Έρευνα του κοινοβουλίου της Ελβετίας για το «φιάσκο» των 4,75 δισ. της Credit Suisse

Έρευνα του κοινοβουλίου της Ελβετίας για το «φιάσκο» των 4,75 δισ. της Credit Suisse

Μια κοινοβουλευτική επιτροπή στην Ελβετία θα ερευνήσει το ζήτημα των τεράστιων απωλειών που υπέστη το τελευταίο διάστημα η τράπεζα Credit Suisse. «Είναι η σειρά των πολιτικών να ασχοληθούν με το θέμα Credit Suisse» ανέφερε στη SonntagsZeitung, ο Πρίσκα Χέιμο, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και μέλος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της κατώτερης Βουλής, πριν από τις ακροάσεις των επιτροπών που θα γίνουν Δευτέρα και Τρίτη.

Ο Χέιμο είπε ότι το ερώτημα ήταν «εάν και πώς πρέπει να ενισχυθεί η ρύθμιση των μεγάλων τραπεζών», αναφέροντας τις ελλείψεις στη διαχείριση κινδύνων, ένα σύστημα κινήτρων που βασίζεται σε μπόνους και το μέγεθος των κεφαλαιακών αποθεμάτων που πρέπει να κρατήσουν οι τράπεζες για να ξεπεράσουν τις κρίσεις.

Ακόμη και πολιτικοί φιλικοί προς τις επιχειρήσεις πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ώρα για τον δημόσιο τομέα να παρέμβει, ανέφερε η εφημερίδα.

«Δεν έχουμε υπαρξιακή κρίση σήμερα», ανέφερε ο πρώην βουλευτής και αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων Φίλιπ Μούλερ, «αλλά με εκπλήσσει ακόμη το γεγονός ότι δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής πολιτικές αντιδράσεις».

To μέγεθος της ζημιάς που υπέστη ο ισολογισμός της από την έκθεση της σε δύο πελάτες – το hedge fund Archegos και την εταιρεία χρηματοδοτήσεων Greensill Capital – ανήλθε σε 4,75 δισ. δολάρια, περίπου τρεις φορές τα περυσινά κέρδη την ώρα που ακόμα δεν είχε κοπάσει το σκάνδαλο εταιρικής κατασκοπείας το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του προηγούμενο διευθύνοντος συμβούλου Τιντζάν Τιάμ το περασμένο φθινόπωρο. 

Η Credit Suisse έχει ανακοινώσει ότι τα διαθέσιμά της εξακολουθούν να είναι αρκετά για να καλύπτονται οι υποχρεώσεις της απέναντι στις εποπτικές αρχές και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα προβλήματά της θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ευρύτερη οικονομική κρίση.

Όμως το σοκ από τις απώλειες της Archegos χρησιμεύουν ως προειδοποίηση για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται όταν τράπεζες και μεγαλοεπενδυτές πελάτες τους προσπαθούν να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα μέσα σε περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων και σχεδόν μηδενικών αποδόσεων στα ομόλογα.

Οι εντυπωσιακές απώλειες της Credit Suisse από μια και μόνο έκθεσή της σε συναλλαγές πελάτη έδειξαν ότι ο αυξημένος έλεγχος που έχει επιβληθεί σε τράπεζες κατά την τελευταία δεκαετία δεν έχει σταματήσει ορισμένες συμπεριφορές σαν αυτές που προκάλεσαν την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, προκαλώντας μια χρηματοπιστωτική κρίση και σοβαρή οικονομική ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, όπως σχολίασαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκ