Χρηματιστήριο: Γιατί έχει αλλάξει επίπεδο

Χρηματιστήριο: Γιατί έχει αλλάξει επίπεδο

Με ικανοποιητικό τζίρο στα 81,5 εκατ. ευρώ συνεχίστηκε  η χρηματιστηριακή εβδομάδα, με αποκόμιση κερδών προ και του φράγματος των 1000 μονάδων, που πρέπει να εμπεδωθεί επενδυτικά για τη συνέχεια.
Οι πολιτικές εξελίξεις με την πρόταση δυσπιστίας «βάρυναν» το κλίμα, ή τουλάχιστον αυτή θα μπορούσε να είναι μια δικαιολογία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με τις τελικές δημοπρασίες να αποκαθιστούν την τάξη σε επίπεδο προσήμου με απώλειες -0,01% στον Γενικό Δείκτη.

Ανοίγει η αυλαία των αποτελεσμάτων σήμερα με τον Μυτιληναίο( νέα ιστορικά υψηλά χθες) και η εβδομάδα θα κλείσει με την αξιολόγηση της Fitch αύριο αργά το βράδυ για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Η αγορά έχει αλλάξει επίπεδο με κέρδη του ΓΔ  +6,9% από την αρχή του χρόνου και με τις προσδοκίες των επενδυτών να είναι θετικές καθώς αναμένονται εταιρικά αποτελέσματα που δικαιολογούν την μέχρι τώρα πορεία.

Το γιατί έχει αλλάξει επίπεδο κατά συνέπεια, πέραν των θεμελιωδών μεγεθών είναι αποτέλεσμα και άλλων πολλών παραγόντων που έχουν να κάνουν αφενός μεν τα μακροοικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ, αφετέρου με την υψηλή πιθανότητα επανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το αργότερο εντός του α΄εξαμήνου του 2023.
Ένα από τα εταιρικά αποτελέσματα, απάντηση στο «γιατί», είναι και τα αποτελέσματα του ΤΙΤΑΝΑ με ένα εξαιρετικό τέταρτο τρίμηνο που δικαιολόγησε και την χθεσινή ανοδική κίνηση στο ταμπλό +6,6%.

Από την άλλη η πεποίθηση ότι η κερδοφορία των ΤΡΑΠΕΖΏΝ συνεχίζει να ενισχύεται, έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας μετασχηματισμού τους με ισολογισμούς που έχουν εξυγιανθεί, αποτυπώνεται και αυτή στην ανοδική τους κίνηση. ΠΕΙΡΑΙΩΣ με κέρδη 26% και ΑΛΦΑ με 15,7% πρωταγωνιστούν στην απόδοση των τραπεζών από την αρχή του 2023 με τις ΕΘΝΙΚΗ και ΕΥΡΩΒ πάντως να καταγράφουν κέρδη11% και 9,6% αντίστοιχα.

Ένα ξεχωριστό ιδιαίτερο στοιχείο είναι η απόδοση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ με κέρδη 21,9% από την αρχή της χρονιάς με την προσδοκία της αναβάθμισης του ελληνικού brand και με στόχο το Χρηματιστήριο να γίνει πιο εξωστρεφές και ανταγωνιστικό.

Τούτων λεχθέντων, μια ματιά στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες είναι επιβεβλημένη:


ΓΔ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η κίνηση του δείκτη είναι εντυπωσιακή μετα την διάσπαση του υψηλού των 973 μονάδων, με κοντινό στόχο τις 1015 μονάδες. Οι 951 μονάδες αποτελούν σημαντική στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωσης, ενώ ο εβδομαδιαίος ταλαντωτής Rsi 14 είναι φυσιολογικά σε υπεραγορασμένη ζώνη ( 71,8 μονάδες) έχοντας πάντως ανοδικά περιθώρια. Στο διάστημα των τριάμιση τελευταίων χρόνων, η αγορά διόρθωσε όταν ο εβδομαδιαίος RSI 14 υπερέβη τις 73 μονάδες. Η μεγάλη μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης F οδηγεί την κίνηση και αποτελεί την σημαντικότερη στήριξη σε μια πιο δυνατή διόρθωση.


FTSE – EΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Ανάλογη κίνηση και στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Μετά την ανοδική διαφυγή από την κατερχόμενη περιοριστική G και λίγες εβδομάδες προετοιμασία, ο δείκτης διέσπασε ανοδικά την αντίσταση των 2254 μονάδων υπερβαίνοντας τα υψηλά των ετών 2020-2022 και κατευθύνεται στο μεγάλο στόχο των 2585 μονάδων από το Μάιο του 2015. Σημαντικές δυο στηρίξεις στο ενδεχόμενο διόρθωσης: Οι 2254 και 2177 μονάδες, με επόμενο τον κινητό μέσο των 50 εβδομάδων (2120 μονάδες).  Ισχυρή η μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης F1.


ΔΤΡ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Πολύ σημαντική διαγραμματικά η ανοδική διάσπαση της μεγάλης περιοριστικής κατερχόμενης G10 από τα υψηλά του Νοεμβρίου του 2019, που άλλαξε επίπεδο και στον τραπεζικό κλάδο. Ο δείκτης άγγιξε τα υψηλά του 2022 ( λίγο πρό της έναρξης του πολέμου) και επόμενος στόχος είναι οι 770 μονάδες. 702 και 670 μονάδες καθώς και η G10 θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις διαθέσεις των πωλητών σε ενδεχόμενο διόρθωσης. Δεν έχει ακόμα εισέλθει στην υπεραγορασμένη ζώνη ο εβδομαδιαίος RSI 14 που βρίσκεται στις 69,4 μονάδες, έχοντας περιθώρια συνέχισης της κίνησης.