Game over για τους «επαναστάτες» του διαδικτύου
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Μετοχές - Crypto

Game over για τους «επαναστάτες» του διαδικτύου

Θυμάστε την Gamestop; Την εταιρεία της οποίας η μετοχή έγινε - μαζί με την AMC - το λάβαρο των επαναστατών «επενδυτών» του διαδικτύου, στον… υπέρ πάντων αγώνα κατά των fund managers της Wall Street; Είναι η μετοχή μέσω της οποίας ο «στρατός» του Reddit και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθούσε να τα βάλει με τους «σορτάκηδες» σε μία μάχη Δαυίδ εναντίον Γολιάθ.

Όχι γιατί η εταιρεία εμφάνιζε τα καλύτερα θεμελιώδη ή τις καλύτερες προοπτικές στον πλανήτη αλλά κυρίως γιατί η στήριξή της είχε γίνει μόδα. Και κάπως έτσι, η ιστορία εξελίχθηκε σαν video game, μόνο που οι χαμένοι έχασαν πραγματικές περιουσίες.

Με απλά λόγια, αυτό που έγινε στο μεγαλύτερο μέρος του 2021, ήταν ότι στην αγορά είχαν σχηματιστεί δύο στρατόπεδα. Στο ένα ήταν οι χρηματιστές που είχαν σορτάρει την GME γιατί πίστευαν ότι η τιμή της θα σημειώσει βουτιά. Στο άλλο, ήταν οι μικροεπενδυτές που έβλεπαν ότι η μετοχή της Gamestop ήταν υπερβολικά σορταρισμένη.

Προσπαθούσαν, λοιπόν, να μεγαλώσουν τον «στρατό» τους, πείθοντας και άλλους επενδυτές που σύχναζαν στα φόρουμ του Reddit, να αγοράσουν μαζικά τη μετοχή, σε σημείο που θα ανέβαζαν την τιμή της και θα ανάγκαζαν τους fund managers να αγοράσουν και αυτοί για να κλείσουν τις θέσεις τους και να μετριάσουν τις απώλειές τους. Μέσω του short squeeze, όπως λέγεται η συγκεκριμένη ενέργεια, οι μικροεπενδυτές θα έβγαιναν κερδισμένοι, αφού η τιμή θα εκτινασσόταν.

Αυτό και έγινε αρχικά. Η τιμή της διαμορφωνόταν στα 4,99 δολάρια στις 12 Ιανουαρίου 2021 και μέσα σε δύο εβδομάδες εκτινάχθηκε κατά 1.640% στα 86,88 δολάρια, ενώ στις 28 Ιανουαρίου έφτασε ενδοσυνεδριακά στα 120,75 δολάρια. Κάποια hedge funds, όπως το Melvin Capital και το White Square Capital, που είχαν σορτάρει την Gamestop, αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο εξαιτίας των μεγάλων απωλειών, ενώ οι μικροεπενδυτές πολλαπλασίασαν το κεφάλαιό τους.

«Νικήσαμε τα hedge funds», φώναζαν στο Reddit οι μικροεπενδυτές, πανηγυρίζοντας για τα κατορθώματά τους. Μόνο που στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν και η GME έμοιαζε να είναι εγκλωβισμένη σε τρενάκι του τρόμου. Η τιμή της κατέρρευσε κατά 90%, στα 10,15 δολάρια στις 19 Φεβρουαρίου, μετά κατέγραψε ξανά άνοδο 550% στα 66,25 δολάρια στις 10 Μαρτίου, πριν υποχωρήσει εκ νέου κατά 50% στα 30 δολάρια στις 24 Μαρτίου 2021. Τον Ιούνιο, η στήριξη από τους επενδυτές του Reddit έστειλε τη μετοχή στα 75,64 δολάρια αλλά και πάλι έπεσε στα 36,7 δολάρια τον Αύγουστο.

Συνολικά μέσα στο 2021 η GME έδωσε κέρδη 688%, αλλά με αδιανόητες διακυμάνσεις. Την Gamestop ακολούθησαν οι μετοχές των AMC, Blackberry και Bed Bath & Beyond, σε μία τάση που έγινε γνωστή ως «meme stocks mania». Η μανία πέρασε και στα κρυπτονομίσματα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα meme coins Dogecoin και Shiba Inu, που προωθούσαν μεγαλοεπενδυτές όπως ο Ίλον Μασκ και ο Μαρκ Κιούμπαν. Για την εξέλιξη που είχαν τα crypto τον τελευταίο χρόνο έχουν γραφτεί πολλά και η πτώχευση της FTX είναι το κερασάκι στην τούρτα των σκανδάλων που έχουν φοβίσει τους επενδυτές.  

Την περασμένη Τετάρτη η Gamestop (GME) ανακοίνωσε απώλειες 94,7 εκατ. δολαρίων στα αποτελέσματα γ’ τριμήνου. Η είδηση δεν είναι όμως αυτή. Ήταν το έβδομο διαδοχικό τρίμηνο απωλειών για την εταιρεία και παράλληλα η μετοχή της βυθίζεται μέσα στο 2022 κατά 40% με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να εκτιμούν ότι το «παιχνίδι» τελείωσε και για τις meme stocks. Η αντίληψη που κυριαρχεί σήμερα είναι ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εξαιτίας της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις επιταγές που μοίραζε η αμερικανική κυβέρνηση μαζί με τα επιδόματα, γέννησαν αυτό το άτυπο κίνημα κατά των fund managers που είχαν σορτάρει συγκεκριμένες μετοχές. Μετά το κίνημα γιγαντώθηκε γιατί πολλοί άσχετοι με τις αγορές πίστεψαν ότι μπορούν να γίνουν πλούσιοι μέσα σε λίγες ημέρες και τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Στο καζίνο των meme stocks και των meme coins χάθηκαν περιουσίες και γι’ αυτό σήμερα το ενδιαφέρον έχει εξασθενήσει. Ας ελπίσουμε ότι στο επόμενο μεγάλο ράλι των αγορών, όταν θα υπάρξουν ευκαιρίες για νέες «αρπαχτές», οι μικροεπενδυτές θα είναι υποψιασμένοι και δεν θα παρασυρθούν από τα εύκολα κέρδη που θα διαφημίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.