Το ενεργειακό κόστος του crypto mining προβληματίζει τις ΗΠΑ

Το ενεργειακό κόστος του crypto mining προβληματίζει τις ΗΠΑ

Η μάχη ανάμεσα σε χώρες, αλλά και σε πόλεις, για την προσέλκυση της κοινότητας των χρηστών κρυπτονομισμάτων δεν είναι κάτι το καινούργιο. Τα βασικά όπλα σε αυτή τη μάχη είναι δυο. Το πρώτο αφορά την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία και εκτέλεση των ψηφιακών πράξεων και την «εξόρυξη» των κρυπτονομισμάτων. Και το δεύτερο αφορά τις φορολογικές απαλλαγές και τα κίνητρα, που προσφέρουν οι τοπικές κυβερνήσεις, όχι μόνο στους απλούς χρήστες των cryptos, αλλά και στο ευρύτερο περιφερειακό επιχειρηματικό οικοσύστημα, που έχει σαν σημείο αναφοράς, τα κρυπτονομίσματα.

Δεν αναφερόμαστε στο Ελ Σαλβαδόρ, που στην προσπάθεια του να διασωθεί από την πτώχευση και την οικονομική κατάρρευση, αποφάσισε να υιοθετήσει το bitcoin σαν επίσημο νόμισμα αντικαθιστώντας το δολάριο ΗΠΑ και ανακοίνωσε τη δημιουργία της πρώτης “bitcoin city”, στο κόσμο.

Αναφερόμαστε σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Καζακστάν, που φιλοξενούσαν για αρκετά χρόνια φάρμες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, επιδοτώντας στην πράξη αυτήν την ενεργοβόρα διαδικασία. Μετά την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να στραφεί κατά των κρυπτονομισμάτων, στην προσπάθεια της να ελέγξει το σύστημα και να προωθήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα το γνωστό και σαν e-CNY, αρκετοί miners, αποφάσισαν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες.

Σε αυτά τα πλαίσια μέσα στο 2021, αρκετές πολιτείες αλλά και πόλεις των ΗΠΑ, αποφάσισαν να σχεδιάσουν πολιτικές προσέλκυσης αυτού το ψηφιακού οικοσυστήματος. Για παράδειγμα, οι Πολιτείες της Οκλαχόμα, του Ιλλινόι, της Τζώρτζια και του Κεντάκυ, υιοθέτησαν μια σειρά από φορολογικές απαλλαγές για τα κέρδη τα οποία προκύπτουν από την «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων. Στην Πολιτεία του Τέξας, ο κυβερνήτης ενθαρρύνει τη χρήση κρυπτονομισμάτων ακόμα και στα παντοπωλεία, τοποθετώντας κιόσκια – ανταλλακτήρια, στην είσοδο τους. Ταυτόχρονα καταργούνται οι φόροι για τις εταιρείες φυσικού αερίου, που προμηθεύουν τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, που με τη σειρά τους πωλούν ηλεκτρικό ρεύμα στις μονάδες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με το Texas Blockchain Council, περισσότερες από 27 μονάδες εξόρυξης έχουν μεταφερθεί εκεί, από την Κίνα. Και με δεδομένο ότι το 42% της ηλεκτρικής ενέργειας στο Τέξας παράγεται από φυσικό αέριο, το 29% από αιολικά πάρκα, το 9% από φωτοβολταϊκά και το 4% από πυρηνικούς αντιδραστήρες, η Πολιτεία του Τέξας υποστηρίζει ότι η εξόρυξη των cryptos είναι απολύτως φιλική προς το περιβάλλον.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, που στη Γερουσία των ΗΠΑ, ετοιμάζεται να περάσει ένα νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του νομικού καθεστώτος των stablecoins, για την ενσωμάτωση των cryptos στη δικαιοδοσία της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και για τη φορολόγηση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ίσως και να αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το μέλλον των cryptos, στη Νέα Υόρκη.

Μέχρι σήμερα, οι αρχές της Νέας Υόρκης έχουν δείξει μια ιδιαίτερα φιλική διάθεση απέναντι στα cryptos, με τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης, να δηλώνει ότι θα λαμβάνει μέρος του μισθού του σε bitcoin και ότι θα προωθήσει τη χρήση των bitcoins στο μικροεμπόριο. Μέσα σε αυτό το θετικό κλίμα, επαναλειτούργησαν μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες και ενεργοποιήθηκαν και πάλι μονάδες ορυκτών καυσίμων, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ανταπόκριση, στις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες. Ολοκληρώνοντας έτσι τη μετατροπή της Νέας Υόρκης, σε ένα “bitcoin mining hub”.

Όμως αυτό το φιλο”crypto” κλίμα, ενεργοποίησε αντιδράσεις από κατοίκους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικές αρχές που δίχασαν τους Δημοκράτες Γερουσιαστές και οδήγησαν τον Κυβερνήτη στο να υιοθετήσει ένα διετές μορατόριουμ, για την έκδοση επίσημων αδειών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Και είναι λογικό κάτι τέτοιο, γνωρίζοντας ότι αν η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για το crypto mining, αντιστοιχούσε σε μια χώρα, αυτή θα ήταν στη 32η θέση στον πλανήτη μετά τη Νορβηγία και την Ουκρανία και πάνω από την Πολωνία και την Αίγυπτο.

Μετά την αντίδραση της Νέας Υόρκης, οι προσπάθειες προσέλκυσης του crypto mining, από πολιτείες, κυβερνήτες και τοπικές αρχές, δείχνουν να αποκλιμακώνονται. Δεν είναι μόνο ο στόχος που έχει τεθεί για το 2050, που προβλέπει την κατά 85% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, που συμβάλει σε αυτό. Είναι και η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, που ανατρέπει άρδην το ενεργειακό status quo.

Οι διαδικασίες αδειοδότησης των νέων μονάδων «εξόρυξης», θα ακολουθούν μια συνθετότερη οδό που θα λαμβάνει υπ’ όψιν της, το αν η εξόρυξη γίνεται με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ και το αν το κρυπτονόμισμα που εξορύσσεται, αφήνει μικρότερο «ενεργειακό αποτύπωμα» από άλλα. Οπότε θα υπάρξει ανταγωνισμός ανάμεσα στα cryptos που εξορύσσονται, με βασικό κριτήριο την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για τη «πιστοποίηση των ψηφιακών συναλλαγών».