EKT: Φρένο στις πολιτικές που αυξάνουν τον πληθωρισμό
shutterstock
shutterstock

EKT: Φρένο στις πολιτικές που αυξάνουν τον πληθωρισμό

Δημόσιο χρέος, αυξημένες οικονομικές ευπάθειες και μετά πάλι πληθωρισμός και επιτόκια. Αυτά είναι τα  φλέγοντα θέματα για τα οποία μίλησαν 13 από τους 25 τραπεζίτες του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 29 Σεπτεμβρίου σε εκδηλώσεις από το Άμστερνταμ έως το Βίλνιους.


Το μακροπρόθεσμο χρέος ορισμένων χωρών της ευρωζώνης δεν είναι βιώσιμο

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ,  παρουσιάστηκε ανήσυχος τονίζοντας ότι «το μακροπρόθεσμο χρέος άνω του ενός τρίτου των χωρών της ζώνης του ευρώ απειλείται σοβαρά». 
«Οι προσπάθειες των χωρών της ΕΕ να εντοπίσουν τρόπους περιορισμού των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών είναι κατανοητές», είπε ο Ρεν, «αλλά η αδιάκριτη αύξηση των δαπανών δεν θα βοηθούσε και δεν θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού».

Η επιβεβαίωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου, φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στο πλαίσιο της αγοράς των τελευταίων ημερών κατά το οποίο η βρετανική κυβέρνηση έχει επικριθεί ευρέως για το μέγιστο ελιγμό της στη μείωση των επιτοκίων, που οδήγησε σε αποσταθεροποίηση τους  τίτλους  του βρετανικού κράτους και τη λίρα, στην οποία αναγκάστηκε να παρέμβει η Τράπεζα της Αγγλίας ενεργοποιώντας εκ νέου ένα σχέδιο Qe. Οι ειδικοί τόνισαν ότι αυτό που συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για την Ιταλία και το δημοσιονομικό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησής της από το οποίο αναμένουν ελιγμούς όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Σε όσους φοβούνται την ποσοτική σύσφιξη αυτή τη στιγμή, ο διοικητής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας, Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος, απάντησε σε ομιλία του στο Μπιλμπάο λέγοντας ότι «θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά». «Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε ο ντε Κος, «σε μια εποχή που όλες οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό». 


Οι δημοσιονομικές πολιτικές των χωρών δεν πρέπει να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό

Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Φρανκφούρτης, Λουίς ντε Γκίντος, επισήμανε ότι  οι δημοσιονομικές πολιτικές δεν πρέπει να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, μιλώντας  σε συνέδριο της Τράπεζας της Λιθουανίας . «Τα μέτρα που λαμβάνονται σε αυτή τη φάση και μετά τις απότομες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας» πρέπει να είναι προσωρινά και να απευθύνονται στις πιο ευάλωτες οικογένειες και επιχειρήσεις, που πλήττονται περισσότερο από τον υψηλό πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Για εβδομάδες, η ΕΚΤ καλεί τις κυβερνήσεις να αποφύγουν μέτρα που συμβάλλουν στην ώθηση υψηλού πληθωρισμού, επειδή αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει το ίδιο το νομισματικό ίδρυμα να κινηθεί ακόμη πιο περιοριστικά από όσο χρειάζεται, ενώ αυξάνει τα επιτόκια για να αλλάξει πορεία το υψηλό κόστος ζωής. 

Τα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, πρέπει να είναι διαφορετικά από αυτά που ήταν στο αποκορύφωμα της πανδημίας, όταν η ευρωπαϊκή οικονομία προερχόταν από μια μακρά περίοδο πολύ χαμηλού πληθωρισμού. Ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, παρά τη συνολική ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα, έχουν συσσωρεύσει χρηματοοικονομικές ευπάθειες τα τελευταία χρόνια, ιδίως συνδεδεμένες με τις τιμές των ακινήτων και το αυξανόμενο χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Σε ορισμένες χώρες, συνέχισε, μια περαιτέρω στοχευμένη αυστηροποίηση των μακροπροληπτικών πολιτικών, όπως η ενίσχυση των κεφαλαιακών μαξιλαριών, θα ήταν χρήσιμη, διότι δεδομένης της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, ορισμένες χώρες θα έκαναν καλά να αυξήσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα πριν από πιστωτικούς κινδύνους αρχίζουν να εμφανίζονται.


Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια κατά  0,75% τον Οκτώβριο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να επιλέξει μια «μεγάλη» αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Martins Kazaks, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι επόμενες αυξήσεις είναι πιθανό να είναι χαμηλότερες. Οι ομόλογοί του από τη Βαλτική, Gediminas Simkus και Madis Muller, ανέφεραν επίσης ότι θα υποστήριζαν σημαντικές κινήσεις, ενώ ο Πορτογάλος Mario Centeno ζήτησε μια «μετρημένη και ισορροπημένη» προσέγγιση.

Μιλώντας για το θέμα των αυξήσεων επιτοκίων, σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Ισπανού κυβερνήτη De Cos, ο οποίος είπε ότι τα μοντέλα προτείνουν ένα σημαντικά χαμηλότερο τερματικό επιτόκιο από αυτό που αναμένουν τώρα οι αγορές. «Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, το ποσοστό τερματικού κυμαίνεται μεταξύ 2,25% και 2,50%», κατέληξε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου.