Το αιώνιο καλοκαίρι στη Σκουφά

Το αιώνιο καλοκαίρι στη Σκουφά

Θαλασσινά θέματα διατρέχουν όλη την ιστορία της ελληνικής τέχνης. Η θαλασσογραφία κυριαρχεί στην ελληνική ζωγραφική του 19ου αιώνα και οι μεγαλύτεροι τοπιογράφοι μας διέπρεψαν σ’ αυτό το κλασικό είδος: Αλταμούρας, Βολανάκης, Χατζής κ.α. Αλλά και στον 20ό αιώνα η θάλασσα εξακολουθεί να γοητεύει τους καλλιτέχνες με τα χρώματα και τις εναλλαγές της. Εκδοχές του μοναδικού θαλασσινού τοπίου παρουσιάζει η γκαλερί Σκουφά στην ομαδική έκθεση με τίτλο Summertime.

Στην έκθεση συμμετέχουν τέσσερις σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί, οι οποίοι εκκινούνται από την αύρα του καλοκαιριού, την ένταση του φυσικού κόσμου και τους ζωηρούς χρωματισμούς, αποτυπώνοντας στον καμβά τα δικά τους οράματα. Τα έργα τονίζουν τη δύναμη της φύσης, η οποία είναι πάντα παρούσα, και τη θάλασσα ως ζωτικό στοιχείο, προβάλλοντας τη σύνδεσή της με τον άνθρωπο και την ανάγκη εναρμόνισής του με το φυσικό κόσμο. Οι ξέγνοιαστες μέρες και οι αναμνήσεις των καλοκαιρινών ημερών συνθέτουν μια σειρά από έργα που πυροδοτούν το συναίσθημα. Σαγηνευτικά τοπία και υδάτινες συνθέσεις ολοκληρώνουν την έκθεση, μεταφέροντας τον θεατή σε έναν ειδυλλιακό τόπο. Οι εντυπωσιακές χρωματικές παλέτες σε συνδυασμό με την παρουσία του φυσικού κόσμου, δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση αποτυπώνουν με διαφορετικούς τρόπους το αίσθημα του καλοκαιριού. Ο Θανάσης Μακρής παρουσιάζει μια σειρά από θαλασσογραφίες, τονίζοντας τη δύναμη και την ένταση του φυσικού κόσμου. Η ορμητικότητα της πινελιάς παραπέμπει συχνά σε μια πάλη του ζωγράφου με το υλικό του. Έτσι, ενώ τα θέματα παραμένουν αναγνωρίσιμα, η ζωγραφική επεξεργασία τείνει προς ένα είδος χειρονομιακής αφαιρετικότητας.

Θ. Μακρής

Ο αλησμόνητος Γιάννης Μιχαηλίδης εκκινείται από τους μπλε χρωματισμούς και αποτυπώνει τα βιώματα, τα οράματα και τις παιδικές αναμνήσεις στον ζωγραφικό καμβά. Δημιουργεί παλλόμενες χρωματικές επιφάνειες, που αναδεικνύουν τα οπτικά στοιχεία μέσα από την υφή του υλικού. Ο ίδιος μου είχε πει χαρακτηριστικά: «θεωρώ τον εαυτό μου αιρετικό υπό την έννοια ότι δε ζωγραφίζω, όπως ένας καλλιτέχνης που οργανώνεται σε ένα χώρο και συγκεντρώνεται σε ένα θέμα, κάνοντας προσχέδια ή μελέτες. Προκύπτουν τα έργα “παίζοντας”, γιατί και η ίδια μου η ζωή έτσι είναι».

Γ. Μιχαηλίδης

Με την ίδια υπερβατική διάθεση, έστω από άλλο υλικό, ο Γιώργος Χαδούλης, χρησιμοποιεί μια έντονη χρωματική παλέτα μεταφέροντας τον θεατή σε ειδυλλιακά τοπία, όπου κυριαρχεί η ομορφιά της φύσης. «Η τέχνη έχει αξία όταν δημιουργεί μια πραγματικότητα επάνω στην πραγματικότητα. Ένα καινούργιο σύμπαν κι όχι απλώς αναφορά που παραπέμπει σε κάτι» έχει εξηγήσει. Τέλος, ο Παναγιώτης Μπελντέκος εμπνέεται από τα ελληνικά τοπία και τις βραχώδεις ακτές, χρησιμοποιώντας εντυπωσιακές τεχνικές που δίνουν υφή και διάσταση στα έργα του.

Γ. Χαδούλης

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου 2022.Συμμετέχουν οι: Θανάσης Μακρής, Γιάννης Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γιώργος Χαδούλης.

Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι