Πριν από αρκετά χρόνια ο διαχειριστής hedge fund John Paulson πόνταρε στo σπάσιμο της φούσκας των στεγαστικών ομολόγων στις ΗΠΑ και κέρδισε τεράστια περιουσία. O συγγραφέας Michael Lewis το βάπτισε “το καταπληκτικότερο trade” στην ιστορία των αγορών.
Ο Paulson έβγαλε κέρδη $15 δισ. για το hedge fund και $4 δισ. για τον εαυτό του μέσα σε ένα χρόνο. Ήταν το πιο κερδοφόρο στοίχημα στην ιστορία. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός από τις συμμετοχές του στις ελληνικές τράπεζες.
Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα του θα αποδειχτεί επίσης καταπληκτικό trade, το ποντάρισμά του στον χρυσό. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής είναι σήμερα από τους μεγάλους κερδισμένους από την άνοδο του χρυσού που σπάει ρεκόρ.
Ο εμπορικός πόλεμος που προκάλεσε ο πρόεδρος Τραμπ και οι απειλές του ότι θα απολύσει τον επικεφαλής της Fed κλόνισαν την εμπιστοσύνη στο δολάριο, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην τιμή του χρυσού πάνω από τα $3.500 η ουγγιά.
Αντί να πάρει τα κέρδη του, ο Paulson ανεβάζει το στοίχημα ρίχνοντας $800 εκατ. στην αγορά συμμετοχής σε ορυχείο χρυσού στη νοτιοδυτική Αλάσκα των ΗΠΑ.
Ο Paulson έγινε πιστός οπαδός του πολύτιμου μετάλλου καθώς απολάμβανε τα κέρδη που του έφερε το κραχ των στεγαστικών ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης. Το hedge fund που διαχειριζόταν εἰχε κερδίσει $15 δισ. το 2007 με το δικό του μερίδιο να φτάνει τα $4 δισ., ποσό που αντιστοιχούσε σε $10 εκατ. την ημέρα.
Για να αντιμετωπιστεί η χρηματοοικονομική κρίση του 2008-9 η Fed ακολούθησε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ο Paulson τότε άρχισε να ανησυχεί ότι η πολιτική αυτή θα οδηγούσε σε έξαρση του πληθωρισμού.
Ξεκίνησε να αγοράζει χρυσό όταν το πολύτιμο μέταλλο άλλαζε χέρια στα $900 η ουγγιά. Το αρχικό του στοίχημα έφερε κέρδη αλλά η πρόβλεψη του ότι θα εκτοξευτεί ο πληθωρισμός δεν επιβεβαιώθηκε και μέρος του στοιχήματος, όπως η επένδυση του σε εταιρείες ορυχείων, ταλαιπωρήθηκε.
Πέρασαν χρόνια και ο χρυσός άρχισε να λάμπει και πάλι μετά τη δημοσιονομική τόνωση στην περίοδο της πανδημίας COVID 19, την έξαρση του πληθωρισμού, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που ακολούθησαν.
Ο Paulson δεν αποκαλύπτει τη συνολική του θέση στον χρυσό. Έχει έκθεση στο πολύτιμο μέταλλο μέσω παραγώγων αλλά κυρίως επενδύει μέσω ορυχείων. Δεν έχει συσσωρεύσει χρυσό σε φυσική μορφή.
Πιστεύει ότι η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες και οι εμπορικές τριβές θα οδηγήσουν την τιμή του χρυσού προς τα $5.000 η ουγγιά μέχρι το 2028, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters.
H πρόβλεψη του είναι από τις πιο αισιόδοξες με τις επενδυτικές τράπεζες να αναθεωρούν και αυτές τις δικές τους υψηλότερα μετά την αναρρίχηση του χρυσού πάνω από τις $3.500 η ουγγιά την προηγούμενη εβδομάδα. Η Deutsche Bank για παράδειγμα βλέπει τον χρυσό στις $3.700 τον επόμενο χρόνο.
Ήδη μεγαλομέτοχος στο ορυχείο χρυσού Perpetua Resources, o Paulson πρόσφατα αγόρασε συμμετοχή 40% στο πρότζεκτ της NovaGold στην Αλάσκα από την καναδέζικη Barrick.
Πιστεύει ότι η δέσμευση των αποθεματικών της Ρωσίας από τη Δύση μετά την εισβολή της στην Ουκρανία ήταν ο καταλύτης που ώθησε τις κεντρικές τράπεζες και ιδιαίτερα της Κίνας να χτίζουν θέσεις στο χρυσό.
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος τα αποθεματικά της Ρωσίας σε φυσικό χρυσό ήταν ασφαλή εντός της χώρας. Τα μετρητά και τα ομόλογα της όμως που ήταν παρκαρισμένα στο εξωτερικό κατασχέθηκαν.
Οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να διερωτώνται τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση διαμάχης με τις ΗΠΑ. Θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο με τα δικά τους, να κατασχεθούν από τις ΗΠΑ;
“Το καλύτερο μέρος σε περίπτωση που πληγεί η εμπιστοσύνη στο δολάριο είναι ο χρυσός ως αποθεματικό νόμισμα,” δήλωσε στη συνέντευξη του ο Paulson.