Πετρέλαιο: Μπορεί να φέρει τα πάνω - κάτω σε πληθωρισμό και αγορές
shutterstock
shutterstock

Πετρέλαιο: Μπορεί να φέρει τα πάνω - κάτω σε πληθωρισμό και αγορές

Η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων επιτάχυνση των τιμών παραγωγού που ανακοινώθηκε την Πέμπτη έκοψε την ταχύτητα της Wall Street, ενώ οι τιμές εισαγωγών που δημοσιεύθηκαν χθες αύξησαν τις ανησυχίες για αργή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, εξέλιξη που πιθανότατα να οδηγήσει τη Fed σε καθυστέρηση της μείωσης των επιτοκίων.

Ήδη η αγορά έχει περιορίσει τις πιθανότητες για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου στο 55%.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πληθωρισμός παραγωγού στις ΗΠΑ ξεπέρασε σημαντικά τις εκτιμήσεις τον Φεβρουάριο και ανήλθε σε υψηλό 5 μηνών, ενώ ο δομικός πληθωρισμός παραγωγού διατηρήθηκε στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν οριακή υποχώρησή του.

Όσον αφορά τις τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν με ρυθμό 0,3% τον Φεβρουάριο. Μπορεί να αυξήθηκαν όσο περίμεναν οι αναλυτές, αλλά οφείλουμε να σημειώσουμε ότι είναι ο δεύτερος ανοδικός μήνας μετά το +0,8% του Ιανουαρίου, μια εξέλιξη πολύ διαφορετική σε σχέση με εκείνη των τριων τελευταίων μηνών του 2023, όταν η πορεία τους συνεισέφερε στη μείωση του πληθωρισμού.

Άλλη μια συνισταμένη που συνείσφερε στη μείωση του πληθωρισμού ήταν οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας και πετρελαίου.

Ο παράγοντας των τιμών του πετρελαίου είναι σημαντικό να παραμείνουν με το «μέρος» των καταναλωτών και των Κεντρικών Τραπεζών.

Είναι το πιο πιθανό όμως;

Κοντά σε σημαντική διάσπαση το πετρέλαιο. Τι ανησυχεί την αγορά;

Η τιμή του πετρελαίου ανήλθε σε νέα υψηλά 4 μηνών αυτή την εβδομάδα καθώς,

- τα στοιχεία έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενόμενου υποχώρηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ,

-ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αύξησε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024,ανατρέποντας την εικόνα

-οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται, ενώ ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας περνάει σε άλλη διάσταση.

Αναλύοντας τις παραπάνω παραμέτρους και ξεκινώντας από την πρώτη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας -ΕΙΑ- τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μετά από έξι συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου μειώθηκαν απροσδόκητα την προηγούμενη εβδομάδα κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια, στα 447 εκατομμύρια βαρέλια, καθώς η επεξεργασία αυξήθηκε και τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν εν μέσω ισχυρής ζήτησης ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Η ανακοίνωση αυτή ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με τις προσδοκίες των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ υπενθυμίζουμε ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά άλλα 38 εκατομμύρια βαρέλια τον περασμένο μήνα, ανεβάζοντας τη μείωση από τον Ιούλιο στα 180 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Περνώντας στη δεύτερη παράμετρο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας -IEA-έδωσε επίσης σημαντική ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, προβλέποντας πως θα υπάρξει έλλειψη τους επόμενους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΙΕΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί κατά περίπου 870.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Παρά το γεγονός ότι αυξάνεται η παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Γουιάνα, οι κύριοι παραγωγοί του OPEC+, ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν και το δεύτερο τρίμηνο τις περικοπές των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που ήδη εφαρμόζουν. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διατύπωσε μάλιστα την εκτίμηση ότι θα διατηρηθεί η περικοπή της παραγωγής από το καρτέλ μέχρι το τέλος του 2024.

Ως εκ τούτου, ο ΙΕΑ άλλαξε τις προβλέψεις του και πλέον αναμένει έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2024, έναντι πλεονάσματος που προέβλεπε προηγουμένως.

Από τους παράγοντες που λαμβάνει υπόψη για τις εκτιμήσεις του ο οργανισμός είναι και τα προβλήματα που προκαλούν στην εφοδιαστική αλυσίδα οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, εκτρέποντας τα πλοία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Ο ΙΕΑ επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη ανεβάζει τον αριθμό των βαρελιών που βρίσκονται στις θαλάσσιες διαδρομές σε σχεδόν 1,9 δισεκατομμύρια στα τέλη Φεβρουαρίου, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από την κορύφωση της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Μαρτίου του ΙΕΑ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 εμφανίζεται ένας επικίνδυνος συνδυασμός: η προσφορά πετρελαίου μειώνεται, ενώ η ζήτηση αυξάνεται περισσότερο από το αναμενόμενο, κυρίως λόγω των καλύτερων προοπτικών της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, ο οργανισμός αναπροσάρμοσε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση σύμφωνα με τις οποίες η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα το 2024, πάνω κατά 110.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του.

Συνολικά δηλαδή, η ζήτηση θα φτάσει κατά μέσο όρο στο ρεκόρ των 103,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2024, προβλέπει ο ΙΕΑ.

Από τη στιγμή λοιπόν που έχουμε συνέχεια στις περικοπές του ΟPEC+, νομοτελειακά οδηγούμαστε σε έλλειμμα εφοδιασμού από την πλευρά της προσφοράς φέτος.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ΙΕΑ πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι παρά την ισχυρή σχιστολιθική παραγωγή, εντούτοις βλέπουμε μια επιβράδυνση στην επεξεργασία του σχιστόλιθου των ΗΠΑ, ενώ οι αρχές στη Βραζιλία και τον Καναδά είναι ασταθείς.

Έτσι, ενώ στον ΙΕΑ περίμεναν μια αύξηση των αποθεμάτων αυτόν τον μήνα, στο τέλος της ημέρας αυτό δεν συνέβη.

Στο σημείο αυτό , υπενθυμίζουμε ότι ο OPEC διατήρησε την προηγούμενη Τρίτη αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι απόψεις των δύο οργανισμών εξακολουθούν να έχουν μια σημαντική διαφορά της τάξης του ενός εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως, που αντιστοιχεί σχεδόν το 1% της ημερήσιας παγκόσμιας ζήτησης.

Μόλις έγινε γνωστή η έκθεση του οργανισμού, το αργό πετρέλαιο Brent ξεπέρασε τα 85 δολάρια, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, ενώ πάνω από τα 80 δολάρια εκτινάχθηκε αμέσως και το αμερικανικό αργό.

Πλέον η τιμή του πετρελαίου Βrent έχει σημειώσει άνοδο από τα τέλη του 2023 πέριξ του 10%, ενώ όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, αν διατηρήσει τις τιμές άνω των 85 δολαρίων/βαρέλι αυξάνει τις πιθανότητες να σπάσει ανοδικά μια πολύ σημαντική αντίσταση. Όπως επισημάναμε και πριν λίγες ημέρες, η μάχη των μαχών θα δοθεί στη ζώνη 85,50 -85,78 δολάρια/βαρέλι. (σ.σ: θυμηθείτε σχετική ανάλυση εδώ). 

Ο παράγοντας των ρωσικών εξαγωγών

Η Ρωσία παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 140,000 βαρέλια ημερησίως σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, συναγωνίζεται με τη Σαουδική Αραβία για τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου.

Βλέπετε, οι ρωσικές εξαγωγές αργού εκτράπηκαν γρήγορα προς την Ασία, με αποτέλεσμα να παραμείνουν αμετάβλητες σε σύγκριση με εκείνες πριν από τον πόλεμο, παρά το εμπάργκο της Δύσης.

Μια απροσδόκητη μεταβλητή όμως μπορεί να αλλάξει αυτή την εικόνα. Τα ουκρανικά drones τελειοποιήθηκαν χάρη στη τεχνογνωσία της Δύσης και πλέον μπορούν να διεισδύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα στο ρωσικό έδαφος, χτυπώντας στρατηγικούς στόχους με αυξανόμενη ακρίβεια, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών πετρελαίου.

Ήδη αυτή την εβδομάδα οι επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε ρωσικές εγκαταστάσεις διύλισης προκάλεσαν μεταξύ άλλων πυρκαγιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Rosneft, το οποίο αναγκάστηκε να κλείσει δύο κύριες μονάδες διύλισης πετρελαίου. Την προηγούμενη ημέρα είχαν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο διυλιστήριο της Lukoil στο Νίζνι Νόβγκοροντ, ενώ και την Παρασκευή το απόγευμα η Ουκρανία επιτέθηκε σε ένα μικρό διυλιστήριο πετρελαίου στην περιφέρεια Καλούγκα της Ρωσίας.

Είναι προφανές ότι η Ουκρανία μέσω των επιθέσεων με drones μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικές εγκαταστάσεις διύλισης πετρελαίου στοχεύει την καρδιά της ρωσικής οικονομίας, ήτοι την παραγωγή πετρελαίου.

Ο στόχος αυτός όμως μπορεί να επιφέρει σοβαρές ανατροπές στα επίπεδα προσφοράς πετρελαίου. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ένας από τους πιο σοβαρούς παράγοντες που μας βοήθησαν να ελέγξουμε τον πληθωρισμό, ήτοι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, κινδυνεύουμε να φύγουν από το κάδρο.

 

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.