Σημαντικές απώλειες σε ευρωαγορές, Χρηματιστήριο Αθηνών και πτώση στη Wall Street έφεραν οι απειλές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς 50% στην Ευρώπη από 1η Ιουνίου και 25% στην Apple. Το XA υποχώρησε 1,42%. Παρά τις αρχικές απώλειες έως 2%, η πτώση στις ευρωαγορές περιορίστηκε από 0,9% έως 1,6%. Μικρότερες είναι οι απώλειες στη Wall Street. Ειδικότερα ο Dow υποχωρεί 0,34%, ο Nasdaq 0,62% και ο S&P 500 0,38%. Οι αναλυτές Μαίρη Βενέτη και Σπύρος Αλεξόπουλος εξηγούν τι φοβίζει τους επενδυτές.
Σπύρος Αλεξόπουλος, χρηματιστής, σύμβουλος επενδύσεων, συνδεδεμένος αντιπρόσωπος Fast FinanceΑ.Ε.Π.Ε.Υ.
«Τελικά η διόρθωση στην ελληνική και τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ήρθε, και μάλιστα απότομα, με την βοήθεια μίας ανάρτησης του Αμερικανού προέδρου. Στις 14:43 ώρα Ελλάδος, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε μέσω του κοινωνικού δικτύου Truth Social πως προτείνει την επιβολή εισαγωγικών δασμών ύψους 50%, από την 1η Ιουνίου, σε όλα τα προϊόντα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αιτιολογώντας αυτή την απόφαση, ο Τραμπ υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. και πως η Ε.Ε. δημιουργήθηκε κυρίως για να εκμεταλλεύεται εμπορικά τις ΗΠΑ. Λίγα λεπτά πριν, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει την Apple με επιβολή δασμών ύψους 25% σε όλα τα προϊόντα της αν δεν μεταφέρει όλη την παραγωγική της δυναμικότητα στις ΗΠΑ από την Κίνα και την Ινδία.
Οι απειλές κατά της Apple έριξαν την μετοχή της εταιρείας και χάλασαν λίγο το κλίμα στις μετοχές του τεχνολογικού τομέα αλλά οι απειλές κατά της Ευρώπης έριξαν σε δύο λεπτά όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά 2% έως 3%. Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και πολύ από εκείνη την ώρα και ίσως να μην αλλάξει και στην συνέχεια.
Μπορεί οι περισσότεροι συναλλασσόμενοι να υποθέτουν πως και σε αυτή την περίπτωση ο Τραμπ θα υπαναχωρήσει πριν περάσει πολύς καιρός αλλά ποιος μπορεί να είναι πραγματικά σίγουρος; Οι πιέσεις στα αμερικανικά χρηματιστήρια είναι μέχρι στιγμής λίγο μικρότερης έντασης από αυτές των ευρωπαϊκών, ενώ στο μέτωπο των ομολόγων η κατάσταση είναι διαφορετική, με τους αγοραστές να έχουν το πάνω χέρι και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ να σημειώνουν πτώση.
Κάποιοι κυνικοί έχουν ήδη παρατηρήσει πως η μεταφορά του ενδιαφέροντος από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις φορολογικές ελαφρύνσεις βολεύει πολύ τον Τραμπ, καθώς ξαφνικά εξαφανίστηκαν οι συζητήσεις γύρω από την μεγάλη άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων. Το γεγονός πως η πτώση των αποδόσεων σήμερα αποδίδεται στην ανησυχία για την ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ που θα προκαλέσουν οι πιθανοί δασμοί 50% στην Ευρώπη ίσως να μην απασχολεί και πολύ τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ξέρει καλύτερα από εμάς πως τελικά δεν πρόκειται να επιβληθούν.
Με λίγα λόγια, μπορούμε να πούμε πως η πρώτη αντίδραση των αγορών είναι συγκρατημένη, καθώς το επίπεδο φόβου ανέβηκε αλλά δεν υπάρχει πανικός, κάτι που δείχνει και η σχετικά ήπια άνοδος του χρυσού, κατά 2% περίπου. Οι επενδυτές κατά βάθος εκτιμούν πως θα αποφευχθούν τα χειρότερα και δεν θα περάσει πολύς χρόνος μέχρι να δούμε έναν συμβιβασμό όπως αυτός που επετεύχθη μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας. Λογική αυτή η σκέψη αλλά ποιος μπορεί να ξέρει τι άλλο μας επιφυλάσσει μέχρι τότε ο Ντόναλντ Τραμπ».
Μαίρη Βενέτη, Πιστοποιημένη Διαχειριστής και Σύμβουλος Επενδύσεων
«Οι σημερινές δηλώσεις του Ντόναλτ Τραμπ για επιβολή δασμών 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οι εμπορικές συνομιλίες με το μπλοκ δεν οδηγούν πουθενά θα έπρεπε λίγο πολύ να είναι αναμενόμενες.(σ.σ: Σημειωτέον ότι δεν θα ισχύουν οι δασμοι του 50% αν τo προϊόν κατασκευάζεται στις ΗΠΑ).
Από ότι έχουμε δει φέτος, οι ΗΠΑ προσέρχονται στο πεδίο των συνομιλιών με τους εμπορικούς τους εταίρους αφού πρώτα «δείξουν τα δόντια», ρίχνοντας στο τραπέζι ένα μεγάλο ποσοστό δασμολογικών επιβαρύνσεων. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο ξεκινά από ένα πλεονεκτικό σημείο εκκίνησης τις εμπορικές συνομιλίες.
Έτσι έγινε και με τις συνομιλίες με την Ε.Ε, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι διαπραγματευτές του Τραμπ που ασχολούνται με τον τομέα του εμπορίου πίεζαν όλη την εβδομάδα την ΕΕ να προβεί σε μονομερείς μειώσεις δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, λέγοντας ότι χωρίς παραχωρήσεις το μπλοκ δεν θα προχωρήσει στις συνομιλίες προκειμένου να αποφύγει πρόσθετους δασμούς.
Η Ε.Ε. γνωστοποίησε από τη μεριά της ένα σχέδιο που περιλαμβάνει προτάσεις για τη σταδιακή μείωση των δασμών στο μηδέν και από τις δύο πλευρές σε μη ευαίσθητα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα, αμοιβαίες επενδύσεις και στρατηγικές συμβάσεις στην ενέργεια, την τεχνητή νοημοσύνη και τη ψηφιακή συνδετικότητα.
Προφανώς οι ΗΠΑ δεν έμειναν ικανοποιημένες με το σχέδιο της Ε.Ε και ως εκ τούτου, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να ασκήσει νέες πιέσεις με τον προσφιλή του τρόπο: Mέσω ανάρτησης στο Truth Social, χαρακτήρισε αδιέξοδες τις συνομιλίες Ε.Ε. - ΗΠΑ και πρότεινε δασμούς 50% στην Ε.Ε. με ισχύ από 1η Ιουνίου.
Η ανάρτηση αυτή προφανώς να αποδίδει και το τεταμένο κλίμα μεταξύ του Αμερικανού Εμπορικού Εκπροσώπου Τζέιμισον Γκριρ και του Ευρωπαίου Ομόλογου του αργότερα το πρωί της Παρασκευής.
Στην ουσία ο Ντόναλτ Τραμπ εντείνει τις πιέσεις θέτοντας μετέωρο το περιθώριο των 90 ημερών που είχε δοθεί προκειμένου να καταλήξουν οι δύο οικονομίες σε μια ολοκληρωμένη δασμολογική συμφωνία.
Υπενθυμίζουμε ότι το περιθώριο αυτό έληγε στις 8 Ιουλίου και μείωνε στο μισό τον δασμολογικό συντελεστή του 20% για ένα μεγάλο σύνολο προϊόντων της ΕΕ. Σε απάντηση, η ΕΕ είχε αναστείλει τα δικά της σχέδια για την επιβολή αντιποίνων σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα και είχε προτείνει μηδενικούς δασμούς για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα και από τις δύο πλευρές.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι δυο οικονομίες έχουν δρόμο μπροστά τους προκειμένου να καταλήξουν σε μια ικανοποιητική και για τις δύο εμπορική συμφωνία, η οποία πρέπει προφανώς να προσφέρει περισσότερα στις ΗΠΑ από το κείμενο-πλαίσιο που πρόσφερε η Ε.Ε αυτή την εβδομάδα.
Όλα αυτά μεταφράζονται σε μια καλή αφορμή για διόρθωση στις αγορές, οι οποίες φαίνονται προς το παρόν πολύ πιο ευαίσθητες στην ειδησιογραφία γύρω από τις εξελίξεις στην εμπορική πολιτική από ότι στην εντεινόμενη πίεση στην αγορά των ομολόγων. Τουλάχιστον η τελευταία πήρε μια σημαντική ανάσα σήμερα μετά την εκ νέου εκτόξευση της αβεβαιότητας για την εμπορική πολιτική δια χειρός Τραμπ».