Βουτιά σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και μέταλλα - Ράλι στα χρηματιστήρια

Βουτιά σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και μέταλλα - Ράλι στα χρηματιστήρια

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι ευρωαγορές με τις εξελίξεις στην Ουκρανία να παραμένουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ανοδικά κινούνται οι δείκτες και στη Wall Street. Την ίδια στιγμή έντονη πτώση καταγράφουν οι τιμές στο αέριο και στο πετρέλαιο, με το brent να σημειώνει βουτιά 12% και το αέριο 30%. Σημαντική πτώση σημειώνεται και στα μέταλλα, με τον χρυσό να υποχωρεί 2,64% στα 1.989 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι στο -3,61% στα 25,2 δολάρια, ο χαλκός στο -3,08%, και το παλλάδιο στο -0,02%. Πτώση 11,67% καταγράφεται και στην τιμή του αλουμινίου. 

Η τιμή του χρυσού είχε σκαρφαλώσει στα 2.069 δολάρια στην προηγούμενη συνεδρίαση, μια ανάσα μακριά από το ρεκόρ των 2.072 δολαρίων που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2020. Εκτός από την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η οποία δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τον χρυσό, «φαίνεται ότι δεν υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών δυνάμεων», δήλωσε η Μάργκαρετ Γιάνγκ της DailyFX. «Οι γεωπολιτικοί καταλύτες είναι οι κύριοι μοχλοί πίσω από τον χρυσό και μόλις ο πολιτικός ουρανός είναι καθαρός, προβλέπω ότι οι τιμές του χρυσού θα πέσουν γρήγορα πίσω στα επίπεδα των 1.800 δολαρίων» συμπληρώνει η ίδια.

Βουτιά για αέριο και πετρέλαιο

Τo brent σημειώνει πτώση 12% στα 111,7 δολάρια και το αμερικανικό αργό χάνει 11,2% στα 109,78 δολάρια. Παράλληλα, το φυσικό αέριο σημειώνει «βουτιά» 30,3% στα 149 ευρώ.  Η Ρωσία προμηθεύει το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, το 17% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου και έως και το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη έως το 2021, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Goldman Sachs. «Θεωρητικά, οι ροές πετρελαίου θα μπορούσαν να αναδιαταχθούν για να μετριαστεί η μικρή προσφορά προς στη Δύση, αλλά πρακτικά μπορεί να μην λειτουργήσει» αναφέρει ο  επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs, Τζαν Χάτζιους.

«Εάν οι δυτικές χώρες αγοράζουν λιγότερο ρωσικό πετρέλαιο, η Κίνα και η Ινδία θα μπορούσαν να αγοράσουν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και αντίστοιχα λιγότερο πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία και άλλες περιοχές, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να ρέει στη Δύση», καταλήγει.

Ράλι στα Χρηματιστήρια

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 4,22% στις 822,97 μονάδες, ακολουθώντας την ισχυρή ανοδική αντίδραση των ευρωαγορών με τον DAX να σημειώνει ράλι σχεδόν 8%. Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στις 33.353 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 2,21%, ο S&P 500 κερδίζει 2,52% στις 4.275 μονάδες και ο Nasdaq βρίσκεται στο +3,07% στις 13.187 μονάδες.

Παράλληλα, ισχυρή ανοδική αντίδραση κατέγραψαν οι ευρωαγορές. Ο DAX έκλεισε τις συναλλαγές με κέρδη 7,92% στις 13.847 μονάδες, ο FTSE έκλεισε στο +2,79% στις 7.158 μονάδες, ο CAC σημείωσε άνοδο 7,13% στις 6.387 μονάδες, ο Stoxx 600 κέρδισε +4,18% στις 432,37 μονάδες και ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 6,95% στις 23.889 μονάδες.  Οι επενδυτές στην Ευρώπη αναμένουν επίσης την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη και για την στάση της απέναντι στις νέες προκλήσεις που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Δημοσίευμα της Jerusalem Post έδωσε ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία για τις προοπτικές επίλυσης της ουκρανικής κρίσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μόσχα έχει παρουσιάσει στην ουκρανική κυβέρνηση την «τελική» της πρόταση για τον τερματισμό της κρίσης και περιμένει την απάντηση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές μετά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.