Γιατί οι Κινέζοι πωλούν μαζικά Rolex και Hermes

Γιατί οι Κινέζοι πωλούν μαζικά Rolex και Hermes

Κάθε καλοκαίρι υπάρχει ένα σημείο στο αθηναϊκό κέντρο που ποτέ δεν ερημώνει: η Βουκουρεστίου. Το κατάστημα της Louis Vouitton κυριολεκτικά σφύζει από Κινέζους τουρίστες που στριμώχνονται στα δοκιμαστήρια. Κι αν η πανδημία των καιρών ξεκίνησε στην Κίνα με αδιευκρίνιστο ακόμη τρόπο, το σίγουρο είναι ότι μεταδόθηκε σε μέρη όπως το Μιλάνο, από τα σμήνη των Κινέζων αγοραστών που πολιορκούσαν τους οίκους με είδη πολυτελείας. Όλα αυτά μέχρι χθες. Διότι φαίνεται πως ο «χειμώνας» έρχεται βαρύς στην κινεζική οικονομία.

Παρόλο που ο υπόλοιπος κόσμος ανοίγει σύνορα και την οικονομία στον επίλογο - ευελπιστούμε - της πανδημίας, η Κίνα εφαρμόζει δρακόντεια μέτρα για να συμβαδίσει με την πολιτική της «μηδενικής ανοχής απέναντι στον Covid». Κατά συνέπεια, η οικονομία έχει πάρει την κάτω βόλτα και  άλλη παρενέργεια διαφαίνεται. Πρόκειται για αλλαγή με σεισμικές διαστάσεις στην αγορά μεταχειρισμένων ειδών πολυτελείας.

Όλο και περισσότεροι Κινέζοι πωλούν τιμαλφή και πολύτιμα είδη, όπως ρολόγια Rolex και τσάντες Hermès. Το σκεπτικό είναι να κλείσουν άμεσα εκκρεμότητες, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τιμές των αγαθών αυτών έχουν πέσει ραγδαία, αποφέροντας όχι τα αναμενόμενα στους πανικόβλητους πωλητές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η τιμή των μεταχειρισμένων Rolex Submariners, ρολόι που θεωρείται «must» στη λίστα κάθε συλλέκτη, έχει σημειώσει βουτιά της τάξης 46% περίπου από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Αντίστοιχα, κλασικές τσάντες όπως η Hermès Birkin, έχουν πτώση στην αγοραία αξία τους έως και ένα πέμπτο την ίδια περίοδο. Πρόκειται για απότομη στροφή, αν αναλογιστεί κανείς ότι έξι μήνες πριν το λοκντάουν στη Σαγκάη, η τιμή του Rolex που αναφέραμε, σημείωσε ιλιγγιώδη αύξηση ύψους 240%.

«Η περίοδος της έκρηξης τελείωσε. Μπαίνουμε σε μια περίοδο διόρθωσης που θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε έμπειρος πωλητής μεταχειρισμένων πολυτελών ρολογιών στην Κίνα σύμφωνα με την SCMP.

Για μήνες, τα σκληρά μέτρα καραντίνας που επιβλήθηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) οδήγησαν σε πτώση της μεταποίησης, καθώς τα εργοστάσια και τα γραφεία παρέμειναν κλειστά για παρατεταμένες περιόδους. Σε όλα αυτά προσθέστε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις καύσωνα στην πρόσφατη ιστορία της. Η παρατεταμένη ξηρασία έχει κάνει τον ποταμό Yangtze να στεγνώσει, ενώ το ηλεκτρικό δίκτυο βρίσκεται στο κόκκινο λόγω της αυξημένης ζήτησης στην κατανάλωση ενέργειας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψη ανάπτυξης της Κίνας κατά 0,3% (από 3,3 % σε 3%), ενώ η Nomura δείχνεται πιο απαισιόδοξη, μειώνοντας τις προβλέψεις της από το 3,3% στο 2,8%. Η υποβάθμιση έρχεται μετά την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο μικρό – αλλά με εμφανή θετική επίδραση στην ψυχολογία των αγορών – κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο. Ακόμη και το πολιτικό  γραφείο της Κίνας εγκαταλείπει τον αισιόδοξο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 5,5% ως το τέλος του έτους. Και μόνο αυτοί οι παράγοντες καθιστούν σαφές γιατί η αγορά μεταχειρισμένων ειδών πολυτελείας στην Κίνα έχει αναστραφεί και πρόκειται να συμπαρασύρει εκκωφαντικά τη διεθνή αγορά.