Δίχως τέλος η αναταραχή στα ομόλογα
Shutterstock
Shutterstock

Δίχως τέλος η αναταραχή στα ομόλογα

Δίχως τέλος δείχνει η αναταραχή στην αγορά ομολόγων, εντείνοντας το «άλγος» στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που προτίμησαν το σταθερό εισόδημα φέτος καθώς πόνταραν στο τέλος του κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων των κεντρικών τραπεζών.

Η απόδοση στο 10ετες ομόλογο αναφοράς των ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο 5% την περασμένη Πέμπτη, επίπεδο που είχε να επισκεφθεί από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Θα είναι η κορυφή της ανόδου από το 3,5% στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς; Στα ομόλογα, άνοδος της απόδοσης ισοδυναμεί με πτώση της τιμής του χρεογράφου.

Το ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων συνεχίστηκε αυτήν την εβδομάδα μετά από μια πρόσκαιρη παύση που είδε τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή λιμάνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ.

Το 2023 είχε βαπτιστεί «η χρονιά των ομολόγων» από τους αναλυτές της Wall Street με βάση τις εκτιμήσεις τους ότι η Federal Reserve και οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη θα τερμάτιζαν τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης.

Την Πέμπτη η απόδοση του 10ετους treasury των ΗΠΑ ξεπέρασε το 5% για πρώτη φορά από το 2007 στις οθόνες των τερματικών του Reuters και του Bloomberg, επιστρέφοντας σε υψηλό 16ετίας.

Σύμφωνα με έρευνα θεσμικών διαχειριστών της BofA που ολοκληρώθηκε νωρίτερα τον Οκτώβριο, τα ομόλογα φέτος ήταν με διαφορά η προτιμητέα κατηγορία στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια σε σύγκριση με την κατανομή τους ιστορικά.

Τα στοιχεία από την αγορά παραγώγων που συλλέγει το αμερικανικό CFTC (Commodity Futures Trading Commission) δείχνουν ότι οι asset managers είχαν ρεκόρ θέσεις αγοραστή στα futures 10ετών ομολόγων τον Σεπτέμβριο, όπως και στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης 30ετών ομολόγων τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την JPMorgan Asset Management, για πολλούς διαχειριστές η φετινή χρονιά θα πονέσει και το 2023 μάλλον θα είναι άλλη μια χρονιά αρνητικών επιδόσεων για τα ομολογιακά funds.

Oι επιδόσεις των ομολογιακών funds φέτος δεν είναι το ίδιο άσχημη όσο η περυσινή, αλλά οι προσδοκίες ότι το 2023 θα ήταν η χρονιά των ομολόγων δεν θα ευοδωθούν όπως δείχνουν τα πράγματα. Ο παγκόσμιος δείκτης ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας του Bloomberg είναι κάτω 3,6% φέτος μετά από απώλειες 16,3% πέρυσι. 

Οι επενδυτές περίμεναν μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας φέτος και στις δύο όχθες του Ατλαντικού μετά την αύξηση των επιτοκίων της Fed από το 0% το 2022 στο εύρος του 5,25%-5,5% σήμερα, τον ταχύτερο κύκλο νομισματικής σύσφιξης εδώ και πολλά χρόνια.

Η επενδυτική τακτική, το playbook που συστήνεται στις περιπτώσεις αυτές, ήταν γνωστό ευρέως: αγοράζεις διάρκεια στα ομόλογα στην τελευταία αύξηση επιτοκίων, σύμφωνα με τους διαχειριστές της UBS. Ωστόσο, η τακτική αυτή τα βρίσκει σκούρα προς το παρόν.

Το αφήγημα της Fed, υψηλά επιτόκια για μακρύτερο διάστημα, και η δυναμική στα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία από την αγορά εργασίας, τις λιανικές πωλήσεις και από το μέτωπο του πληθωρισμού το τελευταίο δεκαήμερο δείχνει ότι η οικονομία εξακολουθεί να σιγοβράζει. Δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια ύφεσης και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο μικραίνουν.

Ταυτόχρονα υπάρχουν οι ανησυχίες για τη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ που προσεγγίζει τα $2 τρισ. και προκάλεσε την υποβάθμισή τους από τον οίκο Fitch τον Aύγουστο. Η μεγάλη τρύπα στον προϋπολογισμό σημαίνει και υψηλό δανεισμό που πιέζει ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων.

Για τους διαχειριστές που προτίμησαν την έκθεση σε ομόλογα φέτος, το αντεπιχείρημα είναι ότι ο πόνος είναι παροδικός. Έχουν τοποθετηθεί μακροπρόθεσμα και εστιάζουν στα καλά κουπόνια, στους τόκους που θα εισπράττουν για μεγάλο διάστημα και όχι στις διακυμάνσεις των τιμών.  Μπορεί να «πονάει» σήμερα, αλλά το καλό είναι ότι θα έχουν εισόδημα την επόμενη δεκαετία.