Arm: Τι ξέρουμε για το μεγαλύτερο IPO της χρονιάς
Shutterstock
Shutterstock

Arm: Τι ξέρουμε για το μεγαλύτερο IPO της χρονιάς

Ύστερα από αναμονή πολλών μηνών, η Softbank (9984 TOKYO), ιαπωνική εταιρεία συμμετοχών με ειδίκευση στην τεχνολογία, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να διαθέσει στους επενδυτές ένα σημαντικό μέρος των μετοχών της Arm Holdings. Η Arm, η οποία εδρεύει στο Κέμπριτζ της Αγγλίας και ιδρύθηκε το 1990 ως κοινή εταιρεία (joint venture) της Apple, της Acorn Computers και της VLSI Technology, σχεδιάζει κρίσιμα μέρη και εξαρτήματα μικροεπεξεργαστών και διαθέτει στους πελάτες της τα σχέδια μαζί με τα βασικά στοιχεία επικοινωνίας των μικροεπεξεργαστών με το λογισμικό που χρησιμοποιούν τα μηχανήματα στα οποία μπαίνουν αυτά τα microchips.

Η σημασία της στην παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία είναι πολύ μεγάλη, καθώς οι μικροεπεξεργαστές που παράγονται με βάση τα σχέδιά της βρίσκονται σχεδόν παντού. Στο Bloomberg διαβάζουμε πως μέχρι τώρα έχουν παραχθεί πάνω από 250 δισεκατομμύρια μικροεπεξεργαστές με την τεχνολογία της Arm. Η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει μάλιστα πως σύντομα το 100% των παγκόσμιων ψηφιακών δεδομένων θα τυγχάνουν κάποια στιγμή επεξεργασίας από microchips της δικής της τεχνολογίας.

Οι πελάτες της είναι πάρα πολλοί σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι από τους πιο σημαντικούς είναι η Amazon (AMZN NASDAQ), η Samsung Electronics (005930 SEOUL), η Apple (AAPL NASDAQ), η Qualcomm (QCOM NASDAQ), η Advanced Micro Devices (AMD NASDAQ). Σε ορισμένους τομείς, κυρίως σε αυτόν των κινητών τηλεφώνων, η Arm κυριαρχεί σχεδόν πλήρως. 

Οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας διαπραγματεύονταν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου από το 1998 μέχρι το 2016, όταν την εξαγόρασε η Softbank, σε μία από τις πιο τολμηρές κινήσεις του Μασαγιόσι Σαν, ιδρυτή, βασικού μετόχου και ισχυρού άνδρα της ιαπωνικής εταιρείας. Η Softbank είχε πληρώσει τότε περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά σχετικά γρήγορα άλλαξε γνώμη, μάλλον γιατί είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα υπερβολικού δανεισμού, και το 2020 συμφώνησε να την πουλήσει στην γνωστή μας Nvidia (NVDA NASDAQ) για 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εξαγορά αυτή δεν ολοκληρώθηκε λόγω των σοβαρών αντιρρήσεων των εποπτικών αρχών σε πολλές χώρες του κόσμου και λόγω των πολύ έντονων αντιδράσεων των ανταγωνιστών της Nvidia οι οποίοι φοβήθηκαν πως την υπερβολική δύναμη που θα αποκτούσε η Nvidia. Έτσι, το 2022 ο Σον αποφάσισε να προχωρήσει στην εισαγωγή των μετοχών της Arm σε κάποιο χρηματιστήριο και να πουλήσει μετοχές της εταιρείας προκειμένου να ενισχύσει τα ταμεία της Softbank.

Ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις η Softbank αποφάσισε πως η εισαγωγή της Arm θα γίνει στο χρηματιστήριο Nasdaq. Πριν από μερικές μέρες έγινε και η κατάθεση της επίσημης αίτησης εισαγωγής των μετοχών της Arm.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις της εταιρείας προς τους επενδυτές και την δεύτερη θα ξεκινήσει η διαδικασία της αρχικής δημόσιας εγγραφής (IPO). Λογικά κάποια στιγμή προς τα μέσα του μηνός θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας στο Nasdaq, με το σύμβολο ARM.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες και έτσι δεν ξέρουμε τον αριθμό των μετοχών που θα διατεθούν από τον βασικό μέτοχο στους επενδυτές. Αυτό που είναι γνωστό από παλαιότερες δηλώσεις της Softbank ήταν πως θα επιθυμούσε να πετύχει για την Arm μία αποτίμηση κοντά στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια και πως θα ήθελε να πουλήσει μετοχές αξίας 8 έως 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Λογικά θα μάθουμε περισσότερα με την έναρξη της διαδικασίας.

Δεν αποκλείεται πάντως να δούμε την Softbank να προχωρά σε πώληση μετοχών μικρότερης αξίας, ειδικά στην περίπτωση που οι επενδυτές δεν θα είναι πρόθυμοι να αγοράσουν στις τιμές που επιθυμεί η ιαπωνική εταιρεία. Ανεξάρτητα πάντως από τον ακριβή αριθμό μετοχών που θα διατεθεί, είναι σαφές πως η Softbank και ο Σον θα εξακολουθήσουν να ελέγχουν και να διοικούν την εταιρεία.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε κάτι που έγινε γνωστό πριν μερικές μέρες και ίσως αποδειχθεί σημαντικό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η Softbank επαναγόρασε το 25% της Arm από το συνδεδεμένο με αυτήν επενδυτικό όχημα Vision Fund (η Softbank είχε πουλήσει αυτό το ποσοστό στο Vision Fund το 2017). Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η τιμή επαναγοράς των μετοχών έγινε σε τιμή βάσει της οποίας το σύνολο της Arm αποτιμάται στα 64 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως αν οι επενδυτές που θα ενδιαφερθούν για την δημόσια εγγραφή των μετοχών δεν είναι πρόθυμοι να αγοράσουν σε τιμή μεγαλύτερη από αυτήν, η Softbank θα μπορούσε να περιορίσει τον αριθμό των μετοχών προς πώληση. Ό,τι και να γίνει πάντως, είναι σαφές πως η αρχική δημόσια εγγραφή της Arm θα είναι η μεγαλύτερη φέτος στα αμερικανικά και γενικά στα δυτικά χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, θα είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ από τον Νοέμβριο του 2021 όταν έγινε η εισαγωγή των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας Rivian (RIVN NASDAQ). Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το IPO της Arm θα είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα IPO στην ιστορία των τεχνολογικών επιχειρήσεων, αρκετά πίσω από αυτό της Alibaba (BABA NYSE) που έγινε το 2011 και άντλησε 25 δισ. δολάρια και από αυτό της Facebook, νυν Meta Holdings (META NASDAQ) που άντλησε 16 δισ. δολάρια το 2012. Ανάλογα με την επιτυχία της επικείμενης δημόσιας εγγραφής θα δούμε αν θα ξεπεράσει αυτό της Uber (UBER NYSE), η οποία άντλησε λίγο πάνω από 8 δισ. το 2019.

Η τιμή στην οποία θα αποφασίσουν να αγοράσουν οι επενδυτές θα εξαρτηθεί φυσικά από τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, τις προοπτικές της όπως θα τις παρουσιάσει η διοίκηση και βέβαια το χρηματιστηριακό κλίμα εκείνες τις ημέρες. Από τα πρώτα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον φάκελο που κατέθεσε η εταιρεία στις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ ενόψει της εισόδου της στο χρηματιστήριο μαθαίνουμε πως ο κύκλος εργασιών της για την πιο πρόσφατη εταιρική χρήση ήταν 2,68 δισεκατομμύρια δολάρια και τα καθαρά της κέρδη ήταν 524 εκατομμύρια δολάρια.

Ενδιαφέρον είναι πως ο κύκλος εργασιών ήταν μειωμένος κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη εταιρική χρήση και τα κέρδη της μειωμένα κατά 5%. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός πως για το τελευταίο τρίμηνο (αυτό που έληξε την 30η Ιουνίου 2023), ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 2,5% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ η κερδοφορία μειώθηκε κατά 50%. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να μην βοηθήσουν πολύ την προσπάθεια της Softbank να πετύχει μία καλή τιμή για τις μετοχές της Arm και είναι σίγουρο πως θα γίνει προσπάθεια να παρουσιαστούν ως προσωρινής φύσεως και να αποδοθούν σε προβλήματα υπερβολικών αποθεμάτων που παρουσιάστηκαν στην παγκόσμια αγορά μικροεπεξεργαστών.

Η διοίκηση της Arm και ο Μασαγιόσι Σον θα προσπαθήσουν να πείσουν τους δυνητικούς επενδυτές να δώσουν έμφαση κάπου αλλού: στις προοπτικές της εταιρείας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η Arm υποστηρίζει πως τα προϊόντα της είναι τα πλέον κατάλληλα για τους μικροεπεξεργαστές που χρησιμοποιούνται στα data centers, μέσα στα οποία γίνεται η επεξεργασία δεδομένων από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία εκτιμά πως τα microchips που σχεδιάζει προσφέρονται για αυτή τη δραστηριότητα γιατί, ανάμεσα σε άλλα, είναι πολύ καλά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το 50% του νέου μικροεπεξεργαστή που παρουσίασε πρόσφατα η ηγέτιδα δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή η Nvidia, βασίζεται σε τεχνολογία που έχει σχεδιάσει η Arm. 

Είναι πρόωρο να πούμε αν οι επενδυτές θα πεισθούν να αγοράσουν μετοχές της Arm στην αποτίμηση που θέλει η Softbank, δηλαδή περίπου 25 φορές πάνω από τις ετήσιες πωλήσεις της και τουλάχιστον 100 πάνω από τα ετήσια κέρδη της. Για να γίνει αυτό, οι επενδυτές θα πρέπει να πεισθούν πως η Arm όντως θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης τα επόμενα χρόνια και πως δεν θα εξαρτάται μόνο από τις εξελίξεις στον τομέα των κινητών τηλεφώνων, όπως γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα.

Ευτυχώς, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ αφού οι παρουσιάσεις στους επενδυτές θα αρχίσουν από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.