Χρηματιστήριο Αθηνών: Δίνει μάχη σε σημαντικές στηρίξεις
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δίνει μάχη σε σημαντικές στηρίξεις

Με εναλλαγές προσήμων και μικρές απώλειες υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα των εκλογών της Ιταλίας οι ευρωπαϊκές αγορές. Η καθαρή νίκη του ακροδεξιού - κεντροδεξιού συνασπισμού ήταν αναμενόμενη και εν πολλοίς τιμολογημένη από τις αγορές , άλλωστε ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με μικρά κέρδη στο +0,67%.
 
Από την άλλη στις αγορές ομολόγων η ανησυχία, συνεχίστηκε καθώς οι αποδόσεις τους συνέχισαν την ανηφόρα με το Ιταλικό 10 ετές να αγγίζει το 4,70% οριακά πιο κάτω από το αντίστοιχο Ελληνικό (4,73%).  Το γερμανικό bond , έχει ήδη υπερβεί καθαρά το 2% (2,09%) και μένει να αναλογιστεί κανείς ότι το Μάρτιο του 2022 είχε αρνητική απόδοση (-0,10%).

Στα 0,9611 κινείται η ισοτιμία eur/usd  σε χαμηλά 20 ετίας, ενώ το brent μετά την καθοδική διάσπαση της πολύ σημαντικής στήριξης των 97 δολαρίων, επιταχύνει την πτωτική του πορεία (83,2 δολάρια), αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για την ύφεση που πλημμυρίζουν τις αγορές.

Οι Αμερικάνικές αγορές κινούνται με απώλειες  στα όρια της «bear market», ήδη ο S&P βρίσκεται 24% κάτω από την αρχή της χρονιάς, με τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων ομολόγων να καταγράφουν μεγαλύτερη απόδοση από τους μακροπρόθεσμους, δείγμα της ανησυχίας για επερχόμενη ύφεση.

Στην Ελλάδα, ολοκληρώνονται αυτήν την εβδομάδα οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων ( τα οποία παρεμπιπτόντως σε γενικές γραμμές είναι εξαιρετικά), τον δε Οκτώβριο η ελληνική αγορά αναμένει  τις αξιολογήσεις  των S&P και Fitch, σε ένα διεθνές περιβάλλον που  με την νίκη της Meloni στην Ιταλία και τις αμφιβολίες για τη σχέση της με την ΕΕ κυρίως στο οικονομικό επίπεδο, θα ξεδιπλώσουν τις σκέψεις των Οίκων για την Ελλάδα.

Δεν είναι άλλωστε άγνωστη στους εμπλεκόμενους, η αυτονομία που συνεχίζει να διατηρεί το Χρηματιστήριο σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, με πτώση 11% από την αρχή της χρονιάς παρά το γεγονός ότι  μόλις πέντε εβδομάδες πριν είχε σκαρφαλώσει τις 900 μονάδες.

Ενδεχομένως δεν είναι τυχαίο, ότι o Ruchir Sharma, Πρόεδρος του Rochefeller International, σε άρθρο του στους Financial Times  με τίτλο «Τα επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου», συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα σε 7 χώρες που ξεχωρίζουν και χαρακτηρίζονται σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, μέτρια επίπεδα πληθωρισμού και οι υψηλές αποδόσεις , πηγαίνοντας κόντρα στην παγκόσμια τάση.

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης καθώς έχουν μειώσει τα ελλείμματά τους, ενώ είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τη Ρωσία» επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Αυτό σημαίνει, ότι  η αγορά που «βυθίζεται» σε αυτή τη φάση στην παγκόσμια δίνη του υψηλού πληθωρισμού και του ενεργειακού προβλήματος , αργά ή γρήγορα θα πατήσει πάνω στις καλές επιδόσεις της οικονομίας  και στην συνετή δημοσιονομική πολιτική της χώρας εκτονώνοντας μια  τριετή συσσώρευση  που επιβλήθηκε από την πανδημία και από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που πρόσθεσε μια μη αναμενόμενη ενεργειακή κρίση.

Πολύ σημαντική και η διαγραμματική εξέλιξη των μεγάλων δεικτών, καθώς ο Γενικός Δείκτης επιστρέψει στα χαμηλά του καλοκαιριού:

ΓΔ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Από το Μάιο του 2021, το ζιγκ-ζαγκ της συσσώρευσης, έχει δημιουργήσει πολλά σημεία στηρίξεων- αντιστάσεων. Δυο  είναι τα σημαντικά  σημεία με διαγραμματικό ενδιαφέρον, αφενός η  καθοδική διάσπαση και των τριών εβδομαδιαίων κινητών μέσων 50 και 200, αφετέρου η έξοδος από την μεγάλη μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης  F από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020. Τελευταίο οχυρό τα 778 ευρώ του Ιουλίου, καθώς εβδομαδιαίο κλείσιμο κάτω από αυτό θα επιδεινώσει έτι περαιτέρω τη διαγραμματική εικόνα. Οι 830 και 852 μονάδες παραμένουν σημαντικά σημεία αντίστασης, η υπέρβαση των οποίων θα μεταβάλλουν σε θετική την βραχυπρόθεσμη ταλαιπωρημένη εικόνα.

ΔΤΡ- ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ



Στην ημερήσια απεικόνιση του Δείκτη τραπεζών είναι εμφανής η αποστασιοποίησή του από τα χαμηλά του Ιουλίου σε σχέση με τους άλλους δείκτες, καθώς και το πόσο σημαντική είναι η στήριξη των 518 μονάδων. Είναι σαφές ότι ενδεχόμενη επιβεβαιωμένη  καθοδική διάσπαση του δείκτη, θα επιφέρει ορμητικές πωλήσεις. Αντίθετα, επαναφορά πάνω από τη ζώνη των 539-552 μονάδων, θα οδηγήσει τον δείκτη στην «δαγκάνα» των δυο κινητών 200 ημερών ( 565-588 μονάδες) σαν ελάχιστο στόχο.