Του Απόστολου Σκουμπούρη
Η Ελλάδα μετά από μια επενδυτική καραντίνα τουλάχιστον δύο ετών, εν μέσω σφοδρών περιπετειών, δύο εκλογικών αναμετρήσεων, ενός δημοψηφίσματος και «κληρονομιάς» capital controls, φαίνεται πως μπαίνει ξανά στο... ραντάρ των ξένων διαχειριστών και των κάθε λογής επενδυτών.
Μετά από πολλαπλές παρατάσεις και κωλυσιεργίες, η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και προεξόφληση ότι προσεχώς, στις 22 Μαΐου θα «σφραγιστεί» και σε επίπεδο κορυφής η συμφωνία, αλλάζει τα δεδομένα.
Η κατάσταση είναι τόσο... απλή, που ξενίζει ακόμη και έμπειρους παράγοντες της αγοράς που αιφνιδιάστηκαν θετικά από την ανθεκτικότητα της ανόδου στο Χ.Α., οι οποίοι είχαν εθιστεί και αυτοί στη μιζέρια των τελευταίων ετών.
Η μείωση του συστημικού ρίσκου για τη χώρα, αποφορτίζει τα ομόλογα, περιορίζει την αβεβαιότητα, επαναφέρει το έλασσον της κανονικότητας. Αυτό, με τη σειρά του, προεξοφλεί βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον καλύτερες ημέρες στις τράπεζες, που είναι η καρδιά του οικονομικού συστήματος, σ'' αυτές καθρεφτίζονται όλες οι εξελίξεις.
Αν επιτευχθεί το έλασσον της σταθερότητας του συστήματος, σταματήσουν οι διαρροές καταθέσεων, ανακτηθεί μέρος της ψυχολογίας, τα πάντα κατόπιν γίνονται αλυσιδωτά και ανατροφοδοτούμενα. Το μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες που είναι να αρχίσουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια, δεν έχει όμως κερδηθεί ακόμη. Και όσο συνεχίζεται αυτή η αβελτηρία από όλες τις πλευρές θα πρέπει να προβληματίζει γιατί την επόμενη χρονιά υπάρχει το εμπόδιο των πανευρωπαϊκών stress tests τα οποία οι τράπεζες θα κληθούν να υπερπηδήσουν επιτυχώς ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης ή πολύ περισσότερο τον κίνδυνο κουρέματος τψν καταθέσεων.
Δεν θεωρείται πάντως συμπτωματικό ότι οι αποδόσεις ομολόγων παραπέμπουν στην προ... ΣΥΡΙΖΑ περίοδο, έχοντας επιστρέψει στα νούμερα που βρίσκονταν το Σεπτέμβριο του 2014 ή και χαμηλότερα, ενώ και το χρηματιστήριο εξάλειψε τη ζημιά (τουλάχιστον θεωρητικά) που είχε τους τελευταίους 22 μήνες, μετά την επιβολή των capital controls.
Αν βγάλει κανείς από το κάδρο την υπερδραστηριότητα των hedge funds που τοποθετούνται επιθετικά σε μια ρηχή αγορά, σημειολογικά και ουσιαστικά, η αγορά δείχνει να θέλει να τραβήξει μπροστά, να πιστέψει ότι τα χειρότερα είναι πίσω, καθώς περιθώρια για άλλες παλινωδίες και ακτιβισμούς του τίποτα, δεν υπάρχουν.
Για πρώτη φορά, η αγορά δείχνει να πιστεύει ότι κάτι αλλάζει, ότι δεν υπάρχει η... γνωστή κοροϊδία των τελευταίων δυόμιση χρόνων που «σκότωσε» όλη την οικονομία, την ψυχολογία της αγοράς και τις τράπεζες.
Όποια κι αν είναι τα μέτρα, αυτό που επιζητούσε και επιζητεί η αγορά είναι η σταθερότητα, η συμφωνία, το να μπει σε... ράγες η κατάσταση, να αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα οι καιροί της βελτίωσης και της ανάκαμψης.
Το αισθητήριο των διαχειριστών
Αυτό, πέρα από τις απόψεις του καθενός, δείχνουν να το προεξοφλούν οι περισσότεροι από τους ξένους διαχειριστές και εν γένει το διεθνές επενδυτικό σύστημα, που ούτε... χάρες κάνει, ούτε προτιμήσεις έχει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το πιστοποιεί δημοσίευσα του Bloomberg που τονίζει ότι το ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές επιστρέφει, επικαλούμενο τις εισροές κεφαλαίων στο μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο που παρακολουθεί τις ελληνικές μετοχές.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι σε μόλις τέσσερις μέρες, οι επενδυτές τοποθέτησαν 18 εκατ. δολάρια στο εισηγμένο στο NYSE Global X MSCI Greece ETF, στις μεγαλύτερες εισροές του τελευταίου έτους, τη στιγμή που οι αποδόσεις του Γενικού Δείκτη του ΧΑ, τον τοποθετούν μεταξύ αυτών με τις καλύτερες αποδόσεις στον κόσμο.
Βεβαίως, το δημοσίευμα του Bloomberg απλώς ήρθε να επιβεβαιώσει και αυτό που δείχνει εσχάτως το ελληνικό χρηματιστήριο. Με εντυπωσιακή ανθεκτικότητα ο Γ.Δ. εξάλειψε τις απώλειες και τις «πληγές» από τα capital controls, καθώς χθες έκλεισε στις 791,97 μονάδες, ενώ το τελευταίο κλείσιμο την Παρασκευή 26 Ιουνίου πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ήταν στις 797,52 μονάδες.
Το κυριότερο είναι ότι εδώ και τουλάχιστον 12 συνεδριάσεις, η αγορά έχει δείξει ολική αλλαγή πλεύσης. Αύξηση ημερήσιας αξίας συναλλαγών, πλουραλισμός στις επιλογές, «ξύπνημα» μετοχών πέραν του «γκέτου» των τραπεζών και του FTSE 25, συνθέτουν το ενδιαφέρον παζλ των ημερών.
Αποτελέσματα, country risk, αναβαθμίσεις
Τα αποτελέσματα της χρήσης του 2016 έδειξαν για πρώτη φορά μετά από χρόνια «γύρισμα». Η χρήση του 2016 ήταν η καλύτερη από πλευράς αποτελεσμάτων για τις εισηγμένες εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο τα τελευταία έξι χρόνια!
Μετά από μια οκταετία, οι κερδοφόρες εταιρείες του Χ.Α. έγιναν περισσότερες από τις ζημιογόνες και παράλληλα εμφάνισαν θετικό αποτέλεσμα στο σύνολο της τελικής γραμμής.
Κεντρικός παρανομαστής ασφαλώς της αλλαγής σκηνικού στο Χ.Α. δεν είναι τα αποτελέσματα ούτε η όποια ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών, αλλά το γεγονός ότι η χώρα μπαίνει ξανά στο επενδυτικό fucus των ξένων διαχειριστών.
Είναι σαφές ότι οι long εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και «χτίζουν» πάνω στο κύμα και στο θετικό momentum της αγοράς, οδηγώντας σε ανατροφοδοτούμενο ανοδικό σκηνικό, δεδομένου ότι οι short θέσεις αλλάζουν και γίνονται αγορές!
Κινητικότητα
Μείωση συστημικού ρίσκου με ράλι στα ομόλογα, προσδοκία – προεξόφληση συμφωνίας στις 22 Μαΐου, αναμονή αναβαθμίσεων από ξένους οίκους, κινητικότητα σε εισηγμένες (αποτελέσματα, placement σε Folli Follie), αλλά και αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI «φορτίζουν» θετικά το επενδυτικό κλίμα.
Παράλληλα, η πρόθεση πώλησης των Νηρέα και Σελόντα, δίνει τον παλμό σε όλο το κλάδο, ενώ «σήμα» κινητικότητας παίρνουν και άλλα χαρτιά της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Όλα τα ανωτέρω, συνδυαστικά με το ότι η αγορά – μετά από μια διετία μιζέριας και παρακμής – ήταν «κούφια» προς τα πάνω, κυρίως τεχνικά, έδωσαν αυτό το 12ήμερο ανοδικό σερί, που οδήγησε πολύ γρήγορα το Γ.Δ. από τη ζώνη των 671,57 μονάδων (Παρασκευή 21 Απριλίου) μια ανάσα από τις 800 μονάδες!
Κυρίαρχο στοιχείο που προσδίδει ποιότητα και ανθεκτικότητα σ' αυτή την κίνηση της αγοράς, είναι η σημαντική ενίσχυση του ημερήσιου τζίρου συναλλαγών. Άλλωστε, τζίροι της τάξης των 120 ή 140 εκατ. ευρώ, δεν γίνονται από το εγχώριο… retail ή από τους έτσι κι αλλιώς εξαφανισμένους Έλληνες θεσμικούς, αλλά από ξένους διαχειριστές.
Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας ήταν ότι στις μη τραπεζικές μετοχές διακινήθηκαν περίπου 30 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 14,8 εκατ. τεμάχια στο χώρο του Mid Cap, όγκος κάθε άλλο παρά συνηθισμένος για αυτή τη συνομοταξία μετοχών.
Τέλος, παρά το θετικό momentum, πάντα ελλοχεύει η πιθανότητα σοβαρής και... κανονικής διόρθωσης, δεδομένου ότι έως τώρα έχουν γίνει μόνο ενδοσυνεδριακές. Η αγορά χρωστά διόρθωση, όμως το timing αυτής θα εξαρτηθεί από τις… αφορμές ή τις αιτίες που θα δοθούν.