Ευκαιρίες στον κόσμο των αγορών από τις εταιρείες πρώτης γραμμής που μάχονται την Covid

Ευκαιρίες στον κόσμο των αγορών από τις εταιρείες πρώτης γραμμής που μάχονται την Covid

O Sars Cov 2 μάλλον δεν θα εξαφανιστεί ποτέ σύμφωνα με τον αμερικανό επιδημιολόγο και σύμβουλο του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι.

Θα πρέπει λοιπόν η ανθρωπότητα να μάθει να ζει με τον ιό όπως προτείνει και ο Αμερικανός επιστήμονας. Προφανώς το ίδιο θα πρέπει να κάνουν αγορές και επενδυτές.

Φως στο τούνελ πάντα υπάρχει, σύμφωνα όμως με τη γνώμη των περισσότερων επιδημιολόγων  η επιδημία θα γίνει διαχειρίσιμη και θα γυρίσουμε στην πρo-Covid 19 καθημερινότητα μας μετά από μια εντατική καμπάνια εμβολιασμού.


Προς το παρόν έχουμε να αντιμετωπίσουμε την καινούργια μετάλλαξη Όμικρον η οποία σύμφωνα με τους φόβους και τις εκτιμήσεις του CEO της Moderna ξεφεύγει των υπαρχόντων  εμβολίων, ενώ σύμφωνα με τις προκαταρκτικές δοκιμές  μειώνει και την αποτελεσματικότητα των κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron Pharmaceuticals. 

Πιθανότατα και άλλα φάρμακα για τη θεραπεία της Covid 19 να χρειάζονται τροποποίηση, όμως στο τέλος της ημέρας ακόμα και  στην περίπτωση που επικρατήσει το νέο στέλεχος, έχουμε τη δυνατότητα  να αναπτύξουμε σχετικά γρήγορα  εμβόλια και φάρμακα που θα είναι  αποτελεσματικά εναντίον  όλων των γνωστών μεταλλάξεων.

Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι οι εταιρείες Merck και Pfizer θα κυκλοφορήσουν σύντομα  φάρμακα που θα μειώνουν τη βαρύτητα της λοίμωξης, ενώ η επιστημονική πρόοδος που έγινε κάτω από τη χρονική πίεση της πανδημίας θα αποτελέσει μια δυνατή παρακαταθήκη για μελλοντικές υγειονομικές προκλήσεις αλλά και για άλλες ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Συμπερασματικά, το ανθρώπινο είδος θα καταφέρει  να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Το ίδιο και οι οικονομίες και κατ’επέκταση οι αγορές.


Η Omicron λοιπόν θα φέρει αρχικά volatility στις αγορές,  υποχώρηση σε μια μεγάλη γκάμα μετοχών και εμπορευμάτων και  άνοδο στις τιμές των ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.  Πριν λίγες ημέρες η στήλη κατέθεσε τη γνώμη της για το πώς πρέπει να κινηθεί ένας επενδυτής σε συνθήκες έντονων διακυμάνσεων και χαμηλής ορατότητας όπως αυτή που διανύουμε. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Στο  τέλος της ημέρας όμως οι αγορές  θα επανακάμψουν προεξοφλώντας  το αυτονόητο: οι εμβολιασμοί και τα φάρμακα θα ελέγξουν και τη νέα μετάλλαξη.  Και όταν γίνει αυτό, η σκυτάλη θα περάσει και πάλι στις μετοχές, στα εμπορεύματα κ.ο.κ 

Πιστεύουμε όμως ότι αυτή τη φορά η εμπειρία που θα αποκτήσει όλο αυτό το νέο κύμα νεαρών επενδυτών που έχει εισέλθει στις αγορές, θα γίνει η αιτία το επόμενο bull market να έχει μια σημαντική διαφορά από το τρέχων και αυτή δεν θα είναι άλλη από την εμμονή στην ποιότητα.

Οι κρίσιμες λεπτομέρειες όσον αφορά την παραγωγή εμβολίων 

Κάθε διόρθωση δημιουργεί ευκαιρίες στον κόσμο των αγορών  αρκεί να μη βιαστεί κανείς να εξαντλήσει τη ρευστότητα του πριν η αγορά «ξύσει» πάτο. Τη Δευτέρα δώσαμε μια ιδέα για μια ορθολογική επενδυτική προσέγγιση των κλάδων που την εποχή της Covid-19 παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Μέσα σε αυτούς αναφέραμε τους κλάδους healthcare, βιοτεχνολογίας και φαρμακολογίας με έμφαση σε αυτή τη φάση τις μετοχικές επιλογές που αποτελούν την «πρώτη γραμμή» στο μέτωπο της πανδημίας. 

Σήμερα θα δούμε κάποιες «κρίσιμες» λεπτομέρειες.

Το επόμενο στάδιο της πανδημίας ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα  πιο σκληρό τοπίο για τους επενδυτές των εταιρειών «πρώτης γραμμής»,  από πλευράς volatility. Από την άλλη, το τοπίο αυτό θα είναι μια εξαιρετική αρένα για τους traders.

Δείτε για παράδειγμα πώς αντέδρασαν οι μετοχές της Pfizer και της Μoderna όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της  αντιϊκής θεραπείας της Merck & Co.  Και πώς αντέδρασαν πάλι οι μετοχές αυτές όταν ανακοινώθηκε η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία έφερε για άλλη μια φορά την ανάγκη των εμβολίων στο επίκεντρο. Πραγματικό ασανσέρ.

Τα εμβόλια από ότι φαίνεται θα παραμείνουν  το πρωταρχικό μέτρο πρόληψης απέναντι στη Covid 19. Ωστόσο, δεν είναι σαφές στο τέλος της ημέρας, ποιό θα είναι το μερίδιο της κάθε εταιρείας σε αυτή την αγορά.  

Οι προβλέψεις των αναλυτών για τις ετήσιες πωλήσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού μακροπρόθεσμα κυμαίνονται από 3 έως 30 δισεκατομμύρια δολάρια. (σ.σ: Η μεγάλη διαφορά στις εκτιμήσεις οφείλεται στο γεγονός ότι προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα για τον ιό).

Κατακερματισμένες είναι και οι απόψεις για το ποιες εταιρείες θα έχουν τελικά το μεγαλύτερο μερίδιο. Οι  ηγέτες των εμβολίων αυτή τη στιγμή είναι η Pfizer και Moderna. Θα κρατήσουν όμως την ηγετική τους θέση εάν επιτύχουν τα εμβόλια για παράδειγμα  της  Sanofi, της Novavax, της γαλλικής Valneva κ.α ; 

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στην Ασία, εταιρείες παρακολούθησης είναι και η Shanghai Fosun Pharmaceutical Group, η οποία έχει συμφωνία για τη διανομή του εμβολίου BioNTech και Pfizer στην ευρύτερη Κίνα και η νοτιοκορεάτικη SK Bioscience, τοπικός συνεργάτης παραγωγής της AstraZeneca.

Αντιικά χάπια και ενδοφλέβιες θεραπείες

Η ιστορία μας έχει δείξει ότι η σκυτάλη περνάει από τους κατασκευαστές εμβολίων στους κατασκευαστές φαρμάκων πολύ εύκολα αν η ειδησιογραφία το καθιστά ουσιαστικό.

Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών που εξακολουθούν να εργάζονται σε αντιιικά φάρμακα είναι η Pfizer, η Roche Holding με συνεργάτη την Atea Pharmaceuticals η Shionogi και η βρετανική Synairgen με μια εισπνεόμενη θεραπεία για τον Covid-19.  Όλες δε θα  δημοσιεύσουν αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου μέχρι τα τέλη του έτους. 

Δεδομένου ότι τα χάπια Covid θα είναι ένα συμπλήρωμα των εμβολίων κατανοεί κανείς τη σημασία για τον κύκλο εργασιών των εταιρειών που θα καταφέρουν να δημιουργήσουν αποτελεσματικές θεραπείες. 

Οι θεραπείες μέσω της ευκολίας ενός χαπιού θα μειώσουν λογικά τη ζήτηση για ακριβότερες θεραπείες που γίνονται εντός νοσοκομείου, όπως τα ενδοφλέβια φάρμακα, τύπου Remdesivir της Gilead, ή τις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων από την Eli Lilly & Co., Regeneron PharmaceuticalsGlaxoSmithKline και η πολυσυζητημένη Vir Biotechnology. Μέχρι όμως να είναι διαθέσιμα τα αντιικά χάπια, οι παραπάνω εταιρείες έχουν ένα προβάδισμα τουλάχιστον όσον αφορά τις μεταλλάξεις πριν την Όμικρον, για την οποία προφανώς θα πρέπει προσαρμόσουν τα σκευάσματα τους αν τελικά επικρατήσει, όπως άλλωστε μάλλον θα χρειαστεί να κάνουν και οι εταιρείες εμβολίων. 

Τεστ Covid  και αναλώσιμα

Μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού και να έχουμε διαθέσιμη μια εύκολη θεραπεία από το σπίτι,  τα διαγνωστικά τεστ θα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της εβδομαδιαίας μας ρουτίνας.  

Μετά τις ανακοινώσεις της Μerck για το molnupiravir και πριν εμφανιστεί ακόμα η μετάλλαξη Όμικρον, πολλοί αναλυτές θεωρούσαν ότι η αγορά για τα γρήγορα τεστ Covid θα «καταρρεύσει» το 2022 στα 200 εκατομμύρια δολάρια (σ.σ:εκτός των συμπτωματικών δοκιμών και των δοκιμών PCR). 

Προφανώς με τα νέα δεδομένα θα υπάρξει αναθεώρηση της άποψης αυτής, καθώς οι εταιρείες που παράγουν τα διαγνωστικά κιτ, τα γνωστά ως δοκιμές αντιγόνου, από ότι φαίνεται θα έχουν για αρκετούς μήνες ακόμα δυνατούς κύκλους εργασιών.

Δείτε για παράδειγμα το προχθεσινό εντυπωσιακό άνοιγμα παρά την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών της Qiagen. Η Qiagen είναι μια γερμανική εταιρεία, πάροχος τεχνολογιών δειγμάτων και δοκιμών για μοριακή διάγνωση, εφαρμοσμένες δοκιμές, ακαδημαϊκή και φαρμακευτική έρευνα. 

Από τον κλάδο, εντυπωσιακό μέσα στο προχθεσινό κόκκινο της αγοράς ήταν και το θετικό πρόσημο της ιταλικής DiaSorin SpA, ενώ εξίσου εντυπωσιακές ήταν η νοτιοκορεάτικη Sugentech, η Metropolis Heathcare  - ινδική πολυεθνική αλυσίδα διαγνωστικών εταιρειών με 124 κλινικά εργαστήρια και 2.400 κέντρα συλλογής σε 7 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας-  και η Dr Lal PathLabs, διεθνής πάροχος υπηρεσιών διαγνωστικών τεστ με έδρα το Δελχί.

Αλλά και οι αμερικανικές Abbott Laboratories και Quidel Corporation, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να κρατήσουν το θετικό άνοιγμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης, μιας και οι δηλώσεις  Πάουελ άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στη Wall Street, εντούτοις για όσο θα υπάρχει η επιτακτική  ανάγκη διαγνωστικών τεστ για τη Covid-19, θα έχουν την προσοχή της επενδυτικής κοινότητας.

Ανοίγοντας το πλάνο και επιστρέφοντας στην Ευρώπη, δεν είναι τυχαίο ότι αλώβητη από το sell off των τελευταίων ημερών είναι η Eurofins Scientific. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο εργαστηρίων με έδρα το Λουξεμβούργο, με υπηρεσίες δοκιμών και υποστήριξης στη γονιδιωματική, την φαρμακολογία, τις προηγμένες επιστήμες των υλικών και την υποστήριξη κλινικών μελετών. 

Επίσης, η άνοδος της Sartorius AG την Τρίτη μόνο απαρατήρητη δεν πρέπει να περάσει, όπως και η χτεσινή της πτώση.  Η Sartorius είναι ένας διεθνής προμηθευτής φαρμακευτικού και εργαστηριακού εξοπλισμού, που καλύπτει τους τομείς των λύσεων και των εργαστηριακών προϊόντων και υπηρεσιών Bioprocess Solutions. 

Η Tecan Group είναι ο ελβετός ανταγωνιστής της.  Παρέχει εργαστηριακά εργαλεία και λύσεις σε βιοφαρμακευτικά προϊόντα, ιατροδικαστικά και κλινικά διαγνωστικά για φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, πανεπιστημιακά ερευνητικά τμήματα και διαγνωστικά εργαστήρια. Αμφότερες δίνουν μεγάλες διακυμάνσεις αναλόγως των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας.

Mάσκες Ν95

Η ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal» δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μία μελέτη, σύμφωνα με την οποία, το 53% της μετάδοσης του ιού μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση μάσκας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη υποστήριξε επίσης ότι το 48% των Ευρωπαίων πολιτών χρησιμοποιεί προστατευτικές μάσκες αλλά, όταν αυξηθεί το ποσοστό αυτό, θα μειωθούν οι θάνατοι από τη νόσο Covid και τα κρούσματα στη Γηραιά Ήπειρο. Αν δε γινόταν καθολική χρήση μάσκας στην Ευρώπη θα είχαν σωθεί περίπου 160.000 ζωές!

Κάποια στιγμή προφανώς και θα τοποθετηθεί η μάσκα στα βασικά εργαλεία ελέγχου της πανδημίας, μαζί με  τα εμβόλια και τα χάπια και όχι σαν περιστασιακό μέτρο όταν έχουμε κορύφωση κάποιου πανδημικού κύματος. 

Οι εταιρείες που παράγουν αποκλειστικά μάσκες είναι πάρα πολλές και οι περισσότερες μη εισηγμένες.  Από τις εισηγμένες ενδιαφέρον έχουν οι Jiangsu Wuzhong, Shandong Dawn Polymer και  Porton Pharma Solution  στην Κίνα. 

Δεδομένων των δυσκολιών όμως που έχει αυτή η αγορά, θα αναφέρουμε ότι η Honeywell International, η 3M και η Kimberly-Clark είναι οι τρεις μεγαλύτεροι προμηθευτές αναπνευστικών μασκών N95* στις ΗΠΑ με σοβαρές εξαγωγές προς την Ευρώπη, αν και δεν είναι απλώς κατασκευαστές μασκών. Είναι όλες μεγάλες βιομηχανίες με ποικίλα τμήματα και προϊόντα και αξιοπρεπή μερίσματα. 

Aν η χρήση της μάσκας βρει τη θέση που έπρεπε να έχει εξαρχής από την εμφάνιση της πανδημίας, τότε λογικά το συγκεκριμένο τμήμα θα ανεβάσει ταχύτητα για τις παραπάνω εταιρείες.

* (σ.σ: Αναφερόμαστε στις Ν95 καθότι θεωρούνται από τους επιδημιολόγους ως οι πλέον κατάλληλες για την προστασία μας από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού).

 Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.