Για πρώτη φορά οι αποδόσεις των junk bonds πέφτουν κάτω από τον πληθωρισμό

Για πρώτη φορά οι αποδόσεις των junk bonds πέφτουν κάτω από τον πληθωρισμό

Οι αποδόσεις των ομολόγων υψηλού κινδύνου στην Ευρωζώνη, που είναι γνωστά ως junk bonds (ομόλογα σκουπίδια), έχουν πέσει κάτω από τον ρυθμό πληθωρισμού για πρώτη φορά, ένδειξη της έλλειψης κινητών αξιών που μπορούν να προσφέρουν στους επενδυτές πραγματικές αποδόσεις, πάνω από τον πληθωρισμό.

Η απόδοση 2,3% του δείκτη ICE BofA που ακολουθεί τα υψηλού ρίσκου ομόλογα βρίσκεται πλέον περισσότερο από 60 μονάδες βάσης κάτω από τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ που τον Αύγουστο έφθασε το 3,0%.

Τα junk bonds είναι ομόλογα που έχουν αξιολογηθεί με βαθμό κάτω του ΒΒΒ από τη Moody’s και κάτω από το Bαα από τη Standard & Poor’s.

H αξιολόγηση αυτή στηρίζεται στην πιθανότητα ο εκδότης να κηρυχτεί έκπτωτος και αποτελεί ένδειξη για τους πιθανούς επενδυτές οτι μπορεί να αθετήσει τη συμφωνία και να μην αποπληρώσει το χρέος σε αυτούς. Οσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος αθέτησης για ένα ομόλογο, τόσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία του. Αφορά επιχειρήσεις και κράτη που δανείζονται.  

Αυτό που καθιστά τα junk bonds ελκυστικά για τους επενδυτές είναι οτι συνήθως πληρώνουν υψηλότερες αποδόσεις από ότι ομόλογα ανώτερης ποιότητας.

Σύμφωνα με τη BofA, «όταν οι πραγματικές αποδόσεις αυτών των κινητών αξιών γυρίζουν αρνητικές, η κατάσταση μοιάζει να έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα. Αν υπάρχει μια μέτρηση που απεικονίζει πόσο βασανίζονται οι επενδυτές για να πετύχουν απόδοση, είναι αυτή των αρνητικών πραγματικών αποδόσεων. Η ειρωνία είναι ότι ακόμα και αν αγοράσεις υψηλής απόδοσης χρέος δεν σε βοηθά να ξεπεράσεις τον πληθωρισμό στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Πραγματικά δείχνει πόσο σφιχτά κρατά το καπάκι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο χώρο του σταθερού εισοδήματος».

Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός έχει υπερβεί τον στόχο των κεντρικών τραπεζών. Παρόλο που οι αξιωματούχοι το θεωρούν παροδική εξέλιξη, οι ανησυχίες που έχει προκαλέσει και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές των οικονομιών έχουν ενισχύσει τη ζήτηση για ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό (inflation-linked bonds), με αποτέλεσμα να πιέζονται οι πραγματικές αποδόσεις όλο και περισσότερο κάτω από το μηδέν.

Από την άλλη, οι πολύ χαμηλές πραγματικές αποδόσεις ενισχύουν τις αγορές μετοχών. Όμως, οι αναλυτές της BofA προειδοποιούν ότι οι τακτικές αυτές ενέχουν ρίσκο από ένα πιθανό λάθος της ΕΚΤ όπου η νομισματική πολιτική θα γυρίσει σφιχτότερη νωρίτερα από ότι περιμένουν οι αγορές, οδηγώντας τα πραγματικά επιτόκια υψηλότερα.

Για να υπερβεί κανείς τον πληθωρισμό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε αξίες που έχουν απόδοση πάνω από το 3,0% αυτή την περίοδο και αυτό είναι αρκετά δύσκολο. Ακόμη και στα χρεόγραφα υψηλών αποδόσεων, θα πρέπει να περιοριστεί σε τίτλους με αξιολόγηση Β η CCC που είναι η χαμηλότερη κατηγορία σκουπιδιών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η BofA, τα ομόλογα κατηγορίας CCC είχαν τις τοπ επιδόσεις στο χώρο του σταθερού εισοδήματος φέτος, προσφέροντας κέρδη της τάξης του 10%.

Ο πληθωρισμός στις 19 οικονομίες του ευρώ εκτοξεύτηκε σε υψηλό δεκαετίας τον Αύγουστο, δημιουργώντας πονοκέφαλο στην ΕΚΤ που διατηρεί ήπιες εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών καταναλωτή και θεωρεί την άνοδο του πληθωρισμού παροδική. Η άνοδος του στο 3,0% τον Αύγουστο ακολούθησε επιτάχυνση του στο 2,7% τον Ιούλιο, φέρνοντας τον σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2,0% της ΕΚΤ.

Η BofA αναθεωρεί υψηλότερα τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, εκτιμώντας ότι η ευρύτερη οικονομία των 19 χωρών θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,8% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4,2% και με ρυθμό 3,7% το 2022 από 3,5% που έβλεπε προηγουμένως. Η επενδυτική τράπεζα βλέπει πλέον τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 2,2% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 2,0% και στο 1,7% το 2022 από 1,5%.

Εκτιμά επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων PEPP (pandemic emergency purchase programme) τον Μάρτιο του 2022, αλλά αναμένει γύρω στα 40 με 50 δις ευρώ αγορών μηνιαίως μετέπειτα για δωδεκάμηνη περίοδο μέσω του συμβατικού προγράμματος APP της κεντρικής τράπεζας. Οι μηνιαίες αυτές αγορές θα μειωθούν το 2023.