Αξίζει η επένδυση σε ελληνικές μετοχές;
Χρηματιστήριο Αθηνών

Αξίζει η επένδυση σε ελληνικές μετοχές;

Ακόμα μια εβδομάδα ξεκίνησε με θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με την πρώτη συνεδρίαση να καταγράφει κέρδη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη +1,32% ευθυγραμμίζοντας την κίνησή της με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. 

Στη διάρκεια της ημέρας νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανακηρύχθηκε ο Ρίσι Σούνακ άνθρωπος των αγορών ( πρώην Goldman Sachs), με την ελπίδα να καταφέρει να ισορροπήσει την μεγάλη  αυτή χώρα μετά τις πολύχρονες παλινωδίες.

Στην Ευρώπη αναμένουμε την Πέμπτη την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα παρεμβατικά επιτόκια και κυρίως για το τι θα πεί η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξή της.  

Όσον αφορά στην Ελλάδα, δεν εξέπληξε ο Οίκος S&P την Παρασκευή που άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας δεδομένου ότι ήδη μας κατατάσσει ένα σκαλί κάτω από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. 

Σε αυτή τη φάση και ξεκινώντας από το άρθρο μας της 27ης Σεπτεμβρίου όπου εντοπίστηκαν σημαντικές στηρίξεις  στο Ελληνικό χρηματιστήριο και δεδομένης της ανοδικής κίνησης έκτοτε, γεννάται το ερώτημα αν  συνεχίζει να αξίζει η επένδυση στις ελληνικές μετοχές. 

Η κινητικότητα που έχει διαφανεί στις τραπεζικές και ενεργειακές μετοχές που ώθησαν τους δείκτες υψηλότερα φαίνεται να επιβεβαιώνει τη φετινή θετική αυτονόμηση από τις διεθνείς αγορές συνυπολογίζοντας και πλείστες όσες εκθέσεις ξένων τραπεζών  που επισημαίνουν τις ελκυστικές αποτιμήσεις -ακόμα και τώρα- των ελληνικών μετοχών.

Τελευταία εξ αυτών η βρετανική HSBC που προτρέπει να δώσουμε βάση στο ελληνικό ισχυρό story διατηρώντας τη σύσταση overweight για τις μετοχές. Η ανάπτυξη είναι ισχυρή και οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, σημειώνει παρά τη διεύρυνση των spreads σε αυτή τη φάση. 

Ωστόσο, τα εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας φαίνονται όλο και πιο ισχυρά, με το ελληνικό ΑΕΠ να πραγματοποιεί ισχυρό ριμπάουντ, τονίζοντας την ισχυρή επίδραση των τουριστικών μεγεθών αλλά και τη στήριξη από το ταμείο Ανάκαμψης που θα οδηγήσει σε αύξηση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων. 

Μεγάλα αγκάθια για την αβεβαιότητα που κυριαρχεί παραμένει ο πληθωρισμός, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις στον επόμενο χρόνο με τις προγραμματισμένες εκλογές, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει αυτή την ώρα χαμηλός.

Επιστρέφοντας στην αγορά μας και στο ερώτημα αν αξίζει να επενδύσει κανείς στους ελληνικούς τίτλους, θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε την διαγραμματική εικόνα των μεγάλων δεικτών.

Είναι γνωστό σε όλους, ότι οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις είναι πολλές, ειδικότερα σε περιόδους ισχυρών αναταράξεων όπως η εποχή που διανύουμε  και απαιτείται πειθαρχία και επιλεκτικές τοποθετήσεις σε εταιρείες που έχουν καλά θεμελιώδη, ικανή διοίκηση και story να αφηγηθούν στους επενδυτές. 

Όμως σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο η μεγάλη εικόνα σχηματίζεται διαφορετική καθώς η ελληνική αγορά παραμένει πολύ χαμηλά σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης /ΑΕΠ, έχοντας ανοδικά περιθώρια που οι μεγάλες ανησυχίες της εποχής δεν αφήνουν να διακρίνουμε εύκολα.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ – ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 


Η  δημιουργία διπλού πυθμένα, που επισημαίνεται στο γράφημα οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε μια ανοδική κίνηση που διέσπασε διαδοχικά τις αντιστάσεις  τις 830-846-854 μονάδες, προσεγγίζοντας τον απλό κινητό των200 ημερών ( 870 μονάδες) και την αντίσταση των 880 μονάδων. Από τα επίπεδα αυτά, θα μπορούσε να εξελιχθεί μια διόρθωση προς την ζώνη των 846-854 μονάδων, παρά το γεγονός ότι ο ταλαντωτής RSI 14 στις 68 μονάδες προδιαθέτει για περιθώρια συνέχισης της κίνησης.

Πάντως υπέρβαση των 880 μονάδων θα απαιτήσει αύξηση του όγκου συναλλαγών με τις 900 μονάδες να συνιστούν σημείο κλειδί για τη συνέχεια, κυρίως επειδή θα ενεργοποιηθεί ο διπλός πυθμένας, απελευθερώνοντας ισχυρότερες αγοραστικές δυνάμεις.


ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ- ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Ο τραπεζικός δείκτης  αντέδρασε λίγο πιο κάτω από τη στήριξη των 518 μονάδων διασπώντας διαδοχικά  τις 539 μονάδες, αλλά και τους δύο κινητούς εκθετικό και απλό των 200 ημερών αποκαλύπτοντας αγοραστικές διαθέσεις στον κλάδο. Επόμενος στόχος οι 605 μονάδες, που εφόσον υπερβληθούν θα προσδώσουν περαιτέρω ώθηση στις τραπεζικές μετοχές με επόμενους στόχους τις 640 και 670 μονάδες. Ενδεχόμενη διόρθωση θα μπορούσε να εξαντληθεί στις  562 μονάδες απ΄ όπου διέρχεται ο εκθετικός 200άρης, εφόσον το ανοδικό σενάριο που υποστηρίζει και ο RSI 14 στις 70 μονάδες, παραμείνει σε ισχύ. Διαφορετικά, η επιστροφή στις 518 μονάδες είναι πιθανή, δεδομένου ότι καθοδική διάσπαση του κινητού θα επαναφέρει τις πιέσεις των πωλητών.