Αλλαγή σκηνικού στα ομόλογα της ευρωζώνης
Shutterstock
Shutterstock

Αλλαγή σκηνικού στα ομόλογα της ευρωζώνης

Αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή σκηνικού και ρόλων στην ευρωζώνη σε σύγκριση με το σερί των δημοσιονομικών κρίσεων που απείλησαν το κοινό νόμισμα πριν από μια δεκαετία. Πριν 10 χρόνια ήταν οι χώρες της λεγόμενης περιφέρειας – Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία – που κλονίζονταν από διογκωμένα χρέη.

Σήμερα είναι η σειρά των χωρών του πυρήνα – Γαλλία, Γερμανία – που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές κρίσεις και τεστάρουν τα όρια των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία βρίσκεται σε ατέρμονες συζητήσεις αναζητώντας λύση στην κρίση του προϋπολογισμού που προκάλεσε απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας. Η Γαλλία ρισκάρει παραβίαση των δημοσιονομικών ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νέο σκηνικό δεν αφήνει αδιάφορους τους διαχειριστές κεφαλαίων που δείχνουν προτίμηση στα ομόλογα της περιφέρειας, αντί στα παραδοσιακά πιο ασφαλή χρεόγραφα, ποντάροντας σε καλύτερες αποδόσεις.

Η JPMorgan Asset Management και η Neuberger Bergman χτίζουν θέσεις σε ισπανικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με το Βloomberg, με τους διαχειριστές να προτιμούν επίσης Ελλάδα και Πορτογαλία. Goldman Sachs και Societe Generale εκτιμούν ότι η περιφέρεια της ευρωζώνης θα συνεχίσει να υπεραποδίδει τον επόμενο χρόνο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Commerzbank, παλιοί ρόλοι και ετικέτες, όπως αυτή των «PIIGS» που δόθηκε στις χώρες που χρειάστηκαν μνημονική διάσωση την περίοδο της κρίσης χρέους είναι πλέον παρωχημένη.

Στο ξεπούλημα που χτύπησε τις αγορές κρατικών ομολόγων φέτος, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη, οι μικροί εκδότες όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις. 

Τα spreads των ομολόγων τους με τα γερμανικά μίκρυναν. Η απόδοση στα 10ετή ομόλογα της Πορτογαλίας έχει πέσει σχεδόν 40 μονάδες βάσης φέτος, ενώ η πτώση της απόδοσης στα ελληνικά 10ετή είναι διπλάσια. 

Πέρα από την κρίση με τον προϋπολογισμό, η οικονομία της Γερμανίας προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί φέτος. Στη γείτονα Γαλλία η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα για συγκράτηση των δημοσιονομικών δαπανών, ώστε να τηρηθούν τα δημοσιονομικά όρια της ΕΕ. 

Αντίθετα, οι οικονομίες της περιφέρειας τα πηγαίνουν καλύτερα από τον πυρήνα της ευρωζώνης και αυτό έχει οδηγήσει σε αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα με βάση την αξιολόγηση της S&P Global και της Fitch, ο οίκος Moody’s αναβάθμισε και την Πορτογαλία.

Ακόμη και η Ιταλία πήρε μια ένεση αισιοδοξίας αυτόν το μήνα μετά την κίνηση της Moody’s να αναβαθμίσει προς το θετικότερο τις προοπτικές της, απόφαση που απομάκρυνε τον κίνδυνο να πέσει στην κατηγορία «σκουπίδι».

Οι μικρότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν βελτιώσει σημαντικά τα δημοσιονομικά τους και οι θετικές προοπτικές τους αντικατοπτρίζονται στις αγορές ομολόγων, σημειώνει η Societe Generale. Προβλέπει ότι η δυναμική της απόκλισης αυτής θα έχει συνέχεια, τόσο από άποψης αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, όσο και από άποψης τιμολόγησης των ομολόγων τους στις αγορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs που επισημαίνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία την επόμενη χρονιά θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα ομόλογά τους.