Ένα short και ένα long στοίχημα από τα Hedge funds
Shutterstock
Shutterstock

Ένα short και ένα long στοίχημα από τα Hedge funds

Οι τελευταίες εβδομάδες έχουν αναδείξει δύο κυρίαρχες τάσεις στην αγορά. 

Η μια είναι το ράλι των πετρελαϊκών τιμών και η δεύτερη είναι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων.(σσ:άρα η πτώση της τιμής τους).

Η πρώτη τάση εδράζεται κυρίως στις αυστηρότερες προοπτικές προσφοράς πετρελαίου 

μετά την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να μειώσουν τα παγκόσμια αποθέματα και να παρατείνουν τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου μέχρι τα τέλη του έτους. 

Για την ακρίβεια έχουμε επέκταση των εθελοντικών περικοπών κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια επιπλέον, ενώ από την αρχή του έτους ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ως εκ τούτου και δεδομένης της ανθεκτικής ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο παρά την υποτονική ζήτηση από την Κίνα, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αναρριχηθούν πέριξ των 100 δολαρίων/βαρέλι. (σ.σ:Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Και κάπου εδώ είναι η πηγή της δεύτερης τάσης.Αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ή αυξηθούν περαιτέρω, θα δώσουν νέα δυναμική στον πληθωρισμό ακυρώνοντας την όποια πρόσφατη πρόοδο, αναγκάζοντας τις Κεντρικές Τράπεζες να αυξήσουν περαιτέρω το κόστος του χρήματος, παίρνοντας το ρίσκο να επιτείνουν την ήδη ορατή επιβράδυνση. 

Τα υψηλά επιτόκια όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα σφυροκοπούν τις προοπτικές της ανάπτυξης και αυξάνουν τον κίνδυνο ύφεσης, επηρεάζοντας δυσμενώς την καμπύλη των ομολογιακών αποδόσεων και εκτοξεύοντας το χρηματοδοτικό κόστος των επιχειρήσεων, σε μια περίοδο που οι ανάγκες αναχρηματοδότησης θα αρχίσουν να αυξάνονται. (σ.σ Σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Αν και οι δύο κυρίαρχες τάσεις έχουν πεπερασμένα όρια από θεμελιώδη πλευρά, καθώς έχουν «ξυπνήσει» τις κερδοσκοπικές τάσεις της αγοράς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εξελιχθούν αρκετά πιο «βίαια»  από το αναμενόμενο.

Για παράδειγμα, το πετρέλαιο έχει συγκεκριμένα περιθώρια ανόδου, καθώς η άνοδος του οφείλεται στον περιορισμό της προσφοράς του OPEC+ και όχι στην ιδιαίτερα ισχυρή ζήτηση, τουλάχιστον προς το παρόν. 

Γι’αυτό και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα 100 δολάρια θα είναι το ανώτατο άκρο του τρέχοντος ανοδικού κύματος και επικεντρώνονται στο να δουν κατά πόσον οι περικοπές της παραγωγής του OPEC+ θα εφαρμοστούν σε όλο τους το εύρος και κατά πόσον η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει τη ζήτηση.

Τα στοιχήματα όμως των hedge funds δεν αποκλείεται να «ξεχειλώσουν» αυτή την άνοδο οδηγώντας το Βrent αρκετά υψηλότερα, ακόμα και στα 115 ή 120 δολάρια/βαρέλι.(σ.σ: ένα τεχνικό ορόσημο για μια τέτοια άνοδο θα ήταν η ανοδική διάσπαση των 104 δολαρίων/βαρέλι). 

Παρατηρώντας τις προθεσμιακές αγορές βλέπουμε ότι οι επενδυτές χρησιμοποιούν την αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης για να αντισταθμίσουν το ενδεχόμενο οι τιμές να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι πριν από τα τέλη του έτους. 

Μέχρι την Παρασκευή, τα funds είχαν αγοράσει περίπου 37.000 call options λήξης Δεκεμβρίου στο WTI που λήγουν τον Δεκέμβριο σε τιμή «άσκησης» 115 δολαρίων.(σ.σ: πηγή Financial Times).

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από 29 Αυγούστου έως 12 Σεπτεμβρίου, η συνδυασμένη καθαρή θέση αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων στο Brent και στο WTI αυξήθηκε κατά 137.000 συμβόλαια - 35%- φτάνοντας τα 527.000 συμβόλαια. Πρόκειται για υψηλό 18 μηνών, ένα υψηλό που ισοδυναμεί με περισσότερα από 500 εκατ. βαρέλια ή περίπου πέντε ημέρες παγκόσμιας ζήτησης.

Η δυναμική αυτή επηρεάζει τις ευρύτερες χρηματιστηριακές αγορές. Δείτε τον δείκτη Dow Jones US Airlines ο οποίος έχει υποχωρήσει πάνω από 20% από τις αρχές Ιουλίου, ενώ πολλές αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου μείωσαν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου λόγω ακριβώς της αύξησης των τιμών των καυσίμων. 

Υπόψιν ότι την Πέμπτη που μας πέρασε η Ρωσία απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ προς όλες τις χώρες εκτός από τέσσερα πρώην σοβιετικά κράτη με άμεση ισχύ, προκειμένου να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά καυσίμων, γεγονός που δίνει ακόμα μεγαλύτερη πιθανότητα να επαληθευτούν οι αρνητικές προβλέψεις για τα κέρδη της αεροπλοϊας και όχι μόνο.

Περαιτέρω αναταραχή και στα treasuries

Πριν λίγες ημέρες η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών -BIS- στην τριμηνιαία της έκθεση για την παγκόσμια οικονομία προειδοποίησε ότι η αύξηση των short θέσεων στα προθεσμιακά συμβόλαια ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μπορεί να οδηγήσει την αγορά σε έντονες αναταράξεις.

Σύμφωνα δε με την έκθεση της BIS οι συνολικές θέσεις short στην αγορά treasuries αγγίζουν τα 600 δις δολάρια, με τα στοιχήματα σε κάποιες ωριμάνσεις να έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην έκθεση: «Η τρέχουσα αύξηση των μοχλευμένων short θέσεων στα προθεσμιακά συμβόλαια ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου είναι μια χρηματοοικονομική ευπάθεια που αξίζει να είναι υπό παρακολούθηση».

Αυτό που φοβάται η ΒIS είναι μια επανάληψη των συνθηκών του Σεπτεμβρίου του 2019 ή του Μαρτίου του 2020, όταν η μαζική έξοδος από μοχλευμένες short θέσεις οδήγησε σε μεγάλες διακυμάνσεις στην αγορά των treasuries, αναγκάζοντας τη Fed να παρέμβει. 

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι λίγοι οι επώνυμοι επενδυτές που δηλώνουν δημόσια τις short διαθέσεις τους.

Για παράδειγμα, ο μεγαλοεπενδυτής Μπιλ Άκμαν δηλώνει ότι εξακολουθεί να διατηρεί θέσεις short στα ομόλογα καθώς αναμένει περαιτέρω αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. 

Κατά τον Άκμαν το μακροπρόθεσμο ποσοστό πληθωρισμού σε συνδυασμό με το πραγματικό επιτόκιο και το περιθώριο μακροπρόθεσμης απόδοσης υποδηλώνει ότι το 5,5% είναι μια κατάλληλη απόδοση για τα 30ετή ομόλογα. Πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι αποδόσεις της 30ετίας; Πέριξ του 4.52%.

Επίσης, συμφωνούμε με τον Άκμαν όσον αφορά το γεγονός ότι είναι θέμα χρόνου η Fed να παραδεχθεί ότι το ποσοστό πληθωρισμού πέριξ του 2% είναι μια συνθήκη ανέφικτη με τις σημερινές χρηματοοικονομικές συνθήκες. 

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι και η αγορά των μετοχών έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια διόρθωσης. Στην έκθεση της Bank of America όσον αφορά τις ροές κεφαλαίων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου αναφέρεται ότι τα παγκόσμια μετοχικά funds είδαν εκροές 16,9 δισ. δολαρίων, με τη μερίδα του λέοντος στις εκροές να έχουν οι ΗΠΑ. Στην Ευρώπη επίσης οι εκροές έφτασαν σε υψηλό 28 εβδομάδων.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

 

Διαβάστε Περισσότερα