Γιατί τα ομολογιακά funds καταγράφουν ζημιές
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί τα ομολογιακά funds καταγράφουν ζημιές

Πολλά από τα μεγαλύτερα ομολογιακά fund του κόσμου βρίσκονται αντιμέτωπα με την τρίτη συνεχή χρονιά ζημιών φέτος. Θα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια που θα συμβεί αυτό καθώς οι αντοχές της οικονομίας των ΗΠΑ στέλνουν τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά δεκαετίας.

Αφού εγκατέλειψαν την αγορά πέρυσι οι επενδυτές ξανατοποθετήθηκαν σε ομόλογα το 2023, με την άνοδο των αποδόσεων που προξένησε πολύ «πόνο» στα χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar, τα αμερικανικά fund που επενδύουν σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα είναι καθ’ οδόν για την τρίτη συνεχή χρονιά αρνητικών επιδόσεων φέτος αφού έχασαν πάνω από 10% το 2022.

Τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά fund έχουν μηδενικές επιδόσεις φέτος μετά από δύο χρονιές απωλειών. Τα fund που επενδύουν σε κρατικά ομόλογα τα πήγαν χειρότερα και θα έχουν ζημιές για τρίτη συνεχή χρονιά τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη.

Η ανατιμολόγηση που έλαβε χώρα ήταν πολύ άγρια, σημειώνουν οι διαχειριστές στην Generali Investment Partners. O κύριος οδηγός του παρατεταμένου sell off στα ομόλογα δεν ήταν άλλος από τις γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών για να δαμάσουν τον πληθωρισμό.

Πρόσφατα, ο κύριος υπεύθυνος ήταν η αμερικανική οικονομία που συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού σε υψηλό 22 ετών από τη Fed. Οι ανησυχίες για το υψηλό δημόσιο χρέος και την απόσυρση των κεντρικών τραπεζών από τα προγράμματα αγορών ομολόγων έπαιξαν επίσης ένα ρόλο.

Για πρώτη φορά από το οικονομικό χάος της δεκαετίας του 1980, η απόδοση στο 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ θα καταγράψει ετήσια άνοδο για τρίτη συνεχή χρονιά. Την προηγούμενη εβδομάδα ανέβηκε πάνω από το 5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Όταν ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν οι τιμές τους. Η σχέση ισχύει και αντίστροφα.

Σύμφωνα με δείκτη της Citi που παρακολουθεί πόσο δυνατά ήταν τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, το αποτέλεσμα ήταν πέρα από όλες τις προσδοκίες. Κατά συνέπεια, πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η Fed δεν θα χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια σύντομα.

Όπως σημειώνουν οι διαχειριστές στον οίκο Janus Henderson, «οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων ήταν απίστευτες στις ΗΠΑ, ξάφνιασαν τους πάντες».

Για τους διαχειριστές των ομολογιακών fund το παρήγορο είναι οτι οι αποδόσεις σήμερα είναι πολύ πιο ελκυστικές για τους επενδυτές απ' ό,τι πριν από τρία χρόνια, όταν βρίσκονταν κοντά στο μηδέν. Τώρα πλέον τα έσοδα από τόκους μπορεί να διατηρήσουν τις αποδόσεις των ομολογιακών fund σε θετικό έδαφος, ακόμη και αν οι τιμές πέσουν περισσότερο.

Για παράδειγμα, στον δείκτη ICE BofA των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ο λόγος απόδοσης ως προς τη διάρκεια (yield to duration) δείχνει ότι αποδόσεις θα πρέπει να αυξηθούν γύρω στη 0,85 ποσοστιαία μονάδα από τα σημερινά επίπεδα για να προκαλέσουν τέτοια πτώση στις τιμές ομολόγων που θα είναι αρκετή ώστε να σβήσει το ετήσιο εισόδημα τόκων σήμερα που η απόδοση έχει φτάσει γύρω στο 5%.

Επιπρόσθετα, πολλοί επενδυτές συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί τελικά κάποια στιγμή και ότι η Fed θα αντιδράσει με μειώσεις επιτοκίων, κίνηση που θα ενισχύσει τα ομόλογα.

Όπως σχολιάζουν οι οικονομολόγοι στην Capital Economics, «τελικά το trade αυτό θα αποδειχτεί σωστό, αλλά τολμάς να αναμιχτείς ξανά;»

Σύμφωνα με το Investment Company Institute, γύρω στα $160 δισ. έχουν εισρεύσει στα ομολογιακά fund των ΗΠΑ φέτος μετά από εκροές $225 δισ. πέρυσι. 

Πολλοί επενδυτές προτιμούν να παρκάρουν ρευστότητα σε αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων, στα money market funds που σήμερα προσφέρουν υψηλές αποδόσεις. Στις ΗΠΑ το ενεργητικό τους υπό διαχείριση έχει φουσκώσει στα $5,6 τρισ. από $4,6 τρισ. πέρυσι τον Οκτώβριο.