Χωρίς σταθερή και συγκεκριμένη κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου στο επόμενο διάστημα, καθώς τα θεμελιώδη της αγοράς συνεχίζουν να μην είναι συμπαγή, την ώρα που διατηρείται το περιβάλλον υπερβάλλουσας προσφοράς, σύμφωνα με όσα εκτιμούν αναλυτές. Παράλληλα, η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η ζήτηση.
Το αργό κινείται προς το επίπεδο των 37 δολαρίων όμως οι απόψεις διίστανται τόσο για το αν η αγορά έχει ξεπεράσει για τα καλά το κατώτερο σημείο όσο και για την «επιμονή» της μεταβλητότητας.
Το συμβόλαιο του αργού τύπου Brent, παραδόσεως Μαΐου, διαπραγματεύεται στα 36,69 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό τύπου WTI, παραδόσεως Απριλίου, κινείται ανοδικά στα 34,06 δολάρια το βαρέλι. Αναλυτές εκτιμούν πως η ανοδική τάση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μία ψυχολογική μεταστροφή στην αγορά. Το Brent διαπραγματεύεται τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή των 32-36 δολαρίων και αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η «υπέρβαση» των 36 δολαρίων ενδέχεται να αποτελέσει το τέλος της έντονης μεταβλητότητας.
Τα futures πετρελαίου ολοκλήρωσαν το Φεβρουάριο ανοδικά στον απόηχο των συζητήσεων για πάγωμα της παραγωγής, όμως παρά την έντονη μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια του μήνα, οι τιμές του αργού τύπου WTI δεν βρέθηκαν στο τέλος του Φεβρουαρίου πολύ μακριά από το σημείο εκκίνησης στο μήνα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Iniohos Advisory, η αγορά του αργού δεν αναμένεται να βρει σημείο ισορροπίας σύντομα, παρά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για το πάγωμα της παραγωγής στο επίπεδο του Ιανουαρίου - και σίγουρα όχι πριν τις αρχές του 2017. Εκτός και αν υπάρξουν ενδείξεις επιτάχυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και η ζήτηση, η οποία κορυφώθηκε σε υψηλό 5 ετών στα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2015, εκπλήξει ανοδικά.
Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου συνεχίζουν να παράγουν σε επίπεδα-ρεκόρ, η παραγωγή του ΟΠΕΚ συνεχίζει να ξεπερνά τα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα – 32,6 εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας - ενώ η Ρωσία συνεχίζει να παράγει ποσότητες-ρεκόρ στα 11,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και η αμερικανική παραγωγή διατηρείται κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2015. Την ίδια ώρα, το Ιράν αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή από τη στιγμή που έχουν αποσυρθεί οι διεθνείς κυρώσεις.
Αναλυτές, τέλος, εκτιμούν ότι η αγορά πετρελαίου είναι παγιδευμένη ανάμεσα σε παράγοντες αισιόδοξων και απαισιόδοξων εξελίξεων, με αποτέλεσμα καμία πλευρά από τους «ταύρους» και τις «αρκούδες» να μην αναμένεται να ικανοποιηθεί πλήρως από την κατεύθυνση της αγοράς τους επόμενους μήνες.