Όταν ο S&P 500 αποδίδει, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, 26% μέσα στο 2023, είναι δύσκολο να υπάρχουν προσδοκίες για ανάλογη επίδοση το 2024. Διότι η μέση ετήσια απόδοση από το 1986 έως σήμερα υπολογίζεται περίπου στο 12%.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι αποδόσεις των τελευταίων ετών δεν είναι «φυσιολογικές» και ως εκ τούτου είναι επισφαλής κάθε πρόβλεψη για την πορεία των αγορών το 2024.
Εξαιρουμένου του 2022, οι επιδόσεις της τελευταίας πενταετίας… τρομάζουν, παρά μάλιστα τη μεγάλη κρίσης της πανδημίας. Η χωρίς τα μερίσματα απόδοση του 2023 για τον S&P 500 διαμορφώθηκε στο 24,23%, μετά από σοβαρές απώλειες της τάξης του 19,44% το 2022. Το 2021 ο κορυφαίος δείκτης της Wall Street κέρδισε 26,89%, το 2020 ενισχύθηκε κατά 16,26% και το 2019 σημείωσε άνοδο 28,88%.
Μέσα στη χρονιά που μας πέρασε, τη χρηματιστηριακή κούρσα οδήγησαν οι κλάδοι IT και Communication Services, αποδίδοντας στους επενδυτές που τους προτίμησαν 58% και 56% αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, οι μετοχές υπεραπέδωσαν του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το Bitcoin επέστρεψε, τραβώντας μαζί του ολόκληρη την αγορά των crypto, με συνολική απόδοση 153% το 2023, χαρίζοντας 3 φορές μεγαλύτερα κέρδη στους επενδυτές από τον κλάδο μετοχών IT της Wall Street.
Βέβαια, το ρίσκο των κρυπτονομισμάτων είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των μετοχών.
Έχοντας κατά νου τις επιδόσεις και τα νούμερα του 2023, ξεκινούν οι προβλέψεις για το 2024, όπου αναμένεται σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού, η οποία σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Fed, θα διατηρήσει χαμηλά τις πραγματικές αποδόσεις και θα υποστηρίξει έναν πολλαπλασιαστή κερδών μεγαλύτερο του 19x, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα αυξηθούν κατά 5% στα 237 δολάρια και ο δείκτης θα ανέλθει στις 5.100 μονάδες στο τέλος του έτους, περίπου δηλαδή 7% υψηλότερα από το κλείσιμο του 2023.
Οι μεγάλες εκπλήξεις του 2023, όπως η υψηλότερη από τις εκτιμήσεις ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο β’ εξάμηνο του έτους και οι σημαντικά καλύτερες από τις προβλέψεις επιδόσεις των χρηματιστηρίων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις μεγάλες εκπλήξεις και για το 2024, ορίζοντας την… κόκκινη γραμμή μεταξύ ευκαιριών και κινδύνων.
Πιο αναλυτικά, η παγκόσμια οικονομία άντεξε απέναντι στις αυξήσεις επιτοκίων, οι καταναλωτές σε Αμερική και Ευρώπη συνέχισαν να ξοδεύουν και κάπως έτσι το παγκόσμιο ΑΕΠ μεγεθύνθηκε 1 ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από τις προβλέψεις, με μοναδική αρνητική έκπληξη τη Γερμανία.
Αν το φαινόμενο του πληθωρισμού συνεχίσει να εξασθενεί με τον ίδιο ρυθμό και οι κεντρικές τράπεζες μειώσουν τα επιτόκια, η ανάπτυξη μπορεί να δεχθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση το 2024, μία εξέλιξη πολύ θετική για τα χρηματιστήρια.
Με το… σίριαλ του πληθωρισμού να φτάνει στο τέλος του, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Καθώς θα επιβεβαιώνεται το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης» και οι οικονομικές συνθήκες επιστρέψουν σταδιακά σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να εστιάζουν περισσότερο στους πιο μακροπρόθεσμους καταλύτες. Οι οποίοι καταλύτες μπορούν να είναι και ευκαιρίες και κίνδυνοι, όπως συμβαίνει με τη μανία για την τεχνητή νοημοσύνη.
Η τεχνητή νοημοσύνη - και κυρίως ο κλάδος της γενετικής AI - είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει είτε θετικό είτε αρνητικό καταλύτη. Και αυτό γιατί πολλοί επενδυτές έχουν ποντάρει στην άνοδο των τεχνολογικών εταιρειών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι νέες τεχνολογίες αναμφίβολα παρουσιάζουν μεγάλες ευκαιρίες για τους επενδυτές, γι’ αυτό εξάλλου ξεχώρισαν πέρσι οι «Magnificent 7», όμως μπορούν να αποδειχθούν και παγίδα.
Ένα άλλο παράδειγμα ευκαιρίας που ταυτόχρονα μπορεί να αποδειχθεί παγίδα είναι τα crypto. Η άνοδος του bitcoin πάνω από τα 45.000 δολάρια και του Ethereum πάνω από τα 2.350 δολάρια, προκαλούν ενθουσιασμό, ωστόσο όλοι πλέον γνωρίζουν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μία αγορά με ακραίες διακυμάνσεις και επομένως με ακραία επίπεδα ρίσκου.
Τέλος, το σενάριο που καλούνται να επιλέξουν οι επενδυτές είναι αυτό των γεωπολιτικών αναταράξεων ή της σχετικής νηνεμίας. Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια πως επηρεάζονται οι τιμές των εμπορευμάτων σε περιόδους αβεβαιότητας και με δύο πολεμικές συγκρούσεις σε εξέλιξη, το 2024 δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρξει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.