Ελεγχόμενες απώλειες στην Wall Street μετά την έκρηξη του πληθωρισμού

Ελεγχόμενες απώλειες στην Wall Street μετά την έκρηξη του πληθωρισμού

Σε αρνητικό έδαφος αλλά με ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, που δείχνει να υποδέχτηκε ψύχραιμα την εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλό 31 ετών υπερβαίνοντας κατά πολύ τις ήδη αρνητικές προβλέψεις, ενώ την ίδια ώρα συνεχίστηκαν οι τάσεις αποκλιμάκωσης της ανεργίας με τις αιτήσεις λήψης επιδόματος να υποχωρούν σε νέο χαμηλό πανδημίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται στις 36.287 μονάδες με οριακή πτώση της τάξεως του 0,09%, ο διευρυμένος δείκτης S&P υποχωρεί κατά 0,2% και διαπραγματεύεται στις 4.675 μονάδες, ενώ σχετικά μεγαλύτερες είναι οι απώλειες στον τεχνολογικά σταθμισμένο Nasdaq που σημειώνει πτώση 0,5% και βρίσκεται στις 15.810 μονάδες, δεχόμενος πίεση από την άνοδο της απόδοσης των ομολόγων.

Η είδηση της ημέρας ήταν, όπως προαναφέρθηκε, η δημοσίευση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ο οποίος έδειξε ότι το κόστος διαβίωσης στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Οκτώβριο με ετήσιο ρυθμό 6,2%, τον ταχύτερο που έχει καταγράψει τα τελευταία 31 χρόνια, υπερβαίνοντας σημαντικά τις ήδη αρνητικές προβλέψεις. 

Συγκεκριμένα, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση κατά 6,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, την ώρα που οι εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα του Dow Jones προέβλεπαν ότι θα κινηθεί στο 5,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι εκτιμήσεων για 0,6%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο δομικός πληθωρισμός, το πιο στενό μέτρο του ΔΤΚ που εξαιρεί τις υψηλής μεταβλητότητας τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, κατέγραψε επίσης σημαντική αύξηση κινούμενος στο 0,6% ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις για έναν ρυθμό της τάξεως του 0,4%.

Σε ετήσιο επίπεδο δε, ο δομικός πληθωρισμός έτρεξε ρυθμό 6,2%, τον υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 1990, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να κυμανθεί στο 4%.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της χώρας, όπως ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, διατηρούν τη θέση τους ότι οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών είναι παροδικές και ότι συνδέονται με τις επιπλοκές της πανδημίας.

Σε αυτό το κλίμα, οι ευρέως αναπτυξιακές μετοχές της τεχνολογίας δέχονται τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις, με την Apple και την Microsoft να υποχωρούν κατά 1,3% και οι δύο και να είναι τα «βαρίδια» στον Dow Jones, ενώ την ίδια ώρα οι Facebook και Alphabet βρίσκονται στο -1,5% και η Nvidia στο -2,1%.

Αντίθετα πάντως η Tesla διέκοψε το πτωτικό σερί και κινείται με κέρδη 2,5%, ενώ στην κορυφή του Dow Jones βρίσκονται οι Visa και American Express με άνοδο που ξεπερνά το 1,4%.

Την ίδια ώρα, θετικά ήταν τα νέα για ακόμα μία εβδομάδα από το μέτωπο της αγοράς εργασίας καθώς η εβδομαδιαία έκθεση για τις αιτήσεις λήψης επιδόματος ανεργίας έδειξε υποχώρηση του αριθμού σε νέο χαμηλό για την περίοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή υποβλήθηκαν 267.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν έναν αριθμό της τάξεως των 260.000 αιτήσεων.