Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές που μπορούν να υπεραποδώσουν

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές που μπορούν να υπεραποδώσουν

Το Χρηματιστήριο ακολουθεί μεσοπρόθεσμα ανοδική τάση, και παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα βρέθηκε σε αγοραστική ραστώνη, πιέστηκε από το αρνητικό κλίμα διεθνώς και έχει εγκλωβιστεί σε στενό εύρος διακύμανσης και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, διατηρεί τη θετική του εικόνα. 

Έχοντας κατά νου ότι η συμπεριφορά των επιμέρους μετοχών (όχι μόνο των δεικτοβαρών) έχει αξιολογηθεί και κριθεί σαφώς καλύτερη από αυτήν του Δείκτη, το προαναφερθέν ανοδικό τέμπο αποκτά ιδιαίτερη αξία ιδωμένο από τη σκοπιά συγκεκριμένων επενδυτικών μετοχών, που σαφώς θα πληρούν τα κριτήρια της κοινής συναλλακτικής πρακτικής (διασπορά σε κλάδους, ύψος κεφαλαιοποιήσεων και ενδογενή κίνδυνο/μεταβλητότητα, ορθολογική διαχείριση του κεφαλαίου, συγκεκριμένους και προϋπολογισμένους λόγους απόδοσης/ρίσκου, κ.α.).

Ωστόσο, μιλώντας ειδικότερα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται συγκεκριμένοι τίτλοι στην παρούσα -θετική- συγκυρία, υπάρχουν κάποιοι που κατά γενική ομολογία υπερέχουν σε όρους προσδοκιών για δυνατή συνέχεια. Η σειρά δεν είναι εξαντλητική, μήτε και αφορά σε σειρά προτεραιότητας.

ΔΕΗ

Το απόλυτο turn around story του Χρηματιστηρίου. Από την απόλυτη απαξίωση (τρις) στην τελευταία τριετία, κατέληξε η πλέον κερδισμένη από τις μετοχές του 25άρη και μια από τις ελάχιστες σε όλο το ταμπλό , ή και όχι μόνο εγχώρια. Με απόδοση περίπου 400% στο 18μηνο, και 100% ετήσια, …μάλλον υπεραποδίδει των υπολοίπων. Η πρόσφατη εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε τόσο υψηλό premium υποδεικνύει και τη μακροπρόθεσμη (κατά προσδοκία) αξία της εταιρείας, που με χονδρικούς υπολογισμούς προσθέτει περίπου 70% από την τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής. Στην υφιστάμενη επιθετική τάση, ο πρώτος στόχος οριοθετείται στα 12,5 ευρώ, με βασικό τα 17.

Mytilineos

Αφορά σε μια από τις εταιρείες με σημαντική αξία, ισχυρή θέση στον κλάδο παγκοσμίως και σίγουρα με ευρωστία όσον αφορά στα χρηματοοικονομικά μεγέθη της. Η μετοχή έχει διατηρήσει άριστα την ανοδική της εικόνα, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα σε κάθε δύσκολη συγκυρία (έχασε μόλις το 50% στην πανδημία), προδιαθέτοντας αφενός για τη συμπαγή της επενδυτική βάση, αφετέρου για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τιμή του αλουμινίου και τα πολυάριθμα έργα μεγάλης προστιθέμενης αξίας που αναλαμβάνει, συνεπικουρούν. Και όσο δεν χάνει τα 15 ευρώ, μπορεί να προσεγγίσει επίπεδα άνω των 21 μεσοπρόθεσμα με κοντινή στάση τα 18,20, υπενθυμίζοντας ότι εισέρχεται σε επιθετικά υπεραγορασμένη περιοχή πάνω από τα 16,50. Κάτι τελευταίο: η μετοχή, μετά από 15 χρόνια βρίσκεται σε επίπεδα προ της κρίσης του 2008 (!), μετά και την απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ.

ΟΤΕ

Μετά από τόσα χρόνια, έχει αποδείξει ότι είναι ο πραγματικός σηματωρός στο ταμπλό, όχι από άποψη στάθμισης, αλά από άποψη επενδυτικού προσανατολισμού, καθώς είναι προφανές ότι αφορά πραγματική επενδυτική πρόταση, με σοβαρή διοίκηση, ένα νευραλγικό λειτουργικό αντικείμενο και συνδεδεμένη με άλλους γίγαντες του χώρου. Ευρισκόμενος σε πολυετή υψηλά (από το 2009), έχοντας ξεκάθαρα εξέλθει από κάθε είδους κρίση (πανδημίας, χρηματοπιστωτική, δημοσιονομική), έχει σύμμαχο το επερχόμενο 5G και η συνέχεια είναι πιθανότατα ανοδική. Πρόσφατα, έχει εισέλθει σε περιοχή υπεραγοράς, με στόχο τα 21€ έως τα μέσα του 2022.

Elval Halcor

Μια εταιρεία που σίγουρα δεν έχει αποτιμηθεί σωστά στο ταμπλό. Η αξία της είναι αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερη, το λειτουργικό της αντικείμενο είναι συγκεκριμένο και πολύ κερδοφόρο, τα οικονομικά της αποτελέσματα εκπλήσσουν θετικά κάθε φορά και ο όμιλος έχει αποδείξει πολλά έτη τη σοβαρή επιχειρηματική προσέγγιση. Όπως και η Mytilineos, η πορεία της τιμής του αλουμινίου επιδρά θετικά, ενώ και οι επενδύσεις της εταιρείας στην παραγωγική της διαδικασία φανερώνει και τη βιωσιμότητά της. Στο ταμπλό, ακόμα και στα 3 ευρώ θα λέγαμε τα ίδια.

Μια παγίδα σε όλα τα παραπάνω είναι να θεωρήσει κάποιος ότι μια μετοχή που έχει κάνει τέτοια ανοδική πορεία (όπως οι προαναφερθείσες) είναι «ακριβή» και άλλες τέτοιες σκέψεις. Τουναντίον, το βασικό αντεπιχείρημα είναι ότι για να πήγε εκεί που πήγε, κάποιος λόγος θα υπάρχει, καθώς όσο πιο σοβαρή είναι μια εταιρεία, τόσο πιο ορθά προεξοφλούνται οι αξίες της στο ταμπλό, απορρίπτοντας βεβαίως εδώ τις διάφορες «περίεργες» μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και εμπορευσιμότητας που σκάνε σαν πυροτεχνήματα.

Έτι περαιτέρω, υπάρχουν δύο κατηγορίες μετοχών που αξίζει πραγματικά κάποιος να δει στην παρούσα φάση. Αφενός, αυτές της πληροφορικής (EntersoftInfoquestEpsilonBYTEPerformanceProfileSpace κ.α), καθώς βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, με όλες τις συνιστώσες να λειτουργούν υπέρ της υπερμεγέθυνσης του κύκλου εργασιών τους. Μάλιστα, οι περισσότερες έχουν ήδη αποκτήσει ώριμο χαρακτήρα να διαχειριστούν τα μεγέθη τους, επενδύοντας περαιτέρω στην ίδια τους την εταιρεία, προσελκύοντας όλο και πιο συνειδητοποιημένο επενδυτικό κοινό.

Αφετέρου, και παραδόξως, ο τραπεζικός κλάδος. Με συγκρατημένη αισιοδοξία, οι τράπεζες φαίνεται ότι βρίσκονται πάνω σε μια ειδική στροφή, όπου αφήνουν πίσω όλες τις παθογένειες που ταλάνισαν τόσο τις ίδιες τις εταιρείες, όσο και τους πολύπαθους μετόχους τους. Έχοντας προσελκύσει ποιοτικότερα του παρελθόντος κεφάλαια και σοβαρά απαλλαγμένες από το βάρος των ΜΕΑ και του ζητήματος του αναβαλλόμενου φόρου, έχουν κάθε δικαιολογία να υπεραποδόσουν, στο πλαίσιο και της παγκόσμιας προτίμησης (για το 2022) στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Επιθετικότερες φαίνεται να είναι οι Alpha, Eurobank και ΕΤΕ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.