Β. Κουτεντάκης (Πειραιώς): Οι τράπεζες διατηρούν το πλεονέκτημα των συμβουλευτικών υπηρεσιών
Eurokinissi / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Eurokinissi / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Β. Κουτεντάκης (Πειραιώς): Οι τράπεζες διατηρούν το πλεονέκτημα των συμβουλευτικών υπηρεσιών

Όλο και περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες παρέχουν οι τράπεζες στους πελάτες τους επεκτείνοντας συνεχώς το ρόλο τους, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν το πλεονέκτημα έναντι των fintech να μπορούν να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, επισήμανε ο Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Retail Banking της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο Delphi Forum.

Πέρα από τη χορήγηση δανείων, προσφέρουν όλο και περισσότερες σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες και λειτουργούν συμβουλευτικά, είπε και έδωσε ως παράδειγμα τα δάνεια για ΜμΕ ή πολύ μικρές επιχειρήσεις: «Ο επιχειρηματίας γνωρίζει τη δουλειά του, αλλά δεν ξέρει για παράδειγμα αν υπάρχει και πως μπορεί να πάρει ένα πολύ φθηνό δάνειο και για ποιο λόγο. Τον συμφέρει και πως μπορεί να πάρει επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ;»

Ο κ. Κουτεντάκης σημείωσε ότι ο ρόλος των τραπεζών είναι διπλός: στο κομμάτι των συναλλαγών και στο συμβουλευτικό κομμάτι. Πρόκειται για τομείς όπου και οι ανάγκες των καταναλωτών είναι διαφορετικές και ο ανταγωνισμός είναι έντονος τόσο από τράπεζες, όπως και από fintechs.

Στο σκέλος των συναλλαγών, οι συνήθειες των καταναλωτών αλλάζουν με πολύ γοργό ρυθμό, με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου να βρίσκεται στο επίκεντρο, και με την πρόκληση να εντοπίζεται στην ανάγκη οι συναλλαγές να γίνονται  με ασφάλεια, γρήγορα και φθηνά, είπε. «Έχουμε προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε πιο μπροστά από τους νέους παίκτες της αγοράς που είναι ανταγωνιστές μας», είπε ο κ. Κουντεντάκης.

Οι πελάτες ζητούν συμβουλευτικές υπηρεσίες και οι τράπεζες έχουν αναπτύξει εργαλεία και τεχνογνωσία για τους υποστηρίξουν σε όλο το φάσμα των αναγκών τους, κατέληξε ο κ. Κουτεντάκης, φέρνοντας ως πρόσθετο παράδειγμα τομέα που είναι αναγκαίες οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, τις τραπεζοασφάλειες.

Ερνέστος Παναγιώτου: Η Εθνική Τράπεζα εδώ και 4 χρόνια σε μετασχηματισμό

Στην ανάγκη συνεχούς μετασχηματισμού του εμπορικού και λειτουργικού μοντέλου των τραπεζών, με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς τους, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του Delphi EconomicForum, ο Ερνέστος Παναγιώτου, Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής & Διεθνών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας, εκτιμώντας παράλληλα ότι η θετική πορεία των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί, δεδομένης της ισχυρής αναδιάρθρωσης και του μετασχηματισμού του κλάδου τα τελευταία χρόνια.

Η Εθνική Τράπεζα, τόνισε ο κ. Παναγιώτου, κατανοώντας την ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες, βρίσκεται σε μετασχηματισμό για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Έχει ήδη ολοκληρώσει μία πρώτη φάση αντιμετώπισης προκλήσεων του παρελθόντος και έχει θέσει γερά θεμέλια για να παραμείνει ανταγωνιστική στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, ενώ πλέον βρίσκεται σε μια δεύτερη φάση μετασχηματισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη, στην ενίσχυση της εμπειρίας των πελατών και στις στρατηγικές συνεργασίες.

Αναφορικά με το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται από την εμφάνιση νέων μορφών τραπεζών και την είσοδο disruptors στον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Παναγιώτου σημείωσε πως οι ήδη εδραιωμένες τράπεζες έχουν συνήθως πιο διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια και πιο ισχυρούς ισολογισμούς, δεδομένης της στενής παρακολούθησης των εποπτικών αρχών τους, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη.

Ο ίδιος πρόσθεσε, πως δεδομένης της μακρόχρονης ιστορίας πολλών τραπεζών, εξακολουθούν να απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης σε σύγκριση με νεοτράπεζες και άλλους disruptors, ιδιαίτερα σε περιόδους αβεβαιότητας. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη δεν αρκεί, και για αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη μετασχηματισμού.

Τέλος, ο κ. Παναγιώτου υπογράμμισε τη μεγάλη αξία που προσδίδει στην Εθνική Τράπεζα ο μετασχηματισμός, ως εργαλείο για την υιοθέτηση αλλαγών σύμφωνα με τις παγκόσμιες τάσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αλλά και για την αντιμετώπιση μη αναμενόμενων εξελίξεων και των επιπτώσεων τους - όπως όταν ξέσπασε η πανδημία αλλά και στα πρόσφατα γεγονότα με την πτώση τραπεζών σε άλλες αγορές.