Οι εταιρείες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις λόγω της φερόμενης χειραγώγησης του γιουάν από την Κίνα που θέλει διατηρήσει το νόμισμά της αδύναμο, σύμφωνα με μελέτη του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου, την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονταν για μια σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο με στόχο την αντιμετώπιση εμπορικών διαφορών.
Η ισοτιμία γιουάν-ευρώ παρέμεινε σταθερή τα τελευταία χρόνια παρά τις σημαντικές μετατοπίσεις στις σχέσεις κόστους μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή χειραγώγηση του νομίσματος από την κεντρική τράπεζα, δήλωσε ο Γιούργκεν Μάθες, συγγραφέας της μελέτης του Ινστιτούτου (IW).
Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές σημαίνουν ότι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες προμηθεύονται ενδιάμεσα αγαθά από την Κίνα, συμβάλλοντας στην αποβιομηχάνιση της ηπείρου, είπε, προτρέποντας την ΕΕ να αναλάβει δράση.
«Το τεχνητά χαμηλό κόστος στην Κίνα, που οφείλεται στην υποτίμηση του γιουάν, είναι απλώς πολύ ελκυστικό», δήλωσε ο Μάθες.
Οι εταιρείες που δεν προμηθεύονταν τα ενδιάμεσα αγαθά τους από την Κίνα θα έχαναν μερίδιο αγοράς από ανταγωνιστές που «εκμεταλλεύονται πλήρως τα πλεονεκτήματα τιμών της Κίνας».
Απαντώντας σε ισχυρισμούς για χειραγώγηση, η Κίνα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα καθεστώς ελεγχόμενης κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας, βασισμένο στην προσφορά και τη ζήτηση της αγοράς.
Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία και την Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί από το 2020 λόγω των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού και της ενεργειακής κρίσης, ενώ οι τιμές στην Κίνα έχουν αυξηθεί ελάχιστα.
Ωστόσο, η συναλλαγματική ισοτιμία έχει μεταβληθεί ελάχιστα, οδηγώντας σε μια πραγματική ανατίμηση του ευρώ έναντι του γιουάν άνω του 40% μεταξύ των αρχών του 2020 και της άνοιξης του 2025, και στην εμβάθυνση του εμπορικού ελλείμματος της ευρωζώνης με την Κίνα, δείχνει η μελέτη.
Κανονικά, οι υψηλότερες αγορές εισαγωγών από την ευρωζώνη θα ενίσχυαν το γιουάν καθώς θα οδηγούσαν σε αύξηση της ζήτησης για το νόμισμα, αλλά αυτό δεν συνέβη, υπογράμμισε ο Μάθες.
Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ απλώς εξέδωσαν μια αυστηρή προειδοποίηση προς την Κίνα, λέγοντας ότι ξεχώριζε μεταξύ των βασικών εμπορικών εταίρων «στην έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις πολιτικές και τις πρακτικές συναλλαγματικών ισοτιμιών».
Η Κίνα απάντησε ότι υποστηρίζει «την πολυμερή προσέγγιση και σέβεται την πολυμερή συναίνεση», έχει δεσμευτεί να διατηρήσει σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν και δεν θα «συμμετάσχει σε ανταγωνιστική υποτίμηση του νομίσματος».