Γιατί το δολάριο παραμένει ο βασιλιάς των νομισμάτων

Γιατί το δολάριο παραμένει ο βασιλιάς των νομισμάτων

To αμερικανικό δολάριο έχει ενισχυθεί φέτος στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί «ταύροι» που πιστεύουν ότι το νόμισμα έχει ακόμη δύναμη να συνεχίσει την άνοδό του λόγω της επιθετικής στροφής της Fed και των ενδείξεων ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα τα πάει καλύτερα από τις άλλες μεγάλες οικονομίες.

Το δολάριο έχει ενισχυθεί γύρω στο 13,5% φέτος έναντι καλαθιού άλλων νομισμάτων και είναι καθ’ οδόν για την καλύτερη χρονιά του τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ το ευρώ έχει απολέσει 12% πέφτοντας κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, επίπεδο που είχε να επισκεφθεί εδώ και δύο δεκαετίες.

Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed, η στροφή των επενδυτών σε ασφαλέστερα λιμάνια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έχουν καταστήσει το δολάριο ένα σίγουρο στοίχημα για τους επενδυτές. Η ισοτιμία του έχει ενισχυθεί έναντι όλων των νομισμάτων των χωρών του G10. Έχει κερδίσει 19% έναντι του ιαπωνικού γεν και 15% έναντι της βρετανικής στερλίνας.

Όπως αναφέρουν αναλυτές της Credit Suisse, «είμαστε ταύροι στο δολάριο εδώ και 15 μήνες και δεν βρίσκουμε λόγους να αλλάξουμε στάση».

Στη JPMorgan οι αναλυτές εστιάζουν στα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία πρόσφατα για τον πληθωρισμό και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ σε αντίθεση με την ευάλωτη Ευρώπη, εκτιμώντας ότι αποτελούν τον κύριο λόγο για την ανοδική πορεία του δολαρίου.

Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 8,5% τον Ιούλιο, φρενάροντας από το 9,1% τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας τον ίδιο μήνα μετριάζει τους φόβους ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εισέρχεται σε ύφεση. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς το ίδιο όμως για τις άλλες μεγάλες οικονομίες.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, η βρετανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση αργότερα φέτος καθώς η εκτόξευση των λογαριασμών ενέργειας θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε διψήφια νούμερα. Η Ευρώπη πλησιάζει και αυτή διψήφια νούμερα πληθωρισμού, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ρωσοουκρανικής σύρραξης και της ενεργειακής κρίσης. Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η Γηραιά Ήπειρος θα εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ μισθολογικών αυξήσεων - πληθωρισμού που θα κάνει τους επενδυτές πιο διστακτικούς στο ευρώ, παρά τη μεγάλη τσουλήθρα του.

Είναι ξεκάθαρο ότι η μεγαλύτερη ανησυχία στην Ευρώπη είναι η ενέργεια που διατηρεί το δολάριο σε υψηλά επίπεδα και τα ευρωπαϊκά νομίσματα υπό πίεση.

Στον υπόλοιπο κόσμο το δυνατό δολάριο μπορεί να βοηθήσει άλλες χώρες με τις εξαγωγές τους και τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, αλλά επιδεινώνει άλλα προβλήματα. Το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα που τιμολογούνται σε δολάρια κοστίζουν περισσότερο στους αγοραστές με άλλα νομίσματα και δυσκολεύει επιχειρήσεις και κυβερνήσεις που πρέπει να εξυπηρετούν χρέος τους σε δολάρια.

Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ώστε να ελέγξει τον πληθωρισμό έχουν ενδυναμώσει την ελκυστικότητα του δολαρίου, ανεβάζοντας τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υψηλότερα από τις αντίστοιχες άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών και η τάση αυτή θα έχει διάρκεια.

Στην τρέχουσα συγκυρία δεν διαφαίνεται αλλαγή πλεύσης, καθώς η Fed θα παραμείνει η πιο επιθετική κεντρική τράπεζα από όλες τις μεγάλες νομισματικές αρχές. Οι αξιωματούχοι της στο ετήσιο συνέδριο του Jackson Hole επανέλαβαν ότι θα οδηγήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα και θα τα διατηρήσουν εκεί μέχρις ότου ο πληθωρισμός εκριζωθεί από την αμερικανική οικονομία.

Κατά συνέπεια οι επενδυτές παραμένουν «ταύροι» στο δολάριο παρά την άνοδο του σε υψηλά επίπεδα. Οι καθαρές θέσεις αγοραστών στο αμερικανικό νόμισμα αυξήθηκαν στα $13.4 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα και παρόλο που το δολάριο μπορεί να βρίσκεται σε υπερτιμημένα επίπεδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι δύσκολο να ποντάρει κανείς εναντίον του την περίοδο αυτή.