Εβδομάδα - φωτιά για τις αγορές

Εβδομάδα - φωτιά για τις αγορές

Γεμάτο το ημερολόγιο της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε. Καταρχήν, στις ΗΠΑ μεταξύ άλλων αναμένουμε την ανακοίνωση των στοιχείων του Ιουνίου για τις τιμές των κατοικιών, τη βιομηχανία και τα στοιχεία μισθοδοσίας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία καθώς συνδεόνται με τις πληθωριστικές πιέσεις και τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας έχουν αυξημένη βαρύτητα.

Για παράδειγμα, μια ισχυρότερη από τις προσδοκίες έκθεση μισθοδοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες για μια ακόμα μεταφορά της ημερομηνίας αύξησης επιτοκίων από τη FED.

Την Τετάρτη όμως εισέρχονται στο βασικό στάδιο και οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία επί της αρχής της G7 όσον αφορά τον ελάχιστο εταιρικό φόρο των πολυεθνικών ομίλων.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινούν οι συνομιλίες στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης -ΟΟΣΑ- με στόχο την τελική διαμόρφωση των όρων της συμφωνίας και τη συναίνεση μεταξύ 139 χωρών, προκειμένου στις 9 Ιουλίου κατά την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία, να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να υιοθετηθεί.

Αυτή την εβδομάδα όμως συνεδριάζουν και οι υπουργοί των 23 χωρών του OPEC+ .

Την Πέμπτη τα μέλη του καρτέλ θα κληθούν να αποφασίσουν την στρατηγική τους για τους επόμενους μήνες, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας –ΙΕΑ- να καλεί τις χώρες τον OPEC να καλύψουν το κενό στην προσφορά.

Παρά το γεγονός, σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg, ότι η Ρωσία εξετάζει να προτείνει μια γενναία αύξηση της προσφοράς, εντούτοις πολλά μέλη πιστεύουν ότι θα ήταν λάθος να ανοίξουν τις στρόφιγγες τώρα που το Ιράν βρίσκεται σε διπλωματικές συζητήσεις με πιθανή κατάληξη τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών του.

Έτσι το πιο πιθανό είναι να αυξηθεί η παραγωγή κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο και μετά. Μια τέτοια αύξηση όμως αντιπροσωπεύει ακριβώς το 1/4 του ελλείμματος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αν επαληθευτούν οι προ δεκαπενθημέρου εκτιμήσεις της στήλης περί εμμονής του OPEC για «μετριοπαθή» αύξηση της παραγωγής, προκειμένου να καλύπτει ένα μέρος μόνο της ζήτησης και να συντηρήσει ψηλά τις τιμές, τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τιμές πετρελαίου πολύ πιο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που θα συμπαρασύρει και τις τιμές του φυσικού αερίου.

Τι σημαίνουν όμως αυξημένες τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Ότι οι χρηματιστηριακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας κυριολεκτικά θα πάρουν φωτιά.

Ξεκινώντας από τα του οίκου μας, στην Ευρώπη η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις προέρχεται κατά 40% από μονάδες ορυκτών καυσίμων, δηλαδή λιγνίτη, άνθρακα και φυσικό αέριο. Οι ΑΠΕ έχουν ακόμα χαμηλό μερίδιο της τάξης του 35%, ενώ δεδομένης της απουσίας συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας δεν είναι διαθέσιμες όλο το 24ωρο.

Επομένως, οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στις μεταβολές των τιμών του Brent και του φυσικού αερίου, ειδικά σε περιόδους άπνοιας και εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών σαν αυτή που διανύουμε.

Αν προσθέσει κανείς την αύξηση της ζήτησης λόγω της επανεκκίνησης πολλών οικονομιών και των αυξημένων θερμοκρασιών, αλλά και την αύξηση των τιμών στο σύστημα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, τότε έχει όλες τις συνισταμένες μιας πραγματικής καταιγίδας στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ήδη βρισκόμαστε σε επίπεδα τιμών που κυμαίνονται από 86 μέχρι και 109 ευρώ ανά ΜWh- και είναι υψηλότερες έως και 60% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν. Όπως είναι κατανοητό, δύσκολα η κουβέντα του πληθωρισμού θα λήξει τους επόμενους μήνες.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.