Οι αμερικανικοί περιορισμοί στην πώληση προηγμένης τεχνολογίας ημιαγωγών, ιδίως εκείνων που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη, έχουν τεθεί σε εφαρμογή εδώ και αρκετά χρόνια, με αρχικό στόχο την ανάσχεση της στρατιωτικής προόδου της Κίνας και την προστασία της κυριαρχίας των ΗΠΑ στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia Γιένσεν Χουάνγκ μιλά για αποτυχία στη πολιτική των αμερικανικών ελέγχων εξαγωγών ημιαγωγών στην Κίνα, καθώς εν τέλει προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στις αμερικανικές επιχειρήσεις παρά στην Κίνα.
Όπως αναλύει στο CNBC, ο Ντίλαν Μπάτς, ενώ οι στόχοι της περικοπής της πρόσβασης του κινεζικού στρατού στην προηγμένη αμερικανική τεχνολογία και της διατήρησης της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ στην Τεχνητή Νοημοσύνη φαίνεται να έχουν κάποια επιτυχία στα χαρτιά, τα κενά και τα υπάρχοντα αποθέματα ημιαγωγών στην Κίνα έχουν περιπλέξει αυτούς τους στόχους, δήλωσε ο Ρέι Γουάνγκ, ανεξάρτητος αναλυτής τεχνολογίας και τσιπ με έμφαση στον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας.
Αντίθετα αποτελέσματα
«Οι επιπτώσεις των ελέγχων είναι διττές. Έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της δυνατότητας πρόσβασης των αμερικανικών εταιρειών στην αγορά της Κίνας και, με τη σειρά τους, έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες της εγχώριας βιομηχανίας να επιδιώξει μεγαλύτερη καινοτομία", δήλωσε ο Πολ Τριόλο, εταίρος και ανώτερος αντιπρόεδρος για την Κίνα στην DGA Group.
«Δημιουργείς ανταγωνιστές για τις κορυφαίες εταιρείες σου την ίδια στιγμή που τις αποκόπτεις από μια τεράστια αγορά στην Κίνα», πρόσθεσε.
Στις 15 Απριλίου, η Nvidia γνωστοποίησε ότι οι νέοι έλεγχοι, οι οποίοι περιόριζαν τις πωλήσεις των μονάδων επεξεργασίας γραφικών H20 στην Κίνα, οδήγησαν σε επιβάρυνση των εσόδων της κατά 5,5 δισ. δολάρια.
Οι αμερικανικοί έλεγχοι των εξαγωγών έχουν κοστίσει στην NVIDIA τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, και αυτά είναι έσοδα που η εταιρεία πρέπει να είναι σε θέση να κερδίσει για να επενδύσει σε μελλοντικές γενιές καινοτομίας.
Οι ηγέτες της Nvidia και άλλων αμερικανικών κατασκευαστών τσιπ πιέζουν εδώ και καιρό κατά των ελέγχων στα τσιπ, καθώς ανησυχούν ότι θα χάσουν επικερδείς επιχειρηματικές συμφωνίες. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι ειδικοί σε θέματα τσιπ που λένε ότι οι περιορισμοί δημιουργούν περισσότερο κακό παρά καλό για τις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί αναμένεται να ευνοήσουν τη ζήτηση και την ανάπτυξη τοπικών εναλλακτικών λύσεων της Nvidia, όπως η Huawei, η οποία εργάζεται πάνω στα δικά της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Έρχονται επίσης στο πλαίσιο της κινητοποίησης δισεκατομμυρίων από το Πεκίνο στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την αυτάρκεια των τσιπ.
«Το συμπέρασμα είναι ότι οι έλεγχοι έχουν δώσει κίνητρο στην Κίνα να γίνει αυτάρκης σε αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού με τρόπο που ποτέ δεν θα είχε σκεφτεί πριν», επισημαίνει ο Πολ Τρίλιο της DGA .
Τα κινεζικά επιτεύγματα που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως το μοντέλο R1 της DeepSeek και οι ειδήσεις για την πρόοδο των τσιπ της Huawei, έχουν οδηγήσει τους παρατηρητές να αμφισβητήσουν την αποτελεσματικότητα των ελέγχων στα τσιπ.
Ενώ οι πιο ολοκληρωμένοι έλεγχοι εξαγωγών της Ουάσινγκτον ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, οι περιορισμοί στη Huawei και την SMIC, τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ της Κίνας, χρονολογούνται από την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.
«Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση έχει σίγουρα δίκιο να εμποδίζει τις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν προηγμένη τεχνολογία AI στον κινεζικό στρατό, το να αποκόψει τις αμερικανικές εταιρείες από ολόκληρη την εμπορική κινεζική αγορά είναι μια θεραπεία χειρότερη από την ασθένεια», δήλωσε ο Στίβεν Έζελ του ITIF στο CNBC.