Γιατί οι αγορές «γιορτάζουν» όσα δεν είπε η Λαγκάρντ
AP Photo/Michael Probst, File
AP Photo/Michael Probst, File

Γιατί οι αγορές «γιορτάζουν» όσα δεν είπε η Λαγκάρντ

Με νέα ιστορικά υψηλά στην Ευρώπη και πολύ κοντά σε ρεκόρ στις ΗΠΑ, «γιόρτασαν» τα χρηματιστήρια την έστω και άτυπη παραδοχή των κεντρικών τραπεζιτών ότι ο πιο συντονισμένος και επιθετικός κύκλος αύξησης επιτοκίων των τελευταίων δεκαετιών έφτασε στο τέλος του. Οι DAX και CAC, σε Φρανκφούρτη και Παρίσι αντίστοιχα, βρίσκονται στο δικό τους… Έβερεστ, ενώ ο S&P 500 στη Νέα Υόρκη απέχει μόλις 80 μονάδες ή 1,8% μακριά από το υψηλότερο επίπεδο στα χρονικά. 

Χθες, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έχει συζητήσει το θέμα των επιτοκιακών μειώσεων. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ψαλίδισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, επιτρέποντας στις αγορές να συνεχίσουν να προεξοφλούν ότι η πρώτη μείωση θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Μάρτιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, η Capital Economics έσπευσε να προβλέψει ότι τόσο ο πληθωρισμός όσο και η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα διαμορφωθούν χαμηλότερα από τα επίπεδα που προβλέπουν οι αναλυτές της Ευρωτράπεζας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πέντε μειώσεις των 25 μονάδων βάσης το 2024, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.

Όπως και να’ χει, οι αγορές έχουν πλέον σιγουρευτεί ότι οι αυξήσεις τελείωσαν, παρά το γεγονός ότι Fed, ΕΚΤ και οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες διστάζουν να… φωνάξουν ότι νίκησαν τον πληθωρισμό. Στην ουσία, είναι οι αγορές ομολόγων αυτές που το κάνουν για λογαριασμό τους, προεξοφλώντας σχεδόν το σύνολο των μειώσεων που θα γίνουν μέσα στην επόμενη διετία.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 2,13% από περίπου 3% που έφτασε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ σχεδόν στο σύνολό τους τα «risky assets» έχουν καταφέρει να καταγράψουν σημαντικό ράλι τελευταία. Ειδικότερα για τα risky assets, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρέπει να βρουν νέες πηγές «καυσίμων» για να συνεχιστεί το ράλι και το 2024, ακριβώς διότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τις μειώσεις. Κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση του κλίματος έχει παίξει και η αλλαγή στάσης από την Fed, με τον Τζερόμ Πάουελ να μιλάει πλέον για μειώσεις επιτοκίων και τις αγορές ομολόγων να «πανηγυρίζουν» με μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις στις πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων που έχουν ποτέ καταγραφεί. 

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη όψη του νομίσματος. Τα «γεράκια» συνεχίζουν να κυριαρχούν στην ΕΚΤ, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι ανακοινώθηκε η περαιτέρω συρρίκνωση του ισολογισμού της, ενώ και άλλες κεντρικές τράπεζες, τηρούν συντηρητική στάση. Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά τόνισε ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για αρκετό καιρό, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε τα επιτόκια.   

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Λορέντζο Κοντόνιο, η απογοήτευση είναι ένα πιάτο που… τρώγεται κρύο. Ο Ιταλός αναλυτής με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει την προσπάθεια της Λαγκάρντ να προειδοποιήσει τις αγορές ότι οι μειώσεις μπορεί να καθυστερήσουν. Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν απέκλεισε ότι μπορεί να μειωθούν τα επιτόκια μέσα στο α’ εξάμηνο του 2024 αλλά τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία. Ο ίδιος εκτιμά ότι η μεγάλη εξασθένηση του πληθωρισμού είναι παρελθόν και πλέον ο δρόμος για την τελική νίκη γίνεται πιο δύσβατος.

Η ΕΚΤ πιστεύει ότι στο επίπεδο του 4% το βασικό της επιτόκιο είναι ικανό να οδηγήσει τον πληθωρισμό στο 2% αλλά θα προχωρήσει σε μειώσεις μόνο αν είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει νέα κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Γι’ αυτό το λόγο, ο κ. Κοντόνιο προειδοποιεί τους επενδυτές να κρατούν… μικρό καλάθι σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες.