Χρηματιστήριο Αθηνών: Η μεγάλη διαφυγή

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η μεγάλη διαφυγή

Με εντελώς διαφορετικό πρόσωπο ξεκίνησε το 2022 σε σχέση με τον «άνευρο» Δεκέμβριο και τη μακρά πλάγια κίνηση της ελληνικής αγοράς τους τελευταίους δέκα μήνες. Οι δύο πρώτες χρηματιστηριακές εβδομάδες του έτους έδωσαν αποδόσεις σχεδόν σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, ενώ οι τζίροι έφυγαν από τη ζώνη της αδιαφορίας προσεγγίζοντας τα 80 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια βάση. 

Για πρώτη φορά μετά το 2014 ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε επίπεδα υψηλότερα από τις 950 μονάδες – επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα - ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ξεπέρασε τα 70 δισ. ευρώ. Η ανοδική αλλαγή του σκηνικού αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως. Η άνοδος των μετοχών συνοδεύεται από νέες εισροές στον τραπεζικό κλάδο, σταθερό διαχρονικό σημείο αναφοράς για την κατεύθυνση της τάσης της εγχώριας Αγοράς.

Αν και η επικρατούσα προσδοκία περί αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας στην αποψινή αξιολόγηση της Fitch μοιάζει κάπως πρόωρη υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί λόγοι επαναπροσδιορισμού της αξίας των μετοχών. Με το ξεκίνημα της χρονιάς φαίνεται ότι ξεκινάει άμεσα η εκταμίευση του πρώτου πακέτου από το Ταμείο Ανάκαμψης (3,6 δις ευρώ) ενώ μέσα στον Ιανουάριο ξεκινούν οι διαγωνισμοί έργων υποδομών που εκτός από την ενίσχυση των εργασιών των κατασκευαστικών εταιριών αναμένεται να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος στην αύξηση της ζήτησης και σε άλλους κομβικούς κλάδους της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή η μετάλλαξη «Όμικρον» φαίνεται λιγότερο επιθετική ως προς τη νοσηρότητα της απομακρύνοντας το ενδεχόμενο ευρύτερων περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα βελτιώνοντας τον βαθμό πρόβλεψης για τη χρονιά. Όσο για τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου οι πρώτες ενδείξεις από το λιανεμπόριο ήταν ενθαρρυντικές καθησυχάζοντας τις αρχικές επιφυλάξεις. Σε ό,τι αφορά στο ράλι των τραπεζών οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν σε νέα που σχετίζονται με την ικανοποιητική πορεία των τιτλοποιήσεων, στην αύξηση της αξίας των ακινήτων και στην ανοδική τάση που παρατηρείται σε μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών από την αρχή του έτους γεγονός που άνοιξε την ψαλίδα των αποτιμήσεων δικαιολογώντας μια καθολική κίνηση προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Τεχνικά, η μονοκόμματη και συνεχής άνοδος οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε υπερτιμημένες ζώνες ταλαντωτών για πρώτη φορά μετά το Μάρτιο του 2021 ενεργοποιώντας μάλλον αναμενόμενα βραχυπρόθεσμα αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών. Η δομή της ανόδου είναι εντυπωσιακή: Οι πέντε συνεδριάσεις της μεγάλης διαφυγής από τις 930 μονάδες συνοδεύονται έχουν ξεκάθαρους νικητές τους αγοραστές οι οποίοι επικρατούν από το ξεκίνημα ως το τέλος της συνεδρίασης δίνοντας μετά από πολύ καιρό το στίγμα μιας ανοδικής αγοράς που έχει ένταση και διάρκεια.

Η ιστορία τέτοιων ανοδικών μοτίβων έχει δείξει ότι η διόρθωση θα δώσει εκ νέου υψηλό μόλις αποφορτιστούν οι ταλαντωτές, κάτι το οποίο σε επίπεδο ωριαίων και ημερήσιων διαγραμμάτων έχει πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής η οποία παρά τη διόρθωση αποφόρτισης δεν συνοδεύτηκε από υψηλό τζίρο, γεγονός επίσης θετικό. Για να αναιρεθεί μια τόσο ισχυρή σε ένταση και αποδόσεις κίνηση θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει στις 900 μονάδες, σενάριο ιδιαίτερα απαισιόδοξο και μικρής πιθανότητας με βάση τα ως τώρα τεχνικά δεδομένα. Απεναντίας οι 1.040 μονάδες είναι πιο ορατές καθώς η ανοδική διάσπαση των 950 μονάδων δεν έχει μπροστά της κάποια σημαντική αντίσταση από το κοντινό παρελθόν.