκών χωρών και των αγορών τους. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δεδομένων των αντιδράσεων των χωρών του Νότου για τις προτάσεις μείωσης της κατανάλωσης  επισημαίνει την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν οι χώρες που δεν βασίζονται στη Ρωσία για την τροφοδοσία τους σε φυσικό αέριο.

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, με την ελληνική  χρηματιστηριακή αγορά να επιτυγχάνει τον πρώτο της διαγραμματικό στόχο από τα χαμηλά των 778,84 μονάδων, η στόχευση, το ενδιαφέρον και ο προγραμματισμός των επενδυτών θα μπορούσε να στραφεί προς τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις από την έναρξη του πολέμου, έχοντας προεξοφλήσει τα χειρότερα και αναμένοντας τα …λιγότερο χειρότερα.

Η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε για τη συγκράτηση των spreads, συνιστούν θετικούς παράγοντες  για το αξιόχρεο των τραπεζών. Η αύξηση επιτοκίων θα βοηθήσει σε μεγαλύτερο βαθμό ιδίως τις Τράπεζες του Νότου επειδή έχουν μεγαλύτερο ποσοστό δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια σε σχέση με τις τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης.

Είναι επιβεβλημένο να λάβουμε υπόψη, ότι οι ελληνικές τράπεζες  κατέχουν 70 δισ. ευρώ δάνεια και δεδομένου ότι δεν έχει ακόμα κορυφωθεί η άνοδος στο παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ, τα δυνητικά κέρδη των τραπεζών είναι ακόμα μπροστά μας. Αντίστοιχα, το νέο εργαλείο κατά της διεύρυνσης των spreads (ΤΙP) θα ωφελήσει κυρίως τις τράπεζες των χωρών του Νότου, καθώς αυτές έχουν μεγάλη έκθεση στα ομόλογα των χωρών τους, επισημαίνει ο Οίκος Μoody’s  στην τελευταία του έκθεση. Πράγματι, ομόλογα 18 δισ. ευρώ κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες,  300 δισ. ευρώ οι ιταλικές, 250 δισ. οι Ισπανικές. Ταυτόχρονα οι όροι που ανακοινώθηκαν ότι πρέπει να τηρεί μια χώρα προκειμένου να ληφθεί απόφαση αγοράς των ομολόγων της, δεν κρίθηκαν από τον Οίκο, ιδιαίτερα περιοριστικοί.

Επιπροσθέτως, τα «κόκκινα δάνεια» έχουν ήδη μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό και μένει βάσει των στοιχείων του δευτέρου τριμήνου,  να συνεχιστεί  έτι περαιτέρω η χορήγηση επιχειρηματικών δανείων ενισχύοντας την ανάπτυξη της οικονομίας και επιταχύνοντας την τραπεζική δραστηριότητα. 

Ο καιρός γαρ εγγύς και για τα αποτελέσματα εξαμήνου των ελληνικών Τραπεζών καθώς, στις 29 Ιουλίου ανακοινώνουν η Εθνική τράπεζα και η Eurobank, στις 2 Αυγούστου η Alpha Bank  και στις 3 Αυγούστου η τράπεζα Πειραιώς.  Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν έκτακτα έσοδα όπως το α΄ τρίμηνο και τα αποτελέσματα θα φανερώσουν τον ρυθμό οργανικής ανάπτυξης των ιδρυμάτων. 

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Στο διαγραμματικό επίπεδο, ο  τραπεζικός δείκτης, αντέδρασε από τη στήριξη των 443 μονάδων και υπερέβη άμεσα τις 470 μονάδες, με πρώτο στόχο τη ζώνη 506-518-539 μονάδων, με τον κινητό μέσο όρο των  200 εβδομάδων στις 556 μονάδες, να αποτελεί σημαντικό επίπεδο αντίστασης. Ενδεχόμενη υποχώρηση, θα πρέπει να βρει στήριξη στις 470 μονάδες προκειμένου να μην διαταραχθεί η ανοδική αντίδραση, διαφορετικά θα αυξηθούν εκ νέου οι πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους.