Δεν ξεμπερδεύουμε εύκολα από τον πληθωρισμό
Shutterstock
Shutterstock

Δεν ξεμπερδεύουμε εύκολα από τον πληθωρισμό

Αν κάτι καταλάβαμε χθες για τη Wall μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού για τον μήνα του Ιανουαρίου, ήταν ότι δεν «θέλει» να διορθώσει θεαματικά. Από την άλλη, δεν διαθέτει τα καύσιμα για να σπάσει ανοδικά την αντίσταση των 4.220 μονάδων, τουλάχιστον επί του παρόντος. 

Εκ των πραγμάτων λοιπόν το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα παλινδρομεί στα τρέχοντα επίπεδα, με μια βάση πέριξ των 3.780 μονάδων και μια οροφή πέριξ των 4.220 μονάδων. Και βλέπουμε...

Η αναποφασιστικότητα των επενδυτών για το πώς να εκλάβουν τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν χθες ήταν χαρακτηριστική. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς εκτινάχτηκε στο 3,7990% και αργότερα αποκλιμακώθηκε ελαφρώς προς το 3,7570, το πετρέλαιο έκανε βουτιά 2,5% για να «μαζέψει» εν συνεχεία το ήμισυ των απωλειών, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε όπως και ο χρυσός, αν και στη συνέχεια η αρχική εκτίναξη ροκανίστηκε σχεδόν εντελώς.

Δεν θα ήταν υπερβολικός κανείς αν υποστήριζε ότι οι επενδυτές χθες κάθε μισή σχεδόν ώρα άλλαζαν διάθεση απέναντι στα ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων στοιχεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ, με το επενδυτικό συναίσθημα να εναλλάσσεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Η μητέρα των αγορών κινήθηκε με συνεχείς εναλλαγές προσήμου, αναζητώντας κατεύθυνση για να αποφασίσει εν τέλει να «καταπιεί» τα στοιχεία, ελπίζοντας για καλύτερες ημέρες και διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις της JP Morgan, η οποία προέβλεψε πριν την ανακοίνωση ότι μια μέτρηση στο 6,4% θα πυροδοτούσε πτώση του S&P 500 κατά 1,5%.

Τι μας είπαν όμως τα χθεσινά στοιχεία για την πρόοδο των ΗΠΑ όσον αφορά τον έλεγχο του πληθωρισμού; Με λίγα λόγια, θα είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια ο δρόμος. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός για τον μήνα του Ιανουαρίου μετρήθηκε στο 6,4% σε ετήσια βάση, οριακά βελτιωμένος από τη μέτρηση του Δεκεμβρίου- 6,5%- ενώ οι αναλυτές περίμεναν να υποχωρήσει στο 6,2%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ρυθμό 0,5%, ήτοι όσο προέβλεπαν και οι εκτιμήσεις, επιταχύνοντας όμως από το 0,1% του Δεκεμβρίου.

Το δομικό μέρος του δείκτη - άνευ τροφίμων και ενέργειας - κινήθηκε επίσης με υψηλότερο των εκτιμήσεων ρυθμό, στο 5,6% έναντι του 5,5% που προσδοκούσε η αγορά. Τουλάχιστον σε σχέση με τον Δεκέμβριο επιβράδυνε οριακά- η μέτρηση του Δεκεμβρίου ήταν στο 5,7%- ενώ σε επίπεδο μηνιαίας μεταβολής, οι τιμές του δομικού δείκτη αυξήθηκαν κατά 0,4%, όσο εκτιμούσαν οι αναλυτές και στο ίδιο ακριβώς επίπεδο της μέτρησης του περασμένου μήνα.

Πού οφείλεται όμως η επιμονή του πληθωρισμού; 

  • Σχεδόν το ήμισυ της μηνιαίας αύξησης -0,5%- οφείλεται στο αυξανόμενο κόστος στέγασης σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
  • Στο κόστος των τροφίμων, της βενζίνης και του φυσικού αερίου που αυξήθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Δυστυχώς, ο αποπληθωρισμός των τιμών των αγαθών που οδήγησε στην επιβράδυνση του συνολικού πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι έχει αρχίσει να χάνει τη δυναμική του.
  • Στην ισχυρή αγορά εργασίας, η οποία εξακολουθεί να δημιουργεί ανοδικούς κινδύνους, μέσω των αυξήσεων στους μισθούς και στις τιμές των υπηρεσιών.

Αν κάτι άλλωστε συνειδητοποίησαμε χθες ήταν ότι ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών τελικά είναι πολύ πιο δύσκολο να περιοριστεί σε σύγκριση με τον πληθωρισμό για τα αγαθά, ο οποίος υποχώρησε ταχύτερα.

  • Στους παράγοντες που συνδέονται με την πανδημία, όπως η συσσώρευση αποταμίευσεων από τα νοικοκυριά και οι αδυναμίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι παράγοντες αυτοί συντηρούν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές για τον απλούστατο λόγο ότι οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα σε αυτό ακριβώς το περιβάλλον να αυξήσουν τις τιμές. 

Συνδυάζοντας τώρα τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό με εκείνα από την αγορά εργασίας και την ανθεκτικότητα των καταναλωτικών δαπανών, κατανοούμε ότι η αποθέρμανση της οικονομίας δεν έχει φτάσει στο μαγικό σημείο που θα μας οδηγήσει στην αποθέρμανση των πληθωριστικών πιέσεων.

Πώς μεταφράζεται η παραπάνω παραδοχή; Ότι η Fed δεν μπορεί να εγκαταλείψει την τρέχουσα νομισματική της πολιτική. 

Οι πιθανότητες λοιπόν να δούμε σύντομα μια αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν μηδενιστεί, με τις εκτιμήσεις πολλών αξιωματούχων της ομοσπονδιακής τράπεζα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων να οδεύουν προς επιβεβαίωση.

Αύξηση του τερματικού επιτοκίου άλλωστε εκτιμούν πλέον όπως εξηγήσαμε χθες (Αγορές και δολάριο «καρφωμένα» στον πληθωρισμό των ΗΠΑ)

και πολλοί αναλυτές, με τους περισσότερους να μην αποκλείουν η Fed να προβεί σε παραπάνω από δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος. 

Η Μισέλ Μπόουμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed τα είπε όλα χθες μέσα σε μια παράγραφο: «Η συνεχιζόμενη στενότητα στην αγορά εργασίας ασκεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, ακόμη και αν ορισμένες συνιστώσες του πληθωρισμού μετριάζονται λόγω της βελτίωσης των παραγόντων από την πλευρά της προσφοράς. Όσο περισσότερο διαρκεί ο υψηλός πληθωρισμός, τόσο πιο πιθανό είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να περιμένουν υψηλότερο πληθωρισμό μακροπρόθεσμα…Εάν αυτό συμβεί, το έργο της FOMC για τη μείωση του πληθωρισμού θα είναι ακόμη πιο δύσκολο».

Αυτό που θέλει να εκφράσει «κομψά» η Μπόουμαν είναι ότι η παραμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα συντηρεί υψηλά τις προσδοκίες για υψηλό πληθωρισμό και στο μέλλον, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα αυτοτροφοδοτούμενο σπιράλ από ανεξέλεγκτες πληθωριστικές προσδοκίες, που θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.