Το επόμενο σοκ για τις αγορές μπορεί να έλθει από την προσφορά ομολόγων– Τι βλέπει η JP Morgan

Το επόμενο σοκ για τις αγορές μπορεί να έλθει από την προσφορά ομολόγων– Τι βλέπει η JP Morgan

Οι κεντρικές τράπεζες, η πλέον αξιόπιστη ομάδα αγοραστών ομολόγων στις ανεπτυγμένες οικονομίες, μπορεί να μειώσουν σημαντικά τις αγορές χρεογράφων που πραγματοποιούν τον επόμενο χρόνο έως και κατά 2 τρισ. δολάρια στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του κόστους δανεισμού για τις κυβερνήσεις.

Εδώ και χρόνια, αλλά ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 τον Μάρτιο του 2020, οι κεντρικές τράπεζες ουσιαστικά στήριξαν τις δαπάνες των κυβερνήσεων απορροφώντας πολύ μεγάλο ποσοστό των χρεογράφων που έφτανε στις αγορές και συγκράτησαν την άνοδο των επιτοκιακών αποδόσεων.

Τώρα όμως που οι κεντρικές τράπεζες έχουν προγραμματίσει την απόσυρση των έκτακτων πολιτικών στήριξης που εφάρμοσαν στην περίοδο της πανδημίας, η έλλειψη υψηλής ποιότητας ομολόγων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, μπορεί να μεταβληθεί σε υπερπροσφορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JPMorgan, η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιαπωνία και την ευρωζώνη θα μειωθεί κατά 2 τρισ. δολαρίων το 2022 μετά από συρρίκνωση της τάξης των 1,7 τρισ. φέτος.

Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά οτι οι αποδόσεις στα 10ετη ομόλογα των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας θα αυξηθούν κατά 75, 45 και 55 μονάδες βάσης αντίστοιχα μέχρι το τέλος του 2022.

Παγκοσμίως, η JPMorgan προβλέπει οτι θα υπάρξει πτώση γύρω στα 3 τρισ. δολάρια στη ζήτηση για ομόλογα, που μεταφράζεται σε μέση άνοδο των αποδόσεων κατά 20 με 25 μονάδες βάσης.

Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έλθει Αρμαγεδώνας στις αγορές ομολόγων αλλά σε μια περίοδο επίμονου πληθωρισμού και με τις κεντρικές τράπεζες να έχουν μείνει πίσω από την καμπύλη αποδόσεων όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων, θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της προσφοράς ομολόγων, εκτιμούν οι αναλυτές της Royal London Asset Management.

Στις ΗΠΑ η Federal Reserve θα τερματίσει τις μηνιαίες αγορές των $120 δισ. τον Μάρτιο. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 895 δισ. στερλινών της Τράπεζας της Αγγλίας θα τελειώσει αυτόν τον μήνα ενώ το πρόγραμμα ΡΕΡΡ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας των 1,85 τρισ. ευρώ θα περατωθεί τον Μάρτιο.

Βέβαια, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα εξαφανιστούν από τις αγορές ομολόγων.

Για να αντισταθμίσει την απόσυρση του PEPP, η ΕΚΤ προσωρινά θα διπλασιάσει τις μηνιαίες αγορές στα 40 δισ. ευρώ, ενώ όπως η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας, θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από τις λήξεις ομολόγων στις αγορές. Συνολικά, ωστόσο, οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές.

Η αγορά ομολόγων της Βρετανίας εκτιμάται οτι θα υποστεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ING, οι επενδυτές θα χρειαστεί να απορροφήσουν 110 δις στερλίνες βρετανικών χρεογράφων το 2022 σε σύγκριση με 14 δισ. φέτος, δεδομένων των αγορών της Τράπεζας της Αγγλίας που ανήλθαν στα 170 δισ. στερλίνες το 2021.

Επιπρόσθετα, η Τράπεζα της Αγγλίας σχεδιάζει να σταματήσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από τις λήξεις ομολόγων όταν τα επιτόκια φθάσουν το 0,5%, επίπεδο που είναι πιθανό το 2022. Οταν τα επιτόκια φθασουν το 1,0% ενδέχεται να πωλήσει τα ομόλογα που διακρατεί.

Το πλάνο δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης προβλέπει εκδόσεις χρέους γύρω στα 120 δισεκατομμύρια ετησίως τα επόμενα τέσσερα χρόνια, επίπεδα που οι αγορές είχαν να δουν από το 2011.

Είναι πιθανό οι αποδόσεις στα 10ετη βρετανικά ομόλογα να διπλασιαστούν έως το τέλος του 2022 από το 0,75% σήμερα. Η εικόνα θα είναι δραστικά διαφορετική από πριν ένα χρόνο, όταν οι κεντρικές τράπεζες τύπωναν χρήμα σωρηδόν.

Στην ευρωζώνη, το πριμ των αποδόσεων μπορεί να αυξηθεί κατά 20 με 30 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA.

Αν οι αγορές είναι σωστές στην τιμολόγηση του τέλους των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης τον επόμενο χρόνο, δηλαδή των αγορών ομολόγων, το επιτοκιακό σοκ θα είναι μεγαλύτερο και θα υπάρξει ένα σημαντικό κομμάτι νέων εκδόσεων χρέους που θα πρέπει να απορροφηθεί για πρώτη φορά από την περίοδο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Τα spread στην Ευρώπη όμως δεν τιμολογούν τέτοια εξέλιξη σήμερα.

Η Γαλλία φαίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη καθώς πληρώνει μόλις 35 μονάδες βάσης πάνω από την Γερμανία για να δανειστεί και λιγότερο από το ένα τέταρτο που πληρώνει η Ιταλία, σύμφωνα με τη Unicredit.

Προβλέπεται όμως οτι θα έχει τον μεγαλύτερο όγκο χρέους που δεν θα καλύπτεται από τις αγορές τις ΕΚΤ. Η Unicredit εκτιμά οτι οι καθαρές εκδόσεις χρέους της Γαλλίας το 2022 θα ανέλθουν στα 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, η προσφορά ευρωομολόγων, μαζί με τα χρεόγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι η υψηλότερη από το 2015, σύμφωνα με την ΒNP Paribas.

Η εικόνα όσον αφορά στην καθαρή προσφορά θα αλλάξει δραματικά του χρόνου καθώς θα επιβραδυνθούν οι αγορές ομολόγων των κεντρικών τραπεζών.

Στις ΗΠΑ η προσφορά μπορεί να είναι ελαφρύτερη. Σύμφωνα με την ING, η περάτωση των αγορών της Fed γύρω στο 1 τρισ. δολάρια θα αντισταθμιστεί από την μείωση κατά $1,5 τρισ. των νέων καθαρών εκδόσεων, που σημαίνει ότι η συνολική προσφορά θα συρρικνωθεί κατά 500 δισ. δολάρια.

Σε συνδυασμό με τη ζήτηση για τα αμερικανικά Treasuries από το εξωτερικό, θα συγκρατηθεί η άνοδος των αποδόσεων στα 10ετη ομόλογα στο 2,10% με 2,25% έως το τέλος του 2022, επίπεδο που θα είναι υψηότερο κατά 85 μονάδες βάσης από τα σημερινά επίπεδα, παρά το taper της Fed και τρεις πιθανές αυξήσεις επιτοκίων.