Συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας: Στόχος της ομάδας Τραμπ οι περικοπές στους δασμούς κάτω από 60%
Shutterstock
Shutterstock
Bloomberg

Συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας: Στόχος της ομάδας Τραμπ οι περικοπές στους δασμούς κάτω από 60%

Μια δραματική μείωση των δασμών εξετάζει η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο των συνομιλιών του Σαββατοκύριακου με την Κίνα με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης και τον μετριασμό των επιπτώσεων που και οι δύο χώρες έχουν αρχίσει να υφίστανται από τον «εμπορικό πόλεμο».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg, πηγές που γνωρίζουν τις προετοιμασίες για τις συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στη Γενεύη το Σάββατο με επικεφαλής τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, λένε ότι η αμερικανική πλευρά έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των δασμών κάτω από το 60% ως πρώτο βήμα, το οποίο πιστεύουν ότι η Κίνα μπορεί να είναι έτοιμη να ακολουθήσει.

«Η πρόοδος στις δύο ημέρες των προγραμματισμένων συζητήσεων θα μπορούσε να δει τις μειώσεις αυτές να εφαρμόζονται ήδη από την επόμενη εβδομάδα», είπαν στο Bloomberg.

Οι συνομιλίες είναι πιθανό να έχουν διερευνητικό χαρακτήρα και να προσανατολίζονται περισσότερο στο να εκφράσουν παράπονα παρά να βρουν λύσεις στον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων που έχει η μία πλευρά με την άλλη, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους.

«Η κατάσταση είναι ρευστή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι τα επίπεδα των δασμών θα μειωθούν βραχυπρόθεσμα», είπαν.

Ταυτόχρονα, ψηλά στη λίστα επιθυμιών των ΗΠΑ είναι η εξασφάλιση της άρσης των εξαγωγικών περιορισμών της Κίνας για τις σπάνιες γαίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών, καθώς μια σειρά βιομηχανιών αντιμετωπίζουν διαταραχές, όπως είπαν οι άνθρωποι.

Πρόοδος έχει σημειωθεί και στο θέμα της φαιντανύλης. Οι πηγές του Bloomberg δήλωσαν ότι σύντομα θα μπορούσαν να γίνουν ξεχωριστές συνομιλίες για τη μείωση των κινεζικών εξαγωγών των συστατικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του οπιούχου, το οποίο έχει οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κους Ντεσάι, δήλωσε: «Ο μόνος στόχος της κυβέρνησης με αυτές τις συνομιλίες είναι να προωθήσει την οικονομική ατζέντα του προέδρου Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» προς δίκαιες και αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις. Οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τους δασμολογικούς συντελεστές ''στόχους'' είναι αβάσιμη εικασία».

Πηγή: Shutterstock

Υπενθυμίζεται ότι, πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης συνάντηση μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων από την έναρξη της κλιμάκωσης των δασμών τον Μάρτιο. Ωστόσο, είναι απίθανο να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ.

Παράλληλα, οι δασμοί έχουν φτάσει σε επίπεδα που έχουν επιφέρει σημαντική πτώση του διμερούς εμπορίου. Μια έστω και μερική αναθέρμανση των σχέσεων θα μπορούσε να στείλει ενθαρρυντικά μηνύματα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς ύψους τουλάχιστον 145% στις περισσότερες κινεζικές εισαγωγές, ενώ η Κίνα έχει απαντήσει με αντίστοιχους δασμούς 125% σε επιλεγμένα αμερικανικά προϊόντα. Τα τελευταία πλοία που εξαιρούνταν από τους δασμούς - εκείνα που βρίσκονταν καθ’ οδόν όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα - έχουν σχεδόν όλα φτάσει, ενώ ήδη καταφθάνουν τα πρώτα φορτία που θα επιβαρυνθούν με τους νέους δασμούς.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις σε ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται μπροστά σε μια κρίσιμη επιλογή: να απορροφήσουν το κόστος των υπέρογκων δασμών, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερδιπλασιάζουν τις τιμές, ή να διακόψουν εντελώς την εμπορία συγκεκριμένων προϊόντων. Οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, με πιθανές αυξήσεις τιμών και ελλείψεις αγαθών.

Οι επιθετικοί δασμοί έχουν ήδη πλήξει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο - η πρώτη πτώση σε διάστημα τριών ετών - καθώς οι επιχειρήσεις έσπευσαν να αποθηκεύσουν προϊόντα ενόψει των «απελευθερωτικών» δασμών του Τραμπ που τέθηκαν σε εφαρμογή το δεύτερο τρίμηνο.

Αντίστοιχα, η κινεζική βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 16 μηνών, ωθώντας το Πεκίνο να προετοιμάσει νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Αν και η εμπορική διένεξη με την Κίνα είναι η πιο έντονη, ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς και σε πολλές άλλες χώρες: έναν γενικό δασμό 10% σχεδόν σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά, επιπλέον των 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο, αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και προϊόντα από το Μεξικό και τον Καναδά. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί τις συνομιλίες με έντονο ενδιαφέρον.

Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν προειδοποιήσει ότι ο εμπορικός πόλεμος που έχει εξαπολύσει ο Τραμπ θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία: δραστική επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενίσχυση του πληθωρισμού και αυξημένος κίνδυνος ύφεσης - ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές τράπεζες και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ενδεχομένως η χώρα θα εισέλθει σε ύφεση εντός του έτους.

Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν αρνητικά τις μετοχές των εταιρειών κατασκευής μικροτσίπ

Παράλληλα, αβεβαιότητα κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των μεγαλύτερων εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών (μικροτσίπ) στον κόσμο, καθώς η δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και οι περιορισμοί επί των εξαγωγών προς την Κίνα «θολώνουν» την εικόνα της ζήτησης.

Σύμφωνα με ανάλυση του CNBC, oι «αμοιβαίοι» δασμοί του Προέδρου των ΗΠΑ τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο, αν και ανεστάλησαν λίγο μετά. Ο Λευκός Οίκος εξαίρεσε ορισμένα τεχνολογικά προϊόντα, όπως τα smartphone και τα τσιπ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ερευνούν τις εισαγωγές τεχνολογίας ημιαγωγών που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε νέους δασμούς.

Εν τω μεταξύ, τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον πρόσθεσε περισσότερα προϊόντα ημιαγωγών από τις Nvidia και AMD στον κατάλογο των προϊόντων που υπόκεινται σε περιορισμούς εξαγωγής προς την Κίνα, βασιζόμενη στους περιορισμούς της εποχής Μπάιντεν.

Η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής και της πολιτικής έναντι της Κίνας έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των στελεχών των μεγαλύτερων εταιρειών κατασκευής τσιπ στον κόσμο, με ήδη ορατές επιπτώσεις στις δραστηριότητές τους.

Η AMD ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναμένει 1,5 δισ. δολάρια σε απώλειες εσόδων μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους, ως αποτέλεσμα των περιορισμών στις εξαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης προς την Κίνα, παρά τα υψηλά κέρδη που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο.

Πηγή: Shutterstock

Η Super Micro εξέδωσε απογοητευτικές προβλέψεις την Τρίτη, επικαλούμενη την αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς και τη μακροοικονομική κατάσταση. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν θα παρέχει οδηγίες για το οικονομικό έτος 2026 έως ότου η «ορατότητα» γίνει σαφέστερη. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 4% στις προ-αγοραίες συναλλαγές.

Και η Marvell ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη ημέρα των επενδυτών από τις 10 Ιουνίου σε «μελλοντική ημερομηνία εντός του ημερολογιακού έτους 2026». Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 4,4% στις προ-αγοραίες συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές των ημιαγωγών βρίσκονται υπό πίεση φέτος, εν μέσω της αυξανόμενης μακροοικονομικής αβεβαιότητας και των εμπορικών πολιτικών των ΗΠΑ. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για τη ζήτηση προϊόντων Τεχνητής Νοημοσύνης, ακόμη και αν τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft και η Amazon συνεχίζουν να επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή κέντρων δεδομένων.

Και δεν είναι μόνο οι αμερικανικές εταιρείες που νιώθουν την πίεση. Η Samsung δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «η μεταβλητότητα της ζήτησης αναμένεται να είναι αρκετά υψηλή» ως αποτέλεσμα των αλλαγών στην πολιτική των δασμών και της μακροοικονομικής αβεβαιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η Samsung είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιπ μνήμης στον κόσμο.